Emmanuel Macron első száz napja az elnöki székben

Emmanuel Macron első száz napja az elnöki székben

2017.09  | Olvasási idő: 10 perc

Bár az elnöki székben eltöltött első száz nap vizsgálata az amerikai elnököknél kezdődött, egy hasonló elemzésnek Macron esetében is lehet létjogosultsága, főleg mivel őt is Obama csapata segítette az Élysée Palotába, és egyébként is gyakran esik szó a nyugat-európai országok politikájának amerikanizálódásáról. Az első száz nap mindenképp fontos időszak, mivel ennek során az állampolgárok felmérhetik, mire számíthatnak a következő öt évben. Jóllehet ez az időszak a teljes elnökségnek csupán a töredékét, 5%-át teszi ki, mégis érdemes megvizsgálni, mely ígéreteit váltotta be eddig a valaha volt legfiatalabb francia président.

Külpolitikai sikerek

Ha valahol igazi sikert könyvelhetett el Emmanuel Macron az első száz napja során, akkor az a nemzetközi porondon való helytállás. Beiktatása másnapján, május 15-én Berlinbe látogatott, hogy Angela Merkel német szövetségi kancellárral találkozzon, és együtt vágjanak neki annak az útnak, amely sokak szerint az Európai Unió megreformálásához fog vezetni. Ezután következett a NATO-s és a G7-es csúcstalálkozó, ahol több emlékezetes pillanat mellett talán a francia elnök Donald Trumppal való kézfogását és a Justin Trudeau-val történt négyszemközti megbeszélését lehet érdemes kiemelni. Május 29-én Vladimir Putyinnal is találkozott Macron, akit nem máshol, mint a versailles-i kastélyban látott vendégül: közös képük arról, ahogy a gyönyörű Tükörteremben andalognak, bejárta a teljes nemzetközi sajtót.

Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin a versailles-i kastélyban 2017. május 29-én
Forrás: Shutterstock

A nemzetgyűlési választások előtt Macron legemlékezetesebb tette az a Facebookra feltöltött üzenet volt, amelyet Donald Trump párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatos döntését követően készített, méghozzá angol nyelven. Ezt követően, június 18-án, a nemzetgyűlési választások második fordulója után nyilvánvalóvá vált, hogy Macron addigi szereplése nem rettentette el a szavazóit, és pártja, a La République en Marche ! (A Köztársaság Lendületben) 308 hellyel megszerezte a parlamenti székek egyharmadát, amivel alapvetően formálta át a teljes politikai palettát. (A francia választásokról bővebben itt lehet olvasni.)

Nem sokkal pártja sikere után Emmanuel Macron részt vett első EU-s csúcstalálkozóján, ahol az újságírók egymás sarkát taposták, hogy a francia elnöktől kérdezzenek. Hasonlóra a Brexit, illetve a görög válság óta nem volt példa; most viszont egy olyan új szereplő jelent meg a színen, aki Németországgal karöltve küzd Európa jövőjéért. Ezt követően a G20-as találkozó talán legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor Macron a közös fotó előtt saját helyét elhagyva Trump mellé furakodott, így a képen az első sorba került, a kép elkészülte után pedig arra is akadt pár perce, hogy amerikai elnökkel csevegjen. Erre egyébként július 14-én, a párizsi Bastille-napi ünnepségek alatt is bőséges lehetősége nyílt, hiszen az elnök Franciaország legfontosabb nemzeti ünnepén vendégül látta Trumpot és feleségét. A parádé ráadásul annyira megtetszett az amerikai elnöknek, hogy saját nemzeti ünnepükön, a függetlenség napján jövőre ő is hasonló katonai felvonulást tervez. Összeségében elmondható, Macron komolyan tesz azért, hogy ne úgy ítéljék meg, mint elődjét, François Hollande-ot, akinek súlyos hiányosságai voltak a külföldi szerepléseket illetően.

Belpolitikai viszályok

Ugyanazon a napon, amikor Emmanuel Macron meglátogatta a német kancellárt, miniszterelnökének kinevezte Édouard Philippe volt Le Havre-i polgármestert Normandiából. A Republikánus Pártból (Las Républicains) érkező politikus kiválasztása, állítólagos igen határozott egyénisége miatt sokak szerint meglepő fordulat volt, mivel neki és a minisztereinek, illetve az elnökpárti képviselőknek, a jövőben amilyen gyakran csak lehet, hangosan ki kell majd állniuk az elnök döntései mellett.

