A három tenger kezdeményezés

A három tenger kezdeményezés

Új korszak az energiaellátásban

2018.11  | Olvasási idő: 8 perc

A tizenkét állam együttműködésén alapuló Három tenger kezdeményezésre létrehozói azért tettek javaslatot, hogy ezáltal is segítsék a közép- és kelet-európai államok gazdaságának további fejlődését, és növeljék a köztük lévő kohéziót. A kezdeményezés világszerte vegyes fogadtatásban részesült a régió egyedülálló geopolitikai pozíciójában érdekelt országok között. Ugyanakkor Donald Trump, a térség eseményeit ugyancsak figyelemmel kísérő Egyesült Államok elnöke több alkalommal is hangot adott a kezdeményezés iránti érdeklődésének.

Az Európai Unióról szóló szerződés 3. cikke kulcsfontosságú kitételeket tartalmaz az európai gazdasági rendszer alapvető célkitűzéseivel kapcsolatban. Egyik bekezdése kimondja, az EU számára fontos célt jelent „a környezet minőségének magas szintű védelme és javítása”, és ezáltal kapcsolatot teremt a gazdasági és a környezetvédelmi szabályozás között. Valóban, az elmúlt évek során az Uniónak sikerült mindenki másnál szigorúbb környezetvédelmi előírásokat meghatároznia tagállamai számára. A normáknak részét képezi például az éghajlatváltozásban szerepet játszó környezetszennyezés kiváltó okainak, így a kőszén energiatermelésben való felhasználásnak felszámolása is. Mivel az Európai Uniónak több közép- és kelet-európai ország is tagja, nekik is muszáj azon munkálkodniuk, hogy a környezetvédelmi normákat adaptálni tudják. A fenti szabályozás ugyancsak jelentős lökést adott annak, hogy a földgáz az EU egyik legfontosabb energiaforrásává lépjen elő. A Három tenger kezdeményezés létrehozására alapítói részben azért is tettek javaslatot, hogy ezáltal is javuljon a térség gazdasági teljesítménye, illetve fejlődjenek a földgáz térségen belüli szállításának lehetőségei.

Donald J. Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök feleségeikkel, Melania Trumppal és Agata Kornhauser-Dudával Trump 2017-es lengyelországi látogatása alkalmával
Forrás: Dipnote, U.S. Department of State Official Blog

A Balti- a Fekete- és az Adriai tenger között elterülő tizenkét államra kiterjedő Három tenger kezdeményezésnek három fő célkitűzése van: a gazdaság fejlesztése, az Európán belüli kohézió növelése, illetve a transzatlanti kapcsolatok erősítése. Legfontosabb törekvése, hogy az önellátás és a pozitív verseny ösztönzése révén erősítse a térség energiabiztonságát. Az Európai Bizottság Három tenger kezdeményezés legutóbbi Bukaresti csúcstalálkozójáról készített jelentése szerint a résztvevő országok az EU területének 28, népességének 22, ám GDP-jének csupán 10 százalékát adják. Ez pedig világosan rámutat a térség országai, illetve Nyugat-Európa közötti különbségekre. A Három tenger kezdeményezés célja viszont éppen az, hogy a régió egyébként nemzetközi viszonyok között hatalmas lehetőségekkel rendelkező országaiban csökkentse a gazdasági növekedés elmaradását állandósító strukturális hiányosságokat.

A kezdeményezés három kiemelt területen is javítana a jelenlegi infrastruktúrán, ugyanis fejlesztene a közlekedési, az energiaszállítási és a digitális háttérágazaton is. A térség gazdasági fejlődésének előmozdítása érdekében tudniillik mindenképp szükség lenne arra, hogy javuljon az összeköttetés a nagyvárosok és a vidéki területek között. Ennek belátásához elég csak arra gondolni, hogy jelenleg Közép- és Kelet-Európában ugyanannak a távolságnak a megtétele kettő vagy akár négyszer annyi időbe is telhet, mint Nyugat-Európában. A vasút révén megnövelt mobilitás a turizmus, a kereskedelem és az üzleti lehetőségek elősegítése révén hozzá fog járulni a gazdasági növekedéshez is. Az energiaszektor esetében viszont az a cél, hogy az együttműködő országok gázvezetékek építése révén tudják csökkenteni a térségen kívüli beszállítóktól való függőségüket. Végül a célkitűzések között a digitális infrastruktúra javítása is ott szerepel: ennek érdekében javítanák a vidéki terültek internethez való hozzáférését, illetve az ott található hálózatokat is.

Azzal párhuzamosan, hogy a térség elsődleges energiafogyasztásában a gáz részesedése egyre nő, a közép- és kelet-európai országok mind jobban függnek a gázbehozataltól. Jelenleg a térség gázfogyasztását szinte teljes egészében külső forrásokból kell fedezni. Az energiafüggőség kérdése ugyanakkor mostanra már jelentős mértékben összefonódott a térség országainak kül- és biztonságpolitikájával is. Hogy ennek mi az oka? A válasz egyszerű: a régióba futó gázvezetékek többsége a térség gázexportjának 75-100%-át fedező Oroszországból érkezik. Az EU-t földgázzal ellátó egyik legjelentősebb vállalatnak, a Gazpromnak viszont maga az orosz állam a többségi tulajdonosa, ez pedig az energiaszektorban jelentős geopolitikai fölényt biztosít az ország számára, ráadásul versenytársak hiányában a Gazprom az árakat is ellenőrizni tudja. Éppen ezért sokan attól félnek, hogy az árak ellenőrzését Oroszország esetlegesen érdekeinek a régió országaival szembeni érvényesítésére fogja felhasználni.

A közép- és kelet-európai országok geopolitikai helyzetének köszönhetően a Három tenger kezdeményezés más országok, köztük az Egyesült Államok figyelmét is felkeltette. Donald Trump félreérthetetlen jelét adta a kezdeményezés iránti érdeklődésének, illetve támogatásának, amikor a lengyel elnökkel, Andrzej Dudával folytatott egyik megbeszélésén kifejtette: „A Három tenger kezdeményezés nem csupán a gazdasági prosperitás lehetőségét jelenti a résztvevő országok lakói számára, hanem azt is elősegíti, hogy ezek a nemzetek meg tudják őrizni szuverenitásukat, biztonságukat és a külföldi nyomásgyakorlással szembeni függetlenségüket.”

Az infrastruktúra-fejlesztés ugyanakkor jelentős mennyiségű befektetést, időt és elkötelezettséget igényel, éppen ezért sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, a kezdeményezésben résztvevő országok teljesíteni tudják-e a fenti célkitűzéseket. A sikerhez mindenképp szükséges lenne egyrészt az, hogy a tagországok teljes mértékben részt vegyenek a folyamatban, másrészt pedig az, hogy kezdeményezés külső – pl. az Európai Bizottság Európai Regionális Fejlesztési Alapjától vagy akár az Egyesült Államokból érkező – befektetésekhez tudjon jutni.

Donald Trump részvétele a 2017-es varsói csúcstalálkozón jól jelzi a kezdeményezés iránt mutatkozó amerikai érdeklődést. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben kereskedelmi kérdésekben volt néhány súrlódás egy-két EU-s tagállam, illetve az Egyesült Államok között, az ország mindig is támogatta az európai integrációt, illetve a nagyobb fokú összekapcsolódás irányában való elmozdulást elősegítő projekteket. A kezdeményezés Varsóban megrendezett tavalyi államfői csúcstalálkozója során Trump kifejtette: „A kereskedem és az új infrastruktúra kiszélesítésével biztonságos, felelős és környezetbarát energetikai innovációt indítunk útjára. Az Egyesült Államok támogatja azt a fajta, a természeti erőforrások védelmét célzó józan szemléletmódot, amely felelős módon teremt egyensúlyt a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, valamint az energiabiztonság között.” Jóllehet az amerikaiak Három tenger kezdeményezés iránt tanúsított érdeklődését többen is azzal a kritikával illették, hogy az csupán az Oroszországi Föderációval vívott amerikai játszma részét képezi, a háttérben rejlő mozgatórugók sokkal inkább azokkal a politikai, illetve gazdasági előnyökkel hozhatóak kapcsolatba, amelyeket Közép- és Kelet-Európa megerősödése jelenthet az USA számára. Ez utóbbinak pedig a demokratikus értékek megvédése, illetőleg a régió békéjének és biztonságának biztosítása is részét képezi.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!