„Andrà tutto bene!”

„Andrà tutto bene!”

Nemzeti összefogás, szolidaritás és optimizmus a kijárási korlátozás időszaka alatt Olaszországban

2020.04  | Olvasási idő: 7 perc

Napjainkban az országot súlyosan érintő koronavírus-, avagy COVID–19-világjárvány okozta helyzet következtében Olaszország jelentős mértékű, mindezidáig példa nélküli kihívással néz szembe. Giuseppe Conte miniszterelnök a helyzetet értékelve úgy fogalmazott, a második világháború óta a jelenlegi a legnehezebb időszak az ország történetében. Az emberek számára így csupán az optimizmus, a nemzeti összefogás és a szolidaritás eszköze maradt, hogy a rendkívüli mértékű válsághelyzetet átvészeljék: egymástól távol, lélekben azonban mégis együtt. Március 9-én a vírus terjedésének következtében Olaszország egész területén elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket – a többi között a kijárási korlátozást vagy a köznyelvben inkább használatos karantént –, és ezzel a minimálisra korlátozták a lakosság mozgását. Az intézkedésekkel a kormány célja az, hogy a rohamosan növekvő megbetegedések számát lassítsa. Cikkünk olyan, az országban manapság tapasztalható kezdeményezéseket emelt ki, amelyekre mára már az egész világ felfigyelt. Ez utóbbiak egyúttal arra is rávilágítanak, hogy a karantén idején is létezik emberség és nemzeti összefogás, sőt, ma talán még inkább, mint azt valaha tapasztalhattuk. Olaszország ilyen módon igyekszik elviselni az emberek számára talán elviselhetetlennek tűnő helyzetet.

A március 9-től érvényben lévő és immár az ország egészére kiterjedő szigorú korlátozás tényéhez az emberek kezdetben nehezen tudtak alkalmazkodni, a megbetegedések napról napra rohamosan növekvő száma azonban fokozatosan mindenki számára világossá tette, hogy a mozgás korlátozása nem csupán egy kellemetlen intézkedéssorozat része, hanem annál sokkal több: egyéni és kollektív felelősség, kötelesség, illetve össztársadalmi fegyelmet igénylő kérdés. „Andrá tutto bene!”, vagyis „Minden rendben lesz!” Ez az a jelmondat, amelyet ma már kivétel nélkül egész Olaszországban láthatunk számos helyre kiírva: ablakokra és épületekre kifüggesztve, kórházi dolgozók munkáját megköszönő rajzokon és plakátokon, vagy akár a közösségi média felületein hashtagek formájában, illetve videókban és egyéb módokon. Az üzenetet a hírcsatornák is napról napra közvetítik az emberek felé, mindemellett pedig továbbra sem győzik felhívni a figyelmet az érvényben lévő szigorú szabályok betartásának jelentőségére. Az olaszok annak ellenére igyekeznek összetartani, pozitívak és bizakodóak maradni, hogy a kialakult helyzet következtében talán nincs az az optimizmus, amely segíthetne azon családok helyzetén, amelyeket a vírus közvetlenül érintett vagy érinteni fog.

0403:2_kép1.jpg

Egy olasz hölgy nemzeti zászlóval a kezében (a kép készítőjének üzenete: „Sok mindenen túlvagyunk már, és ezen is túl leszünk!!!”)
Forrás: Flickr, szerző: Daniele Marzocchi, licenc: CC BY-NC 2.0

Visszatekintve a vírus kezdeti időszakára, ma már sokan másképpen cselekednének, mint ahogyan azt korábban tették. Egy fiatal olasz filmrendező és producer, Olmo Parenti sok más olasz állampolgárhoz hasonlóan nem vette igazán komolyan a járványt annak megjelenésekor. Parenti a The Atlantic nevű amerikai magazin munkatársának elmondta, hogy a barátaival együtt majdhogynem kinevették azokat, akik a helyzetet a kezdetektől komolyan vették. Ám – ahogy Parenti fogalmaz – néhány nappal később már olyan érzése volt az embernek, mintha a valóság egy másik dimenziójában találta volna magát. A megbetegedések száma rohamos emelkedésnek indult, az egész ország vesztegzár alá került, a gazdaság pedig zuhanórepülésbe kezdett. A 10 Days Later: What Italians Wish They Had Known c. kisfilmben Parenti „karanténvideókon” keresztül szeretné figyelmeztetni a helyzet komolyságára azokat az országokat, amelyekben a megbetegedések száma elmaradt az Olaszországban regisztrált mértéktől.