Emmanuel Macron nevezetesebb pillanatai közé tartozik az is, amikor James Bondot megszégyenítő módon egy helikopterről ereszkedett le a Le Terrible nevű tengeralattjáróra, hogy találkozzon annak legénységével, és részt vegyen egy szimulációs gyakorlaton. Ezután nem sokkal pedig már arról lehetett hallani, hogy feszültség alakult ki az elnök és Pierre de Villiers vezérkari főnök között. A kormányzati megszorítások ugyanis a védelmi kiadásokat is érintik, és bár a költségvetés változatlan marad, a külföldi beavatkozásokra például a jövőben már a hadügyminisztériumnak kell kigazdálkodnia a forrásokat. A vezérkari főnök kifakadására az elnök reakciója mindössze annyi volt, hogy ha az elnök és a vezérkari főnök nem értenek egyet, az utóbbinak távoznia kell. Nos, az utóbbi a Bastille-napi ünnepségen ugyan még Macron mellett mutatkozott, négy nappal később azonban lemondott.

Nem kevés érdekesség is adódott az első száz nap alatt. A legbizarrabb történet talán a sminkre elköltött temérdek mennyiségű pénz. Az elnök emberei viszont már jelezték, hogy a 26 000 eurós számla csak azért ilyen magas, mert a sminkest is gyakran utaztatni kellett az elnökkel, és előfordult, hogy sürgős esetben hívták. A választók egyúttal arra is ígéretet kaptak, hogy a számla a jövőben alacsonyabb lesz, jóllehet – hangozott az érvelés – már ez a 26 000 euró is alacsonyabb a korábbi elnökök hasonló jellegű kiadásainál. (És igen, itt kizárólag férfiak sminkjére költött összegekről van szó.)

Macron elnöksége 100. napján népszerűségi mutatója 36%-on állt. Összehasonlításképp Donald Trump amerikai elnök népszerűsége a charlottesville-i eset után 39% volt. Fontos azonban megjegyezni, hogy Emmanuel Macron Marine Le Pennel szemben nyert, és lett elnök, így azok a szavazók, akik csak a Nemzeti Front vezetője ellen akartak szavazni, hamar eltávolodtak az új államfőtől. Macron legfontosabb reformjai pedig valószínűleg csak hosszú távon érik majd el a céljukat, 3-4 hónap tehát semmiképp nem elég, hogy lássuk az eredményüket. Ráadásul Macron taktikusan előrevette legnépszerűtlenebb ígéretét, a munkaügyi reformot, hiszen a következő elnökválasztás még messze van, intézkedéseinek tehát bőven lesz ideje arra, hogy beérjenek. Végül azt is érdemes figyelembe venni, hogy Macron elnökségének indulását óriási elvárások övezték, amelyeket ő maga egyáltalán nem igyekezett tompítani vagy csökkenteni. Megítélésén pedig az sem sokat segít, hogy az elnök keveset nyilatkozik, és alig tart beszédet.

Emmanuel Macron Berlinben 2017. június 29-én
Forrás: Shutterstock

Vihar előtti csend?

Macron az első száz nap letelte után sem ült a babérjain: előbb szervezett egy több afrikai ország elnökének részvételével lezajló találkozót, utána pedig egy közép-európai turnéval egybekötve elindította az alacsonyabb bérszínvonalú országokból a magasabb bérszínvonalú országokba kiküldött munkavállalók béreinek szabályozásáért vívott harcát. Azt is érdemes látni azonban, hogy már most hivatalosan kitűzték három reformellenes tüntetés időpontját, miközben több kisebb megmozdulás is történt az elnök rendelkezései ellen. Természetesen kérdéses, hogy mennyire sikerül a szakszervezeteknek mobilizálniuk a dolgozókat, az azonban biztosra vehető, hogy további tüntetésekre is sor fog még kerülni. Emmanuel Macron már bizonyította erejét a nemzetközi színtéren, és valószínűleg a jövőben is nagy hangsúlyt fog fektetni a külpolitikai vonalra, hogy ezzel is elvonja valamelyest a figyelmet a belpolitikai feszültségekről.

Nem teljesen igazságos egy politikust a pozíciójában eltöltött első száz nap után megítélni, főleg, hogy maga Macron, illetve csapata már a kampány során világossá tette, nem érdekli őket a rövid távú „zaj”. Így tehát arra számíthatunk, hogy az elnök több „nagy dobása” még várat magára. Tulajdonképpen a népszerűségi mutatók is csak akkor számítanak igazán, ha Macron újra szeretné választatni magát, a következő elnökválasztás pedig még nagyon messzinek tűnik, így nem véletlen, hogy a fiatal elnök legnépszerűtlenebb politikai ígéreteit a ciklusa elején kívánja végrehajtani. Ezeket viszont mindéképp muszáj lesz véghezvinnie, mivel a németek szemében ez jelenti az alapját a későbbi szorosabb német–francia együttműködésnek.

 

A nyitókép forrása: Shutterstock

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!