Az EP-választások után

Az EP-választások után

Az Európai Unió és a Nyugat-Balkán a Juncker-korszakban

2019.05  | Olvasási idő: 11 perc

Az új Európai Parlamentet már megválasztották, és ősztől az új Európai Bizottság is feláll majd, ezzel pedig egy korszak végéhez értünk. Blogposztunk ennek kapcsán áttekinti az Unió és a Nyugat-Balkán közötti kapcsolatok fejlődésének a Juncker-korszakban történt legfontosabb határköveit. Hol tartanak a régió országai a csatlakozás felé vezető úton? Mit sikerült elérni az elmúlt öt évben, melyek voltak a legnagyobb kihívások, és milyen módon próbálta az EU megőrizni az európai perspektíva hitelességét? Az elmúlt öt évben történtek áttekinthetővé tétele érdekében cikkünk négy főbb pontra osztva járja körül a fenti kérdéseket.

20190530blog_kep01m(1).jpg

Forrás: Shutterstock

 

Az EU jelenléte a régióban

Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének az Európai Parlament plenáris ülésén 2014 júliusában elmondott programadó beszéde nem szolgált jó hírekkel a nyugat-balkáni vezetők számára. Juncker többek között leszögezte: „az elkövetkező öt évben nem fog új tag csatlakozni az Európai Unióhoz”, ehhez azonban azt is hozzátette, hogy a tárgyalások tovább folynak majd. Ezzel megerősítette, a nyugat-balkáni országok számára még 2003-ban felajánlott európai perspektíva továbbra is érvényes marad.

A téma napirenden maradását mutatja, hogy 2014 júniusában Albánia hivatalos tagjelölt lett, és a bővítési tárgyalások is folytatódtak a régióban: Szerbiával 2015 decemberében megnyitották az első, míg Montenegróval a soron következő újabb tárgyalási fejezeteket. A potenciális tagjelöltek kapcsán is történt némi előrelépés: 2016 áprilisában Koszovóban, 2015 júniusában pedig Bosznia-Hercegovinában is hatályba lépett a stabilizációs és társulási megállapodás, majd 2016 februárjában az utóbbi ország az uniós tagságra vonatkozó kérelmét is benyújtotta. Ahogy azonban azt már korábbi blogbejegyzésünkben is megírtuk, Bosznia belpolitikai nehézségei az ország uniós törekvéseit is hátráltatják. Koszovó esetében öt EU-tagállam (Spanyolország, Románia, Ciprus, Görögország és Szlovákia) és két nyugat-balkáni ország (Szerbia és Bosznia-Hercegovina) még mindig nem ismerik el az állam függetlenségét – ráadásul a régió másik öt országától eltérően a vízummentes utazás még mindig nem elérhető Koszovó polgárai számára. A folyamatban élen járó országok közül Montenegró a harmincháromból eddig harminckét fejezetet nyitott meg (ám eddig mindössze hármat zárt le), Szerbia pedig tizenhatot, és ebből csupán kettőt sikerült lezárnia. Albániának és Észak-Macedóniának 2019-ben valós esélye van arra, hogy megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat. Ebből is látszik, az unióba való integráció folyamata többsebességessé vált a térségben.

A fenti eredmények arról tanúskodnak, hogy a Nyugat-Balkánon tovább folyt a csatlakozás technikai jellegű folyamata, ám ezzel együtt az uniós döntéshozók az elmúlt időszakban a regionális stabilitás és a jószomszédi kapcsolatok fejlesztésére is mind több hangsúlyt fektettek.

20190530blog_kep02m.jpg

Az Európai Parlament plenáris ülésterme
Forrás: Shutterstock

 

Juncker balkáni körútja és a szófiai csúcstalálkozó

Miután 2018. február 6-án bejelentette új nyugat-balkáni stratégiát – amelyben a következő lehetséges csatlakozás dátumaként a 2025-ös évet is megemlítik – az Európai Bizottság elnöke mind a hat érintett országba ellátogatott, ezt követően pedig Bulgáriában közös megbeszélésen vett részt ezek vezetőivel. A körút egyúttal a 2018 májusában Szófiában megtartott EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó nyitányául is szolgált. Bulgária 2018 januárjában vette át az Európai Tanács soros elnöki tisztségét – ez első alkalommal történt meg azóta, hogy tíz évvel korábban EU-tagállammá vált. A bolgár elnökség négy prioritása között szerepelt a Nyugat-Balkán is, főként az EU és a hat itteni ország között a közlekedés, a légtér, az energetika, az oktatás és a digitalizáció terén megvalósítandó szorosabb együttműködés kapcsán. A 2003-as szaloniki csúcs óta a szófiai találkozó volt az első ilyen jellegű jelentősebb esemény. Az előzetes várakozásoktól eltérően viszont a résztvevők a hangsúlyt nem a bővítésre, hanem a szorosabb együttműködésre fektették. A bővítést a csúcson elfogadott tizenhét pontos nyilatkozat sem említette, emiatt pedig sok balkáni partner ki is fejezte csalódottságát.

