A biztonság formái - Varsói biztonsági fórum, 2017

A biztonság formái - Varsói biztonsági fórum, 2017

Lehetőség a párbeszédre

2017.11  | Olvasási idő: 8 perc

Globális helyzetelemzés, biztonság, védelem – ezek voltak a november elején negyedik alkalommal megszervezett varsói biztonsági fórum (Warsaw Security Forum) legfontosabb témái. A több mint száz Európából, az Egyesült Államokból és Oroszországból érkezett felszólaló több panel- és kerekasztal-beszélgetést folytatott a biztonság- és védelempolitika, az adatvédelem kérdéseiről, miközben az EU jövőjével kapcsolatos témákról, a légierőről vagy a rakétavédelmi rendszerekről is szó esett. A 2017-es varsói biztonsági fórum lehetőséget nyitott a többoldalú párbeszédre, és azt üzente: a biztonság mindig „menő”.

A fórumon folytatott megbeszélések nemcsak az aktuális világpolitikai viszonyokat tükrözték vissza – különös tekintettel az európai védelem és stabilitás helyzetére –, hanem általánosabb biztonsági kérdésekről is szóltak, és például az információs társadalomban vagy a kibertérben felmerülő veszélyekre is felhívták a figyelmet. Ez a színvonalas esemény, amelynek az Antall József Tudásközpont is intézményi partnere volt, lehetőséget nyitott a többoldalú párbeszédre a politikusok, a civil szervezetek képviselői, a különböző agytrösztök, valamint a média képviselői között. Az idei rendezvény hivatalos vendégországa Grúzia volt, tiszteletbeli vendége pedig Giorgi Margvelasvili grúz elnök, aki a konferencia második napján megtartott beszélgetés során a többi között kifejezte országa erős elkötelezettségét a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás iránt.

Giorgi Margvelasvili grúz elnök
Forrás: Warsaw Security Forum, Facebook

A technikai forradalom, valamint a különböző szárazföldi, légi és kiber veszélyek által folyamatosan támasztott új kihívások miatt az együttműködés kulcsfontosságú, hangsúlyozták a fórum résztvevői. A brexit és a védelem terén történő kooperáció kapcsán Angus Lapsley, a brit Külügyi és Nemzetközösségi Hivatal védelmi igazgatója kifejtette: „Azzal, hogy kilépünk az EU-ból, nem hagyjuk el Európát. […] Nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében [a védelem kérdésére]. Igyekezni fogunk megtartani a védelmi együttműködést az EU-val.

Ugyan a fórum középpontjában Európa védelme és a NATO tevékenysége volt, több panelbeszélgetés is foglalkozott a terrorizmus különböző megjelenési formáival. Gilles de Kerchove, az EU terrorizmus elleni koordinátora elmondta: „Nem arról van szó, hogy nem gyűjtjük össze a megfelelő adatokat, hanem arról, hogy ezeket pontosan kell elemeznünk, és ki kell őket szűrnünk a rendelkezésünkre álló tengernyi mennyiségű információból.” A média befolyását, valamint az álhírek terjedésének egyre kiterjedtebbé és erőteljesebbé válását sem szabad alábecsülni, ahogy azt a „Politika a poszt-igazság korában: dezinformáció és a hamis hírek leküzdése Közép- és Kelet-Európában” panelistái is kifejtették. Következtetésük szerint a hírekkel való manipuláció minden társadalmat befolyásol, különösképp viszont azokat, amelyekben nincsen demokrácia. Viszont nem szabad elfelejtkeznünk az újságírók sokszor hálátlan helyzetéről, az őket érő politikai befolyásolásról, valamint arról a gyakran rájuk nehezedő nyomásról sem, hogy munkájuknak egyszerre kellene jövedelmezőnek és függetlennek lennie – hangzott el a többi között a panelbeszélgetésen.

Mateusz Morawieckinek, a Lengyel Köztársaság miniszterelnök-helyettesének nyitóbeszéde
Forrás: Warsaw Security Forum, Facebook

Új biztonsági vezetők, az új véleményalkotók

Annak érdekében, hogy minél több témakört felkaroljon, és minél több lehetőséget biztosítson a párbeszédre, a varsói biztonsági fórum több párhuzamos szálon haladt. Voltak panelbeszélgetések, kerekasztal-megbeszélések, munkacsoportok, amelyek közül több is egy időben zajlott. Az egyik ilyen, a varsói biztonsági fórum keretén belül, annak többi eseményével párhuzamosan futó program az „Új biztonsági vezetők” (New Security Leaders – NSL) elnevezésű transzatlanti szakértők bevonásával megrendezésre kerülő képzés volt. Ennek célja, hogy a több mint tíz országból érkező fiatal szakértőket képezve és egymással megismertetve egy kisebb, mintegy húszfős csoportban lehetővé tegye számukra az interaktív párbeszédet. A résztvevőknek az intenzív csoportmunka és az előadások során alkalmuk nyílt vitatkozni a biztonságot és a védelmet érintő témakörökről, valamint ún. vezetői beszélgetéseket (Leadership Talks) folytatni olyan illetékesekkel, mint például Linas Linkevičius litván külügyminiszter, vagy Robert Pszczel a NATO diplomáciai osztályának tisztségviselője. Ezenkívül a fiatal szakértők részt vettek egy, a Tel-Avivi Egyetem szimulációs laboratóriumának vezetője, Haim Assa által lebonyolított szimulációs stratégiai játékban is, melynek során a felek egy képzeletbeli globális biztonsági kihívásra keresték a megfelelő megoldást egy-egy, a világpolitikai színteret befolyásoló országot képviselve.

A varsói biztonsági fórum és az „Új biztonsági vezetők” program keretében fontos helyet kapott a nemek kérdése, vagyis a nők világpolitikában betöltött szerepe és befolyása is. Az NSL egyik beszélgetése, amelyet Brooke Stedman, a Nők a Nemzetközi Biztonságban (Women in International Security) szervezet igazgatóhelyettese vezetett, a biztonság kérdését a nemek lencséjén keresztül firtatta. Véleménye szerint manapság a nők elméletben ugyan egyenrangúak a férfiakkal, és jogosultak részt venni a döntéshozatali folyamatokban is, viszont ez az elv sajnos a gyakorlatban már nem mindig érvényesül. Példaként feltette a kérdést: Hány nő vett részt a római szerződés vagy a daytoni békeszerződés aláírásában, illetve sok más, napjainkban fontos egyezmény előkészítésében? Ahogy azt Frances G. Burwell, a Nők a Nemzetközi Biztonságban munkatársa az egyik panelbeszélgetés során hangsúlyozta: „A bolygó lakosságának 50 százaléka mindenképp egy olyan tényező, amelyet fontolóra kell venni, és semmiképp sem egy olyan dolog, amelyet figyelmen kívül lehetne hagyni.

A varsói biztonsági fórum végső tanulsága az, hogy a biztonság és annak elérése, illetve megőrzése egy összetett, többoldalú és több szereplő bevonását szükségessé tevő problémakör, amely gyakorlatilag mindnyájunkat érint, és mindig aktuális. Nincsenek végső válaszok, és nincs mindenki mindig ugyanazon a hullámhosszon, viszont egy dologban meg lehet egyezni: a biztonság olyan „menő” téma, amelyről mindig, mindenhol és mindenkivel tárgyalni kell. Ahogy azt Mateusz Morawiecki, a Lengyel Köztársaság miniszterelnök-helyettese a fórum nyitóbeszédében kifejtette: „A biztonság megfizethetetlen, amit a történelem is bizonyít.

 

A nyitókép forrása: Warsaw Security Forum

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!