Fókuszban: Rendszerváltoztatás

Fókuszban: Rendszerváltoztatás

 A teljes tartalom csak előfizetéssel érhető el | 2020/1, Terjedelem: 204 oldal

Harminc év telt el azóta, hogy Közép- és Kelet-Európa sorsa hirtelen gyökeres fordulatot vett. A vérzivataros század során talán először esett meg, hogy a jövőnk tényleg bíztatóan alakult, hiszen a szovjet rabigát leráztuk, és magunk mögött hagytuk a kommunizmus kísértetét. A változásokra szinte senki sem számított – jóllehet sokan bíztak abban, hogy egyszer megtörténnek. A várakozások ellenére azonban az első évek megítélése ellentmondásosan alakult, hiszen a legtöbben talán túlságosan is bíztak abban, hogy köztünk és a Nyugat között csak karnyújtásnyi a távolság.

Az első esztendők keserű tapasztalatai ellenére harminc évvel a hátunk mögött ma már elég történelmi távlattal rendelkezünk ahhoz, hogy kijelentsük, a változások eredménye összességében pozitív, és nem nagyon van, aki azt gondolná, a szocialista álom tovább álmodása ténylegesen járható út lett volna az ország számára.

A Fókuszban magazin e számának célja, hogy mérlegre tegye a változásokat, és kidomborítsa azok a jelen és a jövő számára legfontosabb tanulságait. Miközben az események szemtanúinak az emlékezésben, az azokról lemaradóknak pedig a megértésben igyekszik segíteni, névadónknak, Antall Józsefnek és munkájának is emléket állít.