Hitelességi válságban?

Hitelességi válságban?

2019.06  | Olvasási idő: 6 perc

Akárcsak tavaly, az uniós vezetők az idén is elhalasztották a döntést Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásaival kapcsolatban, noha az Európai Bizottság ezek megnyitására tett javaslatot. Tizenhat évvel ezelőtt Brüsszel felvillantotta a csatlakozás perspektíváját az egykori jugoszláv államok és Albánia előtt