Fókuszban: Franciaország

Franciaországban komoly változásokat figyelhetünk meg, ami az elnökválasztás során több szempontból is megnyilvánult: a valaha volt legfiatalabb elnököt választották meg az egyik legalacsonyabb részvétellel, egy olyan pártból, ami egy éve alakult. Az első forduló során négy elnökjelölt ért el hasonló eredményt, senki sem  emelkedett ki igazán. A klasszikus pártok az Ötödik Köztársaság megalakulása óta most először nem juttattak be a második fordulóba jelöltet. A francia társadalom fragmentált. Változásban bíznak, egy új Franciaországra vágynak, ami gazdaságilag növekszik, amelyben alacsony a munkanélküliség és a politikai elit a nép akaratát követi. Nem feledhetjük ezen felül Franciaország szerepét a nemzetközi porondon, főképp az Európai Unióban, hiszen Nagy-Britannia kilépésével a Francia Köztársaság maradt az egyetlen ország, mely állandó tagsággal bír az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és amelyik atomfegyverekkel rendelkezik.

Franciaország előtt tehát új lehetőség nyílhat az Unió vezetésében. A Fókuszban sorozat e száma ezt a sokrétű országot vizsgálja meg. Milyen pontosan a mai Franciaország? A történelem milyen szálai vezették el idáig, és milyen tényezők befolyásolták a mostani helyzet kialakulását? És a legfontosabb: merre tart?

A választások apropóján megjelenő szám az ország politikai kultúrájára összpontosít, és ezt alapul véve vizsgálja meg a Francia Köztársaságot. Allez-y!

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!