A kirakójáték minden eleme

A kirakójáték minden eleme

2019.05  | Olvasási idő: 10 perc

A nyersanyagpiac figyelmének középpontjában általában a legkeresettebb nyersanyagokként számon tartott fosszilis tüzelőanyagok állnak, nem pedig az energiatermeléshez közvetlenül nem kötődő nyersanyagok, mint például a ritkaföldfémek, jóllehet ezek szintén kulcsfontosságú hatással vannak a globális nyersanyagellátási sakktáblára. Sorozatunkban ezen kevésbé ismert, de egyre fontosabbá váló elemek alkalmazási területeit és a hozzájuk kapcsolódó problémákat mutatjuk be. A témát alaposabban is körüljárjuk az idén „SUSCO BUDAPEST 2019 – Resource Competition: ON” címmel megrendezett évenként megtartott nemzetközi fenntartható fejlődési konferenciánkon, ennek középpontjában ugyanis a globális fejlődés motorjává előlépő természeti erőforrások fenntartható felhasználása fog állni.

20190509blog_periodusos_m.jpg

Source: Shutterstock

 

Nehéz lenne akár egyetlen napunkat is ritkaföldfémek nélkül elképzelni, ugyanis azok az okostelefonok, televíziók, számítógépek alapvető alkotóelemeiként mára már mindennapjaink szerves részévé váltak. A ritkaföldfémek feldolgozása során adódó nehézségekhez képest szinte eltörpül az, hogy mennyire problémás feltárni őket: ugyan a nevükkel ellentétben előfordulásuk nem annyira ritka, de a gazdaságosan kinyerhető készletek valóban gyéren lelhetőek fel. Pedig némelyikük elengedhetetlen összetevője a mai gyártási technológiáknak: a tudomány, az információtechnológia, a közlekedés, a háztartási eszközök és a robotika fejlődésével nélkülözhetetlen ezen anyagok és elemek használata. Az első dolog, ami a fentiek kapcsán általában eszünkbe juthat az az, hogy szükségünk van egy jó adag műanyagra, alumíniumra és szilíciumra a chipekhez, rézre az elektronikai berendezések vezetékeihez, és ezzel nagyjából készen is vagyunk, de a kép ennél természetesen jóval összetettebb. Valójában a periódusos rendszerben alig találunk olyan elemet, amelyet ne használnánk fel high-tech berendezéseink és zsebméretű eszközeink előállításához. A ritkaföldfémek iránti legnagyobb keresletet az állandó mágnesek szektora támasztja, mivel ezek – csak néhány felhasználási területet említve – a mobiltelefonoknak, a síkképernyős televízióknak, a számítógépes chipeknek, az autóknak, a szélturbináknak, a nukleáris energiát előállító eszközöknek és a repülőgépeknek is elengedhetetlen összetevői. A csúcstechnológiás termékekben és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákban való előfordulásuk további okai között szerepelnek kivételes lumineszcens,* katalitikus és elektrokémiai tulajdonságaik.

Kutatas_abra1_hun_meret.jpg

A ritkaföldfémek használatának megoszlása 2017-ben
Az adatok forrása: Natural Resources Canada, engedély: nem kereskedelmi célú felhasználás

 

Érdekes ráeszmélni, mennyire sok összetevőből állnak a körülöttünk lévő eszközök – ám ez a rácsodálkozás akkor válik igazán hatalmassá, amikor azt is tudatosítjuk magunkban, hogy ezeket a ritkaföldfémeket gyakorlatilag csak Kínában bányásszák. A világ termelésének több mint 80%-a származik innen, és az ország egyre kevesebb hajlandóságot mutat arra, hogy a világpiac igényeit kiszolgálja, mivel termelését sokkal inkább magának tartaná meg. Az ebből következő ellátási zavarok és így az importköltségek növekedése folyamatosan fokozzák a téma körüli bizonytalanságot. A ritkaföldfémek csoportját általában a könnyű és a nehéz ritkaföldfémekre szokták felosztani. A tizenhét ritkaföldfém közül a könnyű csoportba tartozik a lantán, a cérium, a prazeodímium, a neodímium, a prométium, a szamárium, az európium, a gadolínium és a skandium: ezek globális mennyiségben termelt ritkaföldfémek, és általában többletkínálat jelentkezik belőlük. A nehéz ritkaföldfémek csoportjába tartozik a terbium, a diszprózium, a holmium, az erbium, a túlium, az itterbium, a lutécium és az ittrium. Ezeket elsősorban Kínában bányásszák, és csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

Kutatas_Periodusos rendszer_hun_meret.jpg

A skandium a legtöbb ritkaföldfém-lerakódásban megtalálható és ritkaföldfém elemként is besorolható

 

A ritkaföldfémek a legtöbb jól ismert fémmel (réz, ezüst, arany) ellentétben inkább (egymással) összekeveredve találhatók meg. Hasonló kémiai összetételük miatt (a tizenhét ritkaföldfémből tizenöt egymást követő helyeket foglal el a periódusos rendszerben) ritkaföldfém-ásványokat alkotva könnyen kötődnek egymáshoz. Ezeknek az ásványoknak költséges és bonyolult a hasznos anyaggá történő átalakítása: a ritkaföldfémeket az őket tartalmazó ércből egymás után többször is savas oldatokban kell oldani, majd leszűrni és újra oldani. „A cél nem annyira a ritkaföldfémek keverékből való kivonása, hanem inkább az, hogy minden egyebet ki tudjunk vonni belőle a ritkaföldfémen kívül” – írja David S. Abraham, a The Elements of Power című könyv szerzője.

A nyugati országok hosszú ideig nem tekintettek stratégiai árucikként a ritkaföldfémekre. Az elsődleges árucikkek esetében használt „stratégiai” kifejezés jól tükrözi, hogy az adott ország mennyire tekint veszélyként az esetleges ellátási zavaroknak való kitettségére és sérülékenységére a kérdéses termék kapcsán. Ha a szükséges nyersanyagnak nincs megfelelő mennyiségű vagy gazdaságosan kitermelhető helyettesítője, és azt főként külföldi országokból importálják, a megszakadt ellátási láncot gyorsan újra kell gondolni és újra kell szervezni az érintett iparágak megvédése érdekében. Például a félvezetők gyártása – melynek során a ritkaföldfémek is elengedhetetlenek – manapság a gazdasági növekedés egyik legfontosabb mozgatórugója az elektronikai értékláncban. A 2000-es évek eleje óta a világ GDP-jének közel 10%-a tulajdonítható a félvezetőkkel kapcsolatos elektromos rendszerek előállításának és kereskedelmének. Az elektronikai termékek, az elektromos autók gyártói, a megújuló energia iparági vezetői joggal aggódhatnak, nem is szólva a katonai-ipari komplexumok irányítóiról: ahogy már említettem, a legmodernebb védelmi és fegyverrendszerek összerakása során is elengedhetetlen 17 elem 80% -át Kínában bányásszák. Ezenkívül az ország a bányászati és a feldolgozási szakaszt figyelembe véve további közel negyven ásványi nyersanyag vezető globális termelője.

Így az Európai Unió országainak is újra kell gondolniuk a kontinensen belüli stratégiai ásványi erőforrások készleteinek felbecsülését, feltárását és értékmegállapítását. A körkörös gazdasági modell koncepciója szakértői anyagokban már évek óta szerepel, azonban igazán csak az Európai Unió 2015 decemberi körkörös gazdaság csomagjának elfogadása óta vált ismertté. Ennek öt prioritási területe között szerepel a kritikus nyersanyagok problémaköre is. (A körkörös gazdaság modellje a zárt anyagciklusú termelési struktúrák elvét támogatja, azzal a céllal, hogy a termékek, alkatrészek és anyagok élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsa.)

ree-globalsupply-1987to2017.png

A világ ritkaföldfém-ellátásának változása 1987–2017 között
Forrás: Natural Resources Canada, engedély: nem kereskedelmi célú felhasználás

 

Az egyik leginkább szennyező emberi tevékenységnek számító bányászat a kitermelt készletekkel együtt gyakran radioaktív elemeket, pl. uránt és tóriumot is a felszínre juttat, így ezek külön kezelési eljárásokat igényelnek. Ahogy fentebb már említettem, egy ritkaföldfémet tartalmazó érc tucatszor megy át elválasztási eljárásokon. A teljes folyamat drága, bonyolult és veszélyes, ráadásul számos hajmeresztő kémiai mellékterméket állít elő. A ritkaföldfémek bányászata és finomítása pedig vitathatatlanul a világ egyik legveszélyesebb és leginkább káros környezeti tevékenysége. Becslések szerint a kínai bányák évente nagyjából tízmillió tonna radioaktív hulladékot termelnek. A „ritkaföldfém-főváros” Baotou területe, Kína nyersanyag-hátországa néhány év alatt holdbéli tájjá alakult. A növényzet eltűnt, a szomszédos falvak lakosságát kilakoltatták, miután a betegségek kialakulásának első jeleiként a lakosok haja hullani kezdett a térség ivóvizeibe szivárgó mérgező anyagok miatt.

shutterstock_372419305_m.jpg

Ilyen holdbéli tájakat látni a bányászat következtében Baotouban
Forrás: Shutterstock

 

Az 1980-as évekig a dél-kaliforniai Mountain Passban található bányakomplexum révén az USA-nak domináns szerep jutott a globális ritkaföldfém-ellátásban. A kínai kitermelés világpiacon való megjelenése után azonban Mountain Pass nem tudott lépést tartani a nyomott árakkal, és a 2000-es évek elején bezárta kapuit. Az alacsony eladási árak mellett számos más oka is volt a termelés tengerentúlon tartásának: a „szokásosnak” mondható olcsó munkaerőköltség, és az, hogy a kínaiak készek figyelmen kívül hagyni a környezeti károkat. Ugyanakkor az is tény, hogy a ritkaföldfém-előállítást Kínában gyakran kombinálják más bányászati műveletekkel, ennek következtében a ritkaföldfémek valójában a jövedelmezőbb kitermelési folyamatok melléktermékei. Így a legtöbb esetben a kínai gyártók előnye, hogy el tudják kerülni a piaci áringadozásokat, mivel nem függenek egyetlen terméktől. Mountain Pass azonban 2018 januárjában újranyitotta kapuit; a hivatalos verzió szerint az itteni termelés elsődleges célja a ritkaföldfémek megújulóenergia-ágazatban való belföldi felhasználása.

Mindent összevetve a növekvő kínai monopólium jelentős hatással lehet a globális kereskedelmi sakktáblán történő mesterkedések jövőbeli alakulására.

 

⃰ Hidegtest-sugárzással létrejövő fény.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!