A Nyugat-Balkán és a 2025-ös év

A Nyugat-Balkán és a 2025-ös év

A WB6 uniós csatlakozási folyamata

2018.11  | Olvasási idő: 7 perc

„Ha azt akarjuk, hogy a szomszédságunkban nagyobb stabilitás uralkodjék, akkor muszáj továbbra is hihető bővítési perspektívát kínálnunk a Nyugat-Balkán számára” – nyilatkozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló 2017-es beszédében. Ehhez azonban azt is hozzátette, hogy „nyilvánvaló, a Bizottság és a Parlament jelenlegi ciklusában már nem kerül sor újabb bővítésre. Erre egyetlen jelölt sem áll készen.” Juncker beszéde a térségben igen vegyes reakciókat váltott ki, ahogy az Európai Bizottságnak a nyugat-balkáni bővítés kilátásairól szóló, 2018 elején elfogadott stratégiájára is. Ennek ellenére mégis egyre gyakrabban hallani, hogy 2025 lesz az EU soron következő bővítésének időpontja.

Nyugat-balkáni országok: uniós csatlakozásra várva
Forrás: Shutterstock

Az EU legutóbbi – hetedik –bővítésére 2013-ban került sor: ekkor Horvátország vált az Uniós család tagjává. Azóta öt tagjelölt ország vár a csatlakozásra: Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Törökország. A nyugat-balkáni jelöltek közül eddig mindössze Montenegró és Szerbia kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, és a csatlakozási fejezeteket is csupán ők nyitották meg. Albánia és Macedónia tehát még nem kezdte meg a tárgyalásokat, Bosznia-Hercegovina, illetve Koszovó pedig csupán potenciális tagjelöltnek számít mióta az előbbi 2008-ban, az utóbbi pedig 2015-ben aláírta a stabilizációs és társulási megállapodást. Minden nyugat-balkáni országnak van tehát még mit tennie, hogy a csatlakozási folyamat végére érjen. A tagjelölt országoknak az Európai Bizottság Nyugat-Balkánra vonatkozó stratégiája által megnevezett hat területen – a jogállamiság, a biztonság és a migráció, a társadalmi-gazdasági fejlődés, a közlekedési és az energetikai összekapcsoltság, a digitalizáció, valamint a megbékélés és a jószomszédi kapcsolatok területén – kellene 2018 és 2020 között konkrét eredményeket felmutatnia a tervek szerint. Ám a szóban forgó országok fejlettsége az említett területeken jelentős különbségeket mutat, ráadásul van néhány olyan nyitott, országspecifikus kérdés is, amelyet az érintett feleknek muszáj lenne mielőbb megoldania.

Az Európai Unió bővítési folyamata
Forrás: Shutterstock

A legközismertebb ilyen nyitott kérdésnek a 2011-ben az EU közvetítése mellett megkezdett Belgrád–Pristina párbeszéd, valamint a majd három évtizede tartó Skopje–Athén névvita számít – úgy tűnik, ez utóbbiban idén konkrét, a megbékélés irányába mutató eredmények is születtek. Ám túl ezeken a régióban vannak még más, kevésbé ismert, ám szintén megoldásra váró kérdések is. Ilyen például a Bosznia-Hercegovina és Szerbia közötti határvonal kérdése, vagy a Horvátországnak a Magyarország kivételével szinte az összes szomszédjával fennálló határvitái. Miután ezek a problémák az egész régiót áthatják, még azok az országok sem menekülhetnek előlük, amelyek egyébként már az EU tagjai. Jó példa erre a Horvátország és Szlovénia közötti, a Pirani-öböl hovatartozásáról szóló vita: ennek gyökerei egészen Jugoszlávia 1991-es széthullásáig visszavezethetőek.

