Az arab-izraeli normalizációs folyamat eredményei és kilátásai

Az arab-izraeli normalizációs folyamat eredményei és kilátásai

2021.06  |  2021E14, Terjedelem: 14 oldal

2020. augusztusban az Egyesült Arab Emírségek (EAE) és Bahrein kormányai meglepetés­szerűen bejelentették, hogy normalizálják politikai és gazdasági kapcsolataikat Izraellel. Majd ugyanezt a lépést később Szudán és Marokkó kormányai is megtették. Ezzel a döntéssel csatlakoztak az arab országok azon szűk köréhez, amit eddig Jordánia és Egyiptom – illetve egy rövid ideig Mauritánia – alkotott. Mivel sem az amerikai elnök­választás, sem a 2021. májusi gázai-izraeli fegyveres konfliktus nem befolyásolták érdemben az arab-izraeli kapcsolatokat, ezért tekinthetjük úgy, hogy a normalizációs folyamat a külső hatásoktól függetlenül jelenleg is zajlik, illetve a korábbi híresztelések szerint nem kizárható, hogy a jövőben további arab államok is csatlakozhatnak a „körhöz”.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!