A nemzetközi migráció jelenségével összefüggő tendenciák és kihívások Olaszországban

A nemzetközi migráció jelenségével összefüggő tendenciák és kihívások Olaszországban

2021.09  |  2021E22, Terjedelem: 15 oldal

Az Olaszország területén élő külföldi származású személyek számát tekintve jelentős növekedést figyelhettünk meg a kilencneves évektől napjainkig. Az elmúlt három évtizedben jellemző migrációs folyamatok nemcsak politikai, de társadalmi és kulturális változásokat is eredményeztek az országban, ezáltal számos kihívást gördítve az olasz társadalom és politikai szereplők elé. A közelmúltban a kérdéssel összefüggő politikai és társadalmi diskurzus középpontjában egyebek mellett olyan kérdések álltak, mint az irreguláris migráció kezelésével összefüggő kihívások, az országban adott időszakokban tapasztalható nagyarányú migráció humanitárius és biztonsági aspektusai, Olaszországnak, mint a migráció kezelésében az egyik legfontosabb szerepet betöltő frontországnak a szerepe és felelőssége a kérdés kezelésében, valamint az ezen szerepből adódó rövid és hosszú távú gazdasági, társadalmi és politikai következmények. A 2014-től tapasztalható fokozott mértékű migráció következtében kialakult helyzet „válságként” vagy „vészhelyzetként” történő uniós értelmezésével egyidőben az olasz befogadórendszer leterheltsége, a tengeri felkutatási és mentési tevékenységgel összefüggő dilemmák és annak humanitárius vonatkozásai, valamint a közös uniós migrációs és menekültügyi politika hiányosságai kerültek a figyelem középpontjába.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!