Franciaországban komoly változásokat figyelhetünk meg, ami az elnökválasztás során több szempontból is megnyilvánult: a valaha volt legfiatalabb elnököt választották meg az egyik legalacsonyabb részvétellel, egy olyan pártból, ami egy éve alakult. Az első forduló során négy elnökjelölt ért el hasonló eredményt, senki sem  emelkedett ki igazán. A klasszikus pártok az Ötödik Köztársaság megalakulása óta most először nem juttattak be a második fordulóba jelöltet. A francia társadalom fragmentált. Változásban bíznak, egy új Franciaországra vágynak, ami gazdaságilag növekszik, amelyben alacsony a munkanélküliség és a politikai elit a nép akaratát követi. Nem feledhetjük ezen felül Franciaország szerepét a nemzetközi porondon, főképp az Európai Unióban, hiszen Nagy-Britannia kilépésével a Francia Köztársaság maradt az egyetlen ország, mely állandó tagsággal bír az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és amelyik atomfegyverekkel rendelkezik.

Franciaország előtt tehát új lehetőség nyílhat az Unió vezetésében. A Fókuszban sorozat e száma ezt a sokrétű országot vizsgálja meg. Milyen pontosan a mai Franciaország? A történelem milyen szálai vezették el idáig, és milyen tényezők befolyásolták a mostani helyzet kialakulását? És a legfontosabb: merre tart?

A választások apropóján megjelenő szám az ország politikai kultúrájára összpontosít, és ezt alapul véve vizsgálja meg a Francia Köztársaságot. Allez-y!

Register and subscribe to access all contents on AJKC Digital!

Are you interested in the latest articles by our researchers? Would you like to be the first to read our analyses? Then submit your registration now!

Do you seek a platform with all the knowledge you need to subscribe to? Where you will find not only deep analyses but content related to exclusive online events? Don’t hesitate then, order now one of our subscription packages available for a reduced price!