Parenti 10 Days Later: What Italians Wish They Had Known c. kisfilmje, forrás: YouTube

A videókban az egyes szereplők a tíz nappal korábbi önmagukat igyekeznek bemutatni, egyfajta üzenetet közvetítve a jövőből saját maguk és mások számára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az elővigyázatossági intézkedések, így a házi karantén és a megfelelő távolságtartás jelentőségére. A kisfilmben elhangzó üzenetekből néhányat érdemes külön is kiemelni: „Nem vettük igazán komolyan.” „Ha el is kell menned otthonról, csak akkor tedd, ha az valóban elengedhetetlen.” „Amit kockáztathatsz, az nem egy egyszerű influenza.” „Ez sokkal komolyabb probléma, mint gondoltad.” „Rá fogsz jönni: óriási dolog már önmagában az is, hogy a saját otthonodban lélegezhetsz.” „Az összetartozás olyan pillanatait tapasztalod majd meg, amelyeket korábban elképzelni sem tudtál. Ez történt velünk is tegnap, amikor mindannyian egyszerre mentünk ki az erkélyünkre, majd az egész környék énekelni kezdett.” „Nem csak te létezel ezen a földön.” A videó befejező mondatai pedig így hangzanak: „Mi alábecsültük a problémát, de neked van más lehetőséged is: maradj otthon!”

A videó számos kérdésre hívja fel a figyelmet, többek között arra, hogy a járvány idején mindenkinek kötelessége otthon maradni, illetve arra is, hogy az összefogásnak, az optimizmusnak, és a szolidaritásnak kiemelt jelentősége van ezekben a napokban. Az olaszok a karantén kezdetét követően szinte azonnal igyekeztek módot találni arra, hogy bár otthonaikban a barátoktól és a családtagoktól elszigetelten, ám mégis együtt vészeljék át azokat a rendkívüli nehézségeket, amelyekkel minden egyes nap szembesülniük kell. A The Guardian március 13-án közzétett videójában éppen erre a jelenségre hívja fel a figyelmet: Sienától kezdve Nápolyon és Beneventón keresztül egészen Salernóig különböző példákat láthatunk arra, hogy hogyan énekelnek és adnak elő együtt – vagy adott esetben egyedül – az olaszok egy-egy balladát vagy az olasz költő, Goffredo Mameli nevéhez köthető nemzeti himnuszt, illetve miként tartanak akár rögtönzött „előadást” azokkal a hangszerekkel, amelyeket éppen otthon találnak.

The Guardian videója, forrás: YouTube

A nemzeti himnuszt Andrea Bocelli előadásában is hallhatjuk, de sok más művész is üzen a világnak a #WeAreItaly hashtaget használva.

Andra Bocelli előadása, forrás: YouTube

Ez utóbbi videók az olasz külügyminisztérium YouTube-csatornáján érhetőek el. Egy másik videóban (ami itt érhető el) a máig népszerű olasz partizándal, a Bella ciao hallható, szintén egy egyéni, az erkélyen előadott fellépés keretében. A lentebb látható videómontázsban pedig nemcsak rögtönzött flash mobok láthatóak, de egy operaénekes és hegedűművész torinói produkciója, vagy éppen Puccini híres áriája is hallható, ahogy azt az olasz operaénekes, Maurizio Marchini fireznei otthonának erkélyén előadja. Ugyanebben a videóban hallható Toto Cutugno szintén híres L’Italiano, ismertebb nevén Lasciatemi cantare (Hagyjatok énekelni!), illetve Domenico Modugno Volare (Repülni) című dala is. Mára az ilyen és ehhez hasonló, szolidaritást és optimizmust sugárzó olasz „erkélykoncertek” az egész világot bejárták, és az olasz példát követve más országokban is népszerűvé váltak.

A fentebb említett videóösszeállítás, forrás: YouTube

Napjainkban az #iosuonodacasa („otthon zenélek”) és az #iorestoacasa („otthon maradok”) hashtaggel ellátott üzenetekbe szintén mindenhol bele lehet futni az interneten, az előadóművészek és zenészek pedig rendszeres online koncerteket adnak, amikre az olasz hírcsatornák és a média is felhívja a figyelmet. Az Orchestra da Camera di Perugia zenei társulat kvartettje március 27-én tette közzé azt a videót, amelyben Georg Friedrich Händel híres operájának egy részletét hallhatjuk – a híres milánói operaház, a Teatro alla Scala művészei pedig az orvosoknak, illetve az ápolóknak zenélnek, és adnak elő online (ez utóbbi itt érhető el).

