Fókuszban: India — Az ébredő nagyhatalom

A Világbank 2017-es adatai szerint India, Franciaországot megelőzve, átvette az ötödik helyet a legnagyobb gazdaságok világranglistáján. Emellett India a világ hetedik legnagyobb területű és második legnépesebb országa. A dél-ázsiai ország már eddig is kiemelkedő helyet foglalt el a globális politikában, de szerepe a jövőben minden bizonnyal erősödni fog. Indiával nehezebb dolgunk van, mint Kínával, mert az ország berendezkedése föderatív, felekezeti, nyelvi és etnikai szempontból megosztott, de mégis egységet képvisel. A borítónkon szereplő portálok India rétegeit szimbolizálják: a szövetségi, állami, közösségi szinteket, valamint a világban jelenlévő népes és megbecsült diaszpórát. India nemcsak ébredő nagyhatalom, hanem – amíg meg nem próbáljuk jobban megérteni –, rejtőzködő is, amelynek működését és politikai céljait nem lehet első ránézésre felmérni, hanem komolyan tanulmányozni kell. 

A sokféleségből kibontakozó egységben azonban nehezebb eligazodni, főleg úgy, hogy még a világpolitika iránt érdeklődő közönség számára sem könnyen elérhető az Indiával és Dél-Ázsiával foglalkozó szakirodalom. India, Dél-Ázsia és az Indiai-óceán tágabb térsége egyelőre szinte alig képzi a magyar biztonságpolitikai és külpolitikai diskurzus részét. Ezen a problémán kíván segíteni a Fókuszban magazin 2018. téli kiadása. Munkatársaink és külső szakértők segítségével olyan témákat igyekeztünk körbejárni, amelyek alapvetőek e távoli ország jobb megértéséhez, nagyon különböznek az európai kontextustól, és nagy közfigyelemnek örvendenek. 

Hogy túllépjünk az Indiával kapcsolatos, gyakran a gyarmati időkből itt ragadt, de mindenképpen nyugat-európai importnak számító képzeteken és kliséken, szakszerű, korszerű és elfogulatlan tudást kell elérhetővé tennünk. Az Antall József Tudásközpont szilárd elhatározása, hogy a tágabb értelemben vett Ázsiát, és különösen Indiát érdeklődési területévé tegye – ahogy korábban Kínát. A Fókuszban: India – Az ébredő nagyhatalom tehát szándékaink szerint egy sorozat első eleme. Ezen a ponton kell köszönetet mondanunk partnereinknek, akiknek a segítsége nélkül aligha készülhetett volna el ez a szám: elsősorban az Indiai Köztársaság budapesti nagykövetségének, valamint Magyarország újdelhi nagykövetségének, különösen Pethő Gyula nagykövet úrnak. Felbecsülhetetlen segítséget nyújtott a szám elkészítésében Lázár Imre szerkesztő, India-szakértő, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ volt igazgatója.

Nagy és nehéz munka eredményét tartja kezében az olvasó, akit ezúttal arra kérünk, csatlakozzon hozzánk az indiai mikrokozmoszok feltérképezésében és az egységes India megismerésére tett kísérletben. Lépjünk be együtt a megnyíló ajtókon!

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!