A COVID-válság rávilágított Izrael társadalmi és politikai gondjaira

A COVID-válság rávilágított Izrael társadalmi és politikai gondjaira

2020.04  | Olvasási idő: 10 perc

Izrael már eleve nehéz időszaknak nézett elébe a március 2-ai választásokat követő kormányalakítás miatt. A koronavírus-járvány felülírt minden korábbi politikai tervet, és elvezetett a nemzeti vészhelyzeti kormány megalakításáról szóló, előrehaladott tárgyalásokhoz. Az egészségügyi krízis szokatlan szövetségeket teremtett a politikai élet szereplői közt, emellett azonban felszínre hozta a zsidó állam rendszerszintű, társadalmi és kormányzati problémáit is.

A hétvégi pészách ünnepét izraeliek milliói töltötték szigorú kijárási tilalom alatt. Bár ebből az alkalomból a zsidó családok hagyományosan egybegyűlnek, hogy legfiatalabb tagjaiknak továbbadják az egyiptomi kivonulás bibliai történetét, a jeles esemény idén az internetre költözött. Számtalan kormányzati tisztségviselő és rabbi ugyanis a neten mondta el az Izraelben és a világ minden táján élő zsidók számára a beszédét. Izraelben a fertőzöttek száma átlépte a tizenkétezret, az elhunytaké pedig a száznegyvenet, így az ortodox keresztény húsvét és a muszlim ramadán is a pészáchhoz hasonló körülmények közt fog telni. Az izraeli kormány érthető módon el akarja kerülni, hogy a lakosság az országon belül utazgasson, és rokonait látogatva terjessze a vírust, ennek ellenére a szigorú kijárási tilalom kedvezőtlenül befolyásolta a nemzet hangulatát.

Netanjáhu így magyarázza, hogy miért is más az idei pészach, mint a többi
Forrás: Twitter

A járvány azonban nemcsak az emberek érzéseiben és a vallási hagyományokban okozott jelentős zavarokat, hanem az izraeli gazdaságban is. A Netanjáhu 2009-es hatalomra kerülésénél jóval előbb elkezdődő, valójában immár vagy negyven éve tartó konzervatív gazdasági csodának és az ennek köszönhető, évi 4-5% alá csak ritkán beeső reál GDP-növekedésnek ugyanis ezennel vége szakadt. A kormány hatalmas összegeket mozgat meg, hogy a járvány elmúltával újraindítsa a gazdaságot, ugyanakkor a munkanélküliségi ráta már meghaladja a 23%-ot, és egyre növekszik. Izrael gazdaságát nagymértékben az export hajtja, így igencsak függ a nemzetközi környezettől. Technológiaintenzív iparágai remélhetőleg segíteni tudják az ország talpra állását, a turizmus és a szolgáltatóipar azonban olyan hatalmas veszteségeket szenved el, hogy annak hatásai éveken át érezhetőek lesznek.

A kormánynak a gazdasági nehézségek mellett az egészségügyi ellátórendszert és a kormányzati lépéseket illető komoly kritikákkal is meg kellet küzdenie az utóbbi időben. Az izraeli közellátás alapvetően jól vizsgázott a krízis során, ám – főként az ultraortodox zsidó népesség bizonyos csoportjai miatt – jelentősebb gondok is adódtak. Az ő politikai képviseletüket ellátó Egyesült Tóra Judaizmus párt vezetője, Jákov Licman egészségügyi miniszter maga is megszegte minisztériumának utasításait, és így megfertőződött. A miniszterhez is köthető ultraortodox csoportok ugyanis istentiszteleteket tartottak, sőt több száz ember részvételével még temetéseket is, a rendőrség pedig nem merte feloszlatni ezeket, mert félt az ultraortodoxok lázongásától. Az ultraortodoxok gyanakvóak az államapparátussal és az egész szekuláris politikai cionista ideológiával szemben. Bizalmatlanok továbbá a technológiai vívmányokkal szemben is, ráadásul a csoporthoz tartozó férfiak körében magas a munkanélküliség, feleségeik pedig többnyire részmunkaidőben végzett alacsonyabb képesítést igénylő állásokat töltenek be. A koronavírus-válság megmutatta, hogy integrációjuk és a szekuláris társadalommal való azonosulásuk jelenlegi szintje nem elegendő a nemzeti összhang megteremtéséhez és fenntartásához. Az ultraortodoxokkal megkötendő új társadalmi szerződés azért is egyre sürgetőbb feladat, mert a század közepére társadalmon belüli arányuk a jelenlegi 12%-ról közel 29%-ra nő majd. A mostani esetben az izraeli kormány gyorsan reagált, kivezényelte a hadsereget, és lezárta azokat a városokat és negyedeket, ahol az ultraortodoxok élnek, így többek között a kétszázezer embernek otthont adó Bnei Brakot, illetve Jeruzsálem több részét is. Az izraeli társadalmon belüli szakadást jól mutatták azok az izraeli médiában megjelenő kép- és videofelvételek, amelyeken géppisztolyos izraeli rendőrök és katonák helyezik blokád alá zsidó honfitársaikat. A mostani válság ugyan el fog múlni, a következő időszak fő kérdése az izraeli döntéshozók és a külföldi elemzők számára azonban az, hogy ezek a társadalmon belüli konfliktusok és ellentétek (ideértve az izraeli arabság összetett helyzetét is) a katonai és a gazdasági dimenziókban miként limitálják az állam régiós és globális cselekvőképességét.

