Abe 2018

Abe 2018

Dupla vagy semmi?

2018.02  | Olvasási idő: 10 perc

Abe Sinzó japán miniszterelnök az újévet egy szokványos kormányfői beszéddel nyitotta meg, így a politikai gépezet Japánban kevés meglepetést okozva újra működésbe lendült, természetesen a gazdasági kérdések és az alkotmányos felülvizsgálat témájának középpontba állításával. Újdonság azonban, hogy bizonytalanná vált Abe politikai helyzete, ami veszélyeztetheti pártelnöki – és ezzel miniszterelnöki – pozícióját. Mit várhatunk a japán politikától 2018-ban?

Úgy tűnik, azzal, hogy a tavaly őszi választásokon győzelemre tudta vinni a Liberális Demokrata Pártot Abe Sinzó sikeresen szilárdította meg hatalmát – legalábbis még egy évre. Bár a választás inkább tekinthető az ellenzék kudarcának, mint a Liberális Demokrata Párt sikerének, Abe így már az ötödik miniszterelnöki évébe léphet be, ráadásul a korábbinál magasabb támogatottsággal. Ez az időtartam a japán politikai élet elmúlt 20-30 évében szokatlanul hosszúnak számít, mégis kérdéses, mennyire marad stabil a pozíciója 2018-ban.

A szeptemberi választások során már felszínre kerültek az Abéval kapcsolatos elégedetlenség jelei, elsősorban a Kake és a Moritomo Gakuen-ügyek kapcsán felmerülő botrányai miatt. Az idei év még nagyobb kihívásokat állít a miniszterelnök elé, mert ezúttal nem ellenzéki, hanem a saját pártján belüli kihívóktól kell tartania – a Liberális Demokrata Párt ugyanis 2018 szeptemberében új pártelnököt választ. A jelenlegi előrejelzések szerint márpedig úgy tűnik, hogy kihívókban nem lesz hiány: elemzők szerint már tavaly nem egy, de legalább három párttag neve is felmerült potenciális utódként.

Kisida Fumio
Forrás: Wikimedia Commons, szerző: 外務省, licenc: CC BY 4.0

Az első és legnyilvánvalóbbnak tűnő ellenfél Kisida Fumio, Abe volt külügyminisztere, aki tavaly lemondott miniszteri posztjáról, de újabb nagy presztízsű pozíciót kapott a pártban, ami tradicionálisan előfeltétele a miniszterelnöki pozíció megszerzésének. Kisida korábban tett nyilatkozatai alapján elhatárolta magát Abétől, legfőképp annak az alkotmánymódosításnak az ügyében, amely az Önvédelmi Erők létjogosultságának teret engedve szakítana Japán félévszázados pacifista múltjával. Ő az LDP egyik legnagyobb frakciójának vezetője, és ha képes lenne meggyőzni Abe régi szövetségesét, Aszó Taró pénzügyminisztert, hogy csatlakozzon hozzá, jó eséllyel indulhatna a pártelnöki versenyen. Aszó korábban jelezte ugyan, hogy nem ellenzi Kisida törekvéseit, de Kisida hivatalosan még nem jelentette be, hogy indulni fog Abe ellen.

405px-Abe_Government_20170803.jpg

A jelenlegi Abe kabinet, Noda Szeikóval az első sor jobb szélén
Forrás: Wikimedia Commons, szerző: 首相官邸ホームページ, licenc: CC BY 4.0

Nemek közötti egyenlőség? Természetesen a választások során ez a japán társadalom által rendkívül fontosnak tartott ügy is visszaköszön, hiszen a jelenlegi kabinetben lévő két nő egyike, Noda Szeiko belügyminiszter régóta készen áll rá, hogy Abe kihívója legyen. Kisidával ellentétben ő jóval eltökéltebb: már évekkel ezelőtt bejelentette szándékát, hogy Abe helyébe kíván lépni, sőt korábban indult is ellene, ám végül a párton belüli támogatás hiányában kikapott. Noda alapvetően nem egy szokványos politikus, mert nem kötődik egyetlen pártfrakcióhoz sem, ami rendkívül ritka és bátor hozzáállás. Az átlag japán a nemek közötti egyenlőségért és a nők szerepének erősítéséért felelős miniszteri tárcát vivő Nodában nagy potenciált lát arra, hogy tökéletes képviselője legyen a nők munkaerőpiaci részvételéért folytatott küzdelemnek. Japán jelenleg nem nyújt elegendő lehetőséget a nők rendes foglalkoztatására, így a hölgyek előtt két válaszút nyílik: vagy beérik az alacsonyabb bérrel és a bizonytalan foglalkoztatással, vagy pedig követik Japán hagyományos társadalmi értékeit, és otthon maradnak főállású háziasszonynak. Noda egyébként személyesen is megvívta a saját politikai és magánéleti harcát, amikor ötvenévesen gyermeket szült. A mesterséges megtermékenyítést övező merevségen túl Noda küzdelme a rohamos tempóban öregedő társadalom megfiatalítására tett erőfeszítések korlátjaira is felhívta a figyelmet. Minthogy 2017-ben Abe sikeres kampánya az úgynevezett kettős nemzeti válságra (vagyis az észak-koreai fenyegetés és a demográfiai válság jelentette problémákra) épült, Nodának már csak személyes tapasztalatai miatt is megnőtt az esélye arra, hogy a demográfiai válság hullámát meglovagolva nagyobb támogatottságra tegyen szert.

Kóno Taró a brit külügyminiszterrel, Boris Johnsonnal
Forrás: Wikimedia Commons, szerző: Foreign and Commonwealth Office, licenc: Open Government Licence v1.0

Végül, de nem utolsósorban Kisida utódja, Kóno Taró is készen áll a status quo megbolygatására. Az ő külügyminiszteri kinevezése sokak számára már a kezdetektől kettős jelentéssel bírt. Kóno egy meglehetősen külön utas politikusnak számít, akiről sokan feltételezik, hogy Abe ádáz kihívójává válhat. Édesapja, Kóno Jóhei, aki a híressé vált Murajama Tomiicsi miniszterelnök kabinetfőnöke volt, 1993-ban írta bele magát a történelemkönyvekbe úttörő beszédével, amelyben bocsánatot kért a császári hadsereg második világháborús agressziója, különösen pedig a császári hadsereg által prostitúcióra kényszerített komforthölgyek miatt. Mivel a Dél-Koreával kötött 2015-ös komforthölgy-megállapodás vakvágányra futott, Abe valószínűsíthetőleg az ország elnöke, Mun Dzsein felé tett jóhiszemű gesztusként nevezte ki Kóno Jóhei fiát külügyminiszterévé. A komforthölgy-probléma a Koreai Köztársaság egyik legnagyobb hullámokat vető kérdésévé vált, léte pedig elfogadhatatlan a kelet-ázsiai régióban jelenleg uralkodó bizonytalan biztonsági környezetben. Persze Kóno kinevezését nem csupán egy gesztusként vagy apja politikai hagyatékának felmelegítéseként lehet felfogni, mivel esetében egy magasan képzett politikusról van szó, aki kiváló kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal. Ez pedig, figyelembe véve az Észak-Korea jelentette biztonsági fenyegetést, a jövőben még igen jól jöhet Japán számára. Ebből a szempontból pedig Kóno könnyen építhet Abe második „nemzeti válságára”: az észak-koreai fenyegetésre.

Az, hogy Kisida kilépett a kabinetből, Abe pedig két szokatlanul rátermett politikust jelölt ki maga mellé, csakis egy dolgot jelent. Általánosságban elmondható, hogy aki miniszterelnöki posztért kíván versenyezni, az nem marad a kabinetben, mert miniszterként a kabinet konszenzusos véleményét kell hangoztatnia – amely persze valójában megegyezik a miniszterelnök álláspontjával. Ilyen pozícióból pedig nem lehet ellenzéki kampányprogramot felépíteni. Úgy tűnik, Kisida azért hagyta el a miniszteri posztját, hogy tovább építse a támogatói bázisát, míg Abe felismerve az ellenfelet Nodában és Kónóban, magához közel tartva próbálja őket semlegesíteni. Ez viszont eddig nem megy túl jól neki. Kóno már most hangot adott ellenérzésének azzal kapcsolatban, hogy Japán továbbra is a nukleáris energiában látja a jövőt. Ez a kimondatlan konvenciókkal szembemenő magatartás pedig Japánban meglehetősen szokatlan egy kabinettagtól.

Tehát mi maradt Abének? Határozottan kijelenthető, a miniszterelnöknek nincs elég tere a helyezkedéshez. Január 22-én újraindult a parlamenti közgyűlés, és a miniszterelnöknek márciusig el kell fogadtatnia a költségvetési tervet. Ha a kormányfő ragaszkodik az ígéretéhez, és megint megnöveli a védelmi költségvetést, akkor jelentős erőbefektetésre lesz majd szüksége ahhoz, hogy elhallgattassa az ellenzéki hangokat. Ez pedig nem könnyű feladat, mert ezúttal lehetséges, hogy olyan nagy hatótávolságú támadófegyverek beszerzését is belefoglalnák a költségvetésbe, amelyek használatától Japán eddig alkotmánya értelmében elzárkózott. A választások szeptemberben lesznek, ami azt jelenti, Abénak csupán nyáron lesz lehetősége arra, hogy az alkotmánymódosításról szóló terveit népszerűsítse; tervezete viszont túlságosan sok ellenérzést és bizonytalanságot szül a párton belül és azon kívül is. Ettől függetlenül a jelenlegi miniszterelnök támogatói bázisa továbbra is erős, és a választásokon továbbra is kockázatos lehet ellene indulni – így csak az idő fogja megmutatni, hogy végül valóban akad-e majd kihívója.

 

Nyitókép forrás: Wikimedia Commons, szerző: 首相官邸ホームページ, licenc: CC BY 4.0

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!