A találkozó után a balkáni polgárok számára fontos, de egyáltalán nem kedvező fejleményt jelentett, hogy mégsem törölték el azonnal országaik és az EU közötti roamingdíjakat – habár némelyik országban a tarifák csökkentek. Így aztán továbbra sem vált könnyebbé a külföldi rokonokkal való kapcsolattartás, pedig ez fontos kérdés abban a régióban, ahol legalább egy családtag majdnem minden háztartásból külföldön él.

A tagállamok szerepvállalása: több aktivitás és érezhető bővítési fáradtság

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök 2014 júliusában elmondott beszédére reagálva azon tagállamok, amelyek felelősséget éreztek a balkáni bővítés előmozdítása iránt, német vezetéssel útjára indították a berlini folyamatot (az ún. Berlin Processt). Ebben a diplomáciai kezdeményezésben ma tíz tagállam vesz részt: Ausztria, Bulgária, Franciaország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Szlovénia és az Egyesült Királyság. A berlini folyamat keretében minden évben találkozókat szerveznek a nyugat-balkáni vezetőkkel: a berlini (2014), bécsi (2015), párizsi (2016), trieszti (2017) és a londoni (2018) csúcstalálkozó után idén a lengyelországi Poznańban ülnek össze a felek. Ezek a találkozók a regionális együttműködés erősítésével kívánják elősegíteni, hogy a hat balkáni ország unióhoz való csatlakozása előrelépjen. A folyamat így kiemelt témaként kezeli a csatlakozás politikai, gazdasági és szociális dimenzióit. A berlini folyamatnak kézzelfogható eredménye is van, hiszen ennek kertében alapították meg az ifjúsági együttműködést segítő RYCO-t (Regional Youth Cooperation Office). Mindezek mellett a közép-európai államok támogatásával létrejött a Nemzetközi Visegrádi Alap sikeres mintáját alapul vevő Nyugat-Balkán Alap (Western Balkans Fund) is.

A bővítés kérdésére áttérve látni kell, hogy 2025 olyan lehetséges céldátum, amelyet még az Európai Unión belül is eltérően értelmeznek az egyes szereplők. A bővítésért felelős biztos, Johannes Hahn szerint 2025 Szerbia és Montenegró esetében reális, ám egyben igencsak ambiciózus dátumjavaslatnak számít. Macron francia elnök ennél sokkal határozottabban fogalmazott, miszerint addig nem lehet felvenni új országokat az EU-ba, ameddig azok nem teljesítik maradéktalanul a számukra előírt reformokat. Ez az álláspont nemcsak a szófiai csúcson, hanem az azt követő európai tanácsi ülésen is megerősítést nyert: Franciaország mellett ekkor Dánia és Hollandia is jelezte, 2018 helyett leghamarabb idén júniusban dönthet úgy a Tanács, hogy Albániával és Észak-Macedóniával megnyitja a csatlakozási fejezeteket. Ez a folyamat azonban továbbra is képlékeny.

Az eltérő álláspontok ellenére a 2018-as esztendőben az Európai Unió két sikert is elkönyvelhetett a régióval kapcsolatban. Az egyik a Szkopje és Athén között megszületett preszpai megállapodás volt, mivel ez remélhetőleg véget vet a majdnem három évtizedig tartó névvitának. A másik pedig a Koszovó és Montenegró között aláírt határelhatárolási megállapodás elfogadása volt (ez utóbbi egyébként Koszovó esetében a vízumliberalizáció előfeltételei között is szerepelt). A fenti két megállapodás minden tekintetben fontos eredménynek számít – ráadásul olyan időszakban születtek meg, amely a csatlakozni kívánó országok és az Unió számára sem volt könnyűnek mondató. Azonban a következő Európai Parlament és Bizottság olyan fontos ügyeket is örököl, mint a Belgrád és Pristina közötti viszony láthatóan az Európai Unió számára is kihívást jelentő rendezése.

20190530blog_kep03m.jpg

A bővítési fáradtság ellenére a Juncker-bizottság napirendjének fontos eleme volt a nyugat-balkáni bővítés elősegítése
Forrás: Schutterstock

 

Az EU mint válságmenedzser

Az elmúlt öt évben több, a balkáni országokat érintő politikai válságról is hallani lehetett. Az Európai Unió közvetítői szerepe így igencsak felértékelődött, és más nyugati partnerek (az Egyesült Államok és más szervek) bevonásával Brüsszel sikeresen járult hozzá a konfliktushelyzetek feloldásához. Azonban azt is látni kell, hogy a demokrácia és a jogállami kérdések tekintetében továbbra is súlyos problémák vannak a tagjelölt országokban. Ennek ellenére az Unió sikeresen közvetített a montenegrói, az észak-macedóniai vagy épp a koszovói válság idején. Az Európai Bizottság mellett fontos szerep hárult az elsősorban a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet elősegítő Európai Külügyi Szolgálatra is. Federica Mogherini, az EU főképviselője ebből a szempontból következetes munkát végzett annak érdekében, hogy rendezni lehessen a Szerbia és Koszovó közötti konfliktust. A két fél viszonyának normalizálása egyébként a tagállamok érdeke is, és ezt felismerve a 2019-es berlini csúcsot követően Macron elnök szintén bejelentette országa új Balkán-stratégiáját. A következő évek kulcskérdése tehát az lesz, hogyan tudja Szerbia és Koszovó rendezni a viszonyát, és ebben milyen szerep hárul majd az Európai Unióra.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!