Fókuszban: Kína az új korszak hajnalán

A Fókuszban magazin mostani számának középpontjában a Kínai Népköztársaság átalakuló világrendben betöltött szerepe áll. A kiadvány elsősorban azt vizsgálja, hogy az elmúlt évtizedek fejlődése nyomán gyökeresen átalakuló és modern nagyhatalommá váló Kína milyen szerepet tölt be a világgazdaságban és világpolitikában, de betekintést nyújt az ország politikai, gazdasági, pénzügyi, társadalmi és kulturális viszonyaiba is. Jelen szám aktualitását a Xi Jinping államelnök-pártfőtitkár által meghirdetett „új korszak” adja, amely ugyan nem jelent éles irányváltást sem a bel-, sem pedig a külpolitikában, mégis számottevő, hiszen egyértelművé vált: Kína nyíltan vállalja igényét, hogy a közeljövő egyik globális főszereplőjévé váljon. A Fókuszban: Kína többek között arra keresi a választ, vajon milyen irányvonalak mentén halad majd a kínai kül- és gazdaságpolitika a Kínai kommunista Párt XIX. Kongresszusán meghirdetett „új korszakban”. Mindemellett több cikk foglalkozik az alig pár éve meghirdetett, több kontinensen átívelő „Egy övezet, egy út” kezdeményezéssel, illetve a Kína és tizenhat közép-kelet-európai ország között létrejött együttműködési mechanizmussal, amelyekben hazánk is aktívan részt kíván venni. Vizsgáljuk továbbá Kína dekarbonizációjának lehetőségét és a renminbi nemzetközivé válásának folyamatát is. Ilyen és ehhez hasonló kérdések mellett például a kínai ünnepek, üzleti etikett és a kínai filmipar témaköreit – a régi és új Kína egy-egy szeletét – is igyekszünk bemutatni.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!