Fókuszban: Izrael szerepe az átalakuló világrendben

Fókuszban: Izrael szerepe az átalakuló világrendben

2017/1, Terjedelem: 80 oldal

A hidegháború utáni korszakot lezáró, átalakulóban lévő világrendről szóló diskurzusban rendszerint a megelőző korokban meghatározó erőforrásokban gazdag felemelkedő államokat tárgyaljuk, Kínát, Oroszországot, Indiát, míg aggódva szemléljük a Nyugat elbizonytalanodását, Japán demográfiai és gazdasági válságát. A terület, népesség és természeti erőforrások jelentősége azonban folyamatosan csökken, a globális relevancia legfontosabb forrása a technológia. Izrael jelentősége az átalakuló világrendben éppen ezért rejtettebb, de nem kevésbé fontos a XXI. század globális hatalmi viszonyainak előrejelzése szempontjából. A technológiai haladás élcsapatában elhelyezkedő, fiatal és dinamikus zsidó államnak gazdasági, katonai erejéből és nem utolsósorban földrajzi elhelyezkedéséből kifolyólag a Föld legbefolyásosabb államai között van a helye. Egy olyan korszakban, melyben a Közel-Kelet térségére jellemzően biztonsági kihívások forrásaként tekintünk Európából, azonosítanunk kell azon államokat, amelyekben létezik a potenciál, hogy a regionális együttműködés, és így a stabilitás fő faktoraivá váljanak. A Fókuszban sorozat ezen száma az Izraelt mozgató összefüggésekre kíván rámutatni, hozzájárulva a hazai külpolitikai diskurzus elmélyítéséhez, egyben bátorítva az Olvasót, hogy személyesen győződjön meg a leírtak igazságtartalmáról, hiszen Izrael sosem volt elérhetőbb távolságra Magyarországtól, mint napjainkban.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!