Az izraeli rendőrség egyik ultraortodoxok elleni művelete
Forrás: YouTube

Az ünnepeket követően kiderül, hogy viselkedésük miatt Jákov Licman miniszternek és pártjának a szövetségeseik részéről szembe kell-e néznie bármilyen büntetéssel. A koronavírus-válságnak egyébként az ultraortodox pártoktól függetlenül is nagy hatása volt a politikai fejleményekre. A Kék és Fehér pártszövetség feje, Beni Ganc társait meglepve megszegte azon választási ígéretét, hogy nem ül a vádeljárás alatt álló Netanjáhúval egy kormányba, megszakította ugyanis a kisebbségi kormány megalakításának folyamatát, hogy helyette a miniszterelnökhöz csatlakozzon. Ez a Likud, a Kék és Fehér, a Munkapárt, az ultraortodox pártok és esetleg a nemzeti-vallásos Jamina bevonásával összeálló nemzeti vészhelyzeti kormány hetvennégyet vagy nyolcvanat tudhatna magáénak a Knesszet százhúsz helyéből. Egy ilyen arány stabil kormányt biztosítana Netanjáhu számára, az alku szerint pedig tizennyolc hónapig ő töltené be a miniszterelnöki pozíciót, majd váltana Ganccal, aki a cseréig vezető miniszteri székbe kerülne, és megkapná a most megteremtendő miniszterelnök-helyettesi pozíciót is. A koalíciós tárgyalások elhúzódásának látható okait Ciszjordánia Jordán-folyó völgyével együttes annektálásának kérdése, a Netanjáhu ügyeire hatással bíró bírósági eljárások menete és az igazságügyi miniszter, illetve a házelnök személyéről szóló viták jelentik.

Izraeli újságírók rámutattak, hogy miután sikerült a Kék és Fehér szövetséget kettébontania, a miniszterelnök az időhúzást arra is felhasználhatja, hogy végül egy negyedik parlamenti választásba manőverezze az országot – azt megnyerve pedig egyedül, Ganc nélkül is kormányt alakíthatna. A két fő párt vezetője ígéretéhez híven az ünnep után azonnal folytatta a koalíciós tárgyalásokat, azt azonban már látni lehet, hogy a koronavírus-krízis minden korábbi várakozás és remény ellenére sem hozott gyors megoldást a belpolitikai válságra. Hétfő éjjel az elnök további negyvennyolc órás haladékot adott Gancnak és Netanjáhunak, hogy kormányalakítási tárgyalásaikat lezárják, mert beszámolóik alapján már „nagyon közel” voltak a végső egyességhez. Úgy látszik azonban, hogy ez a „nagyon közel” még mindig nem volt elég közel, így a határidő anélkül járt le, hogy a felek között megegyezés született volna a nemzeti vészhelyzeti kormány megalakításáról.

A Knesszetnek így most huszonegy napja van arra, hogy egy másik olyan miniszterelnök-jelöltet állítson, aki rendelkezik hatvanegy képviselő támogató aláírásával. Ez szinte kivitelezhetetlen feladat a jelenlegi helyzetben, miután Ganc nagy alkuja elbukott. Úgy tűnik, hogy a nemzeti vészhelyzeti kormány még megvalósulása esetén is csak ideiglenes megoldásként szolgált volna, mivel Gancot korábbi szövetségesei már felszólították, hogy egyezzen ki a centrista-baloldali blokkal, és folytassa a harcot Netanjáhu (vád szerinti) korrupt kormányzatával szemben. Miközben tehát az izraeli állami szervezetek a koronavírus-járványból való kilábalás lehetséges módozatairól vitatkoznak, a politikai frontvonalak változatlanok maradtak, és ezen a téren még csak a körvonali sem látszanak bármiféle, a kibontakozás irányába mutató stratégiának. Elképzelhető, hogy a következő három hét során a Knesszetben újabb szokatlan politikai együttműködés jön majd létre (például úgy, hogy Netanjáhu vallásos-nacionalista tömbje a Munkapárt vagy az Izrael a Hazánk csatlakozásával szűk többségre tesz szert), ám a valóságban erre kevés esély mutatkozik, így valószínűleg küszöbön áll az ország másfél éven belül immár negyedik parlamenti választása.

 

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!