A három tenger kezdeményezés

A három tenger kezdeményezés

Út egy egységesebb Közép-Európa felé

2018.10  | Olvasási idő: 8 perc

A Három tenger kezdeményezés napjaink egyik fontos, a kelet-közép-európai térséget összefogását célzó elgondolása. Sorozatunk második darabjában újabb szempontok alapján vizsgáljuk meg a szerveződés jelentőségét és jövőbeli kilátásait.

Forrás: http://three-seas.eu/

Európában a regionális együttműködések jelentős múltra tekinthetnek vissza, és nincs ez másképp Kelet-Közép-Európában sem. Az ilyen együttműködések egyik kiemelkedő példája a régió államainak demokratikus átalakulását, valamint euroatlanti integrációs folyamatát egyaránt segítő visegrádi együttműködés. Az Európai Unió keleti bővítéseinek különböző állomásait követően azonban a regionális együttműködések új értelmet nyertek térségünkben. Éppen ezért annak érdekében, hogy az Európai Unió különböző kihívásaira választ tudjon adni, néhány éve tizenkét uniós tagállam úgy döntött, új kezdeményezést indít útjára: ez lett a Három tenger kezdeményezés. A kezdeményezés (amelyet angol neve, vagyis a Three Seas Initiative után TSI-nek is nevezünk) fő célja az, hogy több területen – és nemcsak európai, hanem a transzatlanti perspektívából is – megkönnyítse a kooperációt a benne résztvevő államok között. De hogyan is tekinthetünk erre a relatíve új együttműködési projektre, és mik a bukaresti találkozó legfontosabb tanulságai?

Egy új közép-európai kezdeményezés

A Három tenger kezdeményezést gyakran illetik azzal a váddal, hogy az valójában nem más, mint egy, az Európai Unió területén létrehozott oroszellenes, amerikai „trójai faló”. A valóságban azonban a TSI egy tizenkét, azonos földrajzi régióba tartozó és a régió három tengere – a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger – között elhelyezkedő európai uniós tagállam (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) transzatlanti alapokon is nyugvó gyakorlati együttműködése. Egyik fő célja, hogy fokozza a benne résztvevő országok között a kohéziót anélkül, hogy az Európai Unióban jelenleg is zajló politikai és gazdasági vitákba belebonyolódna.

A Három tenger kezdeményezés
Forrás: Shutterstock

A tizenkét ország államfői először 2016-ban a horvátországi Dubrovnikban gyűltek össze, majd ezt követte a 2017-es lengyelországi csúcs Varsóban. A román főváros tehát a kezdeményezés legutóbbi, harmadik találkozójának székhelyéül szolgált. A résztvevő államok elképzelése az volt, hogy egy olyan informális platformot hoznak létre, amely az Unión és a NATO-n belül is erősíti Kelet-Közép-Európa pozícióit. Európai szemszögből nézve a TSI így több területen is lehetőséget kínál a tizenkét ország közös terveinek megvalósítására. A mindenki számára fontos területek egyik példájaként említhetjük az energiabiztonság kérdését, ugyanis három tengeri kijáratának köszönhetően nőhet a térség energiabiztonsága. Azonban jó példa a digitalizáció ügye is, ez ugyanis tökéletes összhangban van a digitális egységes piacról szóló uniós elképzeléssel. A mostani bukaresti csúcs fő célja az volt, hogy az Unió keleti területeinek egységességét előmozdítani kívánó TSI keretei között konkrét kezdeményezések és projekttervek is meghatározásra kerüljenek.

Bukarest után: teljesen új fejezet nyílik?

A TSI olyan informális, ám politikai tartalmú platform, amely államfői szinten jött létre – emlékeztetőül: a résztvevő országokat képviselő államelnökök a legtöbb esetben nem képezik részét a végrehajtó hatalmi szintnek. Ennek köszönhetően a kezdeményezés jó eszköz lehet az Unión belüli konvergencia, kohézió, valamint összekapcsolódás erősítésére. A 2017-es varsói találkozó fontos politikai eredménye az volt, hogy Donald Trump amerikai elnök is részt vett rajta – ez a transzatlanti szál Andrzej Duda lengyel elnök washingtoni látogatását követően várhatóan a jövőben is megmarad. Bukarestben pedig már jelen voltak az EU-s pénzügyi intézetek vezetői, Heiko Maas német külügyminiszter, valamint az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is.

A bukaresti csúcs jelentőségét vizsgálva érdemes szem előtt tartani, hogy a három tenger között elterülő terület (földrajzi és infrastrukturális értelemben véve) Európa egyik legjobban megosztott régiója. A legutóbbi találkozó kapcsán megrendezett üzleti fórum, valamint a kereskedelmi kamarák regionális hálózatának létrehozása segíthet áthidalni ezt a diverzitást és infrastrukturális lemaradást. A fejlesztési szükségletek kielégítése érdekében az állami tulajdonú lengyel fejlesztési bank (Bank Gospodarstwa Krajowego, BGK) jelentős beruházásokat fog finanszírozni, és ehhez további pénzügyi partnerek csatlakozását is várja. A csúcson résztvevő országok képviselői ennek érdekében írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amely egy három tenger beruházási alap, valamint a kereskedelmi kamarák együttműködési hálózatának létrehozását irányozza elő. Mindezek mellett a TSI a résztvevő országok saját ügyein túl nagy hangsúlyt helyez a keleti partnerség országaival, valamint a nyugat-balkáni államokkal való együttműködésre is.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a bukaresti csúcstalálkozón
Forrás: European Commission

Mi várható a jövőben?

A TSI két vezérmotívumát tehát a transzatlanti és az európai integráció jelenti. Az előbbivel összhangban a NATO-tagság miatt kiemelt szereppel bíró kezdeményezés révén átfogóbb és erősebb lehet a térség biztonságpolitikai és védelmi együttműködése. Ha viszont az európai motívumot vizsgáljuk, az infrastrukturális fejlesztéseket előirányzó projekttervek a keleti uniós tagállamok felzárkózását és jobb összekapcsolódását segíthetik elő. Ezek közül az egyik legfontosabb tervet a „Via Carpathia”, illetve a digitális együttműködés (vagyis a kiberbiztonságra összpontosító Digital 3 Seas Iniciative) jelentheti. Mindezek mellett a kezdeményezés nyomán több más gazdasági és energiaügyi kérdésben is szorosabb együttműködés jöhet létre régiónkban. A fenti prioritásoknak köszönhetően pedig a résztvevő országok az euroatlanti integráció legstabilabb pilléreit jelenthetik majd Kelet-Közép-Európában.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!