Orchestra da Camera di Perugia előadása, forrás: YouTube

A bizakodó és pozitív üzenetek kommunikálásában jelenleg gyakorlatilag mindenki részt vesz: művészek, politikusok, sportolók, azok, akik az eseményeket otthonról szemlélik és azok, akik munkájuk miatt ezt nem tehetik meg, mert a nehéz időkben helyt kell állniuk, így többek között az orvosok, ápolók, mentősök, kereskedők, tűzoltók, rendőrök és gyógyszerészek is. Mindezeken túl találunk országimázs-videókat is, amelyek Olaszország kulturális értékeire és nemzeti szokásaira, hagyományaira emlékeztetnek. Közülük egy (ami itt érhető el) például azt az üzenetet közvetíti az emberek felé, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzet végével az olaszok ismét visszatérhetnek majd a megszokott körülmények között az olasz társadalmi élet népszerű helyeinek számító utcákra és terekre. Az ország túlnyomórészt katolikus vallású állampolgárai számára pedig arra is van lehetőség, hogy a kijárási korlátozás idején is részt vegyenek egy-egy online misén.

A koronavírussal kapcsolatos online tanácsai miatt népszerűvé vált olasz nagymama, forrás: YouTube

A nehéz mindennapokból pedig nem hiányzik az irónia sem: sokan találkozhattak azzal az olasz nagymamával, aki egy videóban magyarázza el, hogy mire kell odafigyelni az embereknek a koronavírussal kapcsolatban. A felvétel nagyon szerethető és azonnal mosolyt csal az emberek arcára, hiszen a tanácsok hallatán sokunknak saját nagyszülei jutnak az eszébe, a felvételt pedig még kedvesebbé teszi a tény, hogy az idős hölgy természetesen olaszul és olasz háttérzene mellett osztja meg bölcsességeit. Szintén sokan találkozhattak azzal a felvétellel, amelyben egy középkorú olasz úr az olaszoktól megszokott temperamentummal éppen arról vitatkozik a lányával otthon, hogy márpedig ő elindul meginni a reggeli kávéját – majd ezt követően az ajtón kilépve a saját háza ablakán köszön be, és kéri ki a kávét felelégétől, csakúgy mintha a helyi bárba érkezett volna meg. A felvétel az olasz kávéfogyasztási szokásokban is megtapasztalható változásokon keresztül empatikus iróniával szól a napi rutin valóságban időnként nehezen elfogadható teljes átalakulásáról.

A kávéjához ragaszkodó olasz úr, forrás: YouTube

A humor tehát a rendkívül nehéz és a sokak számára fájdalommal teli időszak ellenére is része maradt az olasz emberek életének. A legtöbben azonban a helyzet komolyságára hívják fel a figyelmet: ilyen felvételekre is számos példát találni. Egy, a The Guardian által közzétett másik felvételben például olasz polgármesterek üzentek azoknak az embereknek, akik nem vették vagy veszik igazán komolyan a bevezetett szigorú intézkedéseket. Van, aki kifejezetten azt kéri, hogy ne sportoljanak az utcán az emberek, van, aki pedig a fiataloknak akar üzenni, hangsúlyozva, hogy a csoportos szórakozás ebben az időszakban nem tartozik a megengedett tevékenységek közé. Bár a videónak nagyon komoly üzenete van, a humor itt sem marad el teljes egészében: az egyik polgármester lényegre törően és egyben iróniával hívja fel a figyelmet arra, hogy az otthoni fodrászatnak nincs helye a szigorítások közepette. A Magyarországról is elérhető Rai News 24 hírcsatorna mindemellett az “én otthon maradok”-hashtag használatával nem győzi felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány minden olasz állampolgártól azt kéri, tartsa be a kijárási korlátozást, és maradjon otthon.

The Guardian fentebb említett másik videója, forrás: YouTube

Ez az írás néhány olyan kezdeményezésre és jelenségre hívja fel a figyelmet, amely a járvány ideje alatt az ország mindennapi életének részévé vált, és más országok számára is egyfajta „jó példaként” szolgálhat. Ezek a példák rávilágítanak a nemzeti összefogás és a szabályok betartásának fontosságára, illetve a szolidaritásnak és az optimizmusnak mostanság megnyilvánuló különböző formáira. A cikk írója szintén szeretné hangsúlyozni ezek jelentőségét, valamint azt is, hogy bár ezzel az írással a kérdés pozitív aspektusára igyekezett rávilágítani, a helyzet ma Olaszországban rendkívül komoly, és abban mindenkinek megvan az egyéni felelőssége és kötelessége. A Minisztertanács Elnökségének Polgári Védelmi Osztálya (Dipartimento della Protezione Civile – Presidenza del Consiglio dei Ministri) által közzétett április 2-i adatok szerint a koronavírus-járványnak ez idáig 13 915 áldozata van Olaszországban.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!