Eddig már több uniós képviselő is hangot adott annak a meggyőződésének, kulcsfontosságúnak tartja, hogy a tagjelölt országok a köztük lévő belső viszályokat még a következő EU-bővítés előtt megoldják. Számos EU-tagország viszont igen reális módon attól tart, hogy ez a megbékélési folyamat a közeljövőben nem fog lezárulni. Nem tekinthető tehát véletlennek, hogy a Bizottság nyugat-balkáni stratégiája arra is kitér, „különleges intézkedéseket és visszavonhatatlan kötelezettségvállalásokat kell tennünk annak érdekében, hogy az új tagállamok ne gátolhassák meg a többi nyugat-balkáni jelölt csatlakozását.” Hasonlóra legutóbb 2016-ban akadt példa: ekkor ugyanis Horvátország akadályozta meg a szerb EU-csatlakozási tárgyalások 26. (oktatással és kultúrával kapcsolatos) fejezetének megnyitását – utóbb azonban az ország mégis zöld jelzést adott a tárgyalások számára.

„Az Unió stabilitást akar exportálni, nem pedig instabilitás importálni” – vallja Johannes Hahn uniós bővítési biztos
Forrás: Shutterstock

Az egyes balkáni országok – így például az éllovas, eddig a 35-ből már 31, illetve 14 csatlakozási fejezetet megnyitó Montenegró és Szerbia – csatlakozási éveként megjelölt 2025-ös év más-más perspektívában tűnik fel az EU-ban, illetve magában a régióban. Morvai Hedvig, az Európai Alap a Balkánért elnevezésű szervezet igazgatója például az idei Belgrádi Biztonsági Fórumon úgy fogalmazott: „…a 2025-ös év sosem volt komoly dátum, szóval inkább felejtsük is el. A régió nem vitte végbe a szükséges reformokat, az Unió pedig nem változtatott a régióval szembeni hozzáállásán.” Valamivel optimistább hangvételű Johannes Hahn uniós bővítési biztos azon véleménye, mely szerint 2025 egy olyan dátumjavaslat Szerbia és Montenegró esetében, amely ugyan reális, ám egyben nagyon ambiciózus is.

Az EU-ban viszont nem mindenki osztja ezt a véleményt. A szkeptikusok között ott van például Emmanuel Macron francia elnök is, aki kifejtette, nem támogatja az Unió bővítését mindaddig, amíg nem kerül sor a szervezet jobb és hatékonyabb működését elősegítő valós reformokra. Párizs uniós bővítésre vonatkozó álláspontja idén júniusban is megerősítést nyert, amikor Hollandiával együtt elutasította az albán és a macedón csatlakozási tárgyalások megindítását – a tárgyalások megkezdésének várható új időpontja így 2019 júniusára tolódott, az érzés pedig, hogy az Unió megszegte az ígéreteit, azóta sem múlt el.

A téma kapcsán több civil szervezet is megfogalmazta véleményét. A Szerbiai Európa Mozgalom elnevezésű szervezet, illetve régiós partnerei például összeállítottak egy, a Belgrádi Biztonsági Fórum által kiadott 12 pontos javaslatcsomagot azzal kapcsolatban, hogy „hogyan lehetne új lendületet adni az EU-bővítés folyamatának”. A javaslatok között szerepel az is, hogy meg kellene változtatni a csatlakozási tárgyalások módszertanát, több pénzt kellene elkülöníteni a nyugat-balkáni bővítésre, valamint hogy az egységes piac nyújtotta előnyöket még azelőtt elérhetővé kellene tenni a régió országai számára, hogy azok ténylegesen csatlakoznának a szervezethez.

Hogy a javaslatokban megfogalmazott elvárások mennyire tekinthetőek reálisnak, illetve hogy ezeket az EU figyelembe veszi-e, egyelőre még nehéz lenne megjósolni. Kérdés azonban, hogy az EU és a Nyugat-Balkán viszonya tényleg a jutalmazás és büntetés kettősére fog-e majd épülni az elkövetkező időszakban – ebben a kérdésben először talán a Skopje–Athén névvita 2019-re várt lezárását követően láthatunk majd világosabban. Mindazonáltal nem árt elgondolkozni Johannes Hahn bővítési biztos kijelentésén sem: „Az én bővítési elvem az, hogy az Unió stabilitást akar exportálni, nem pedig instabilitást importálni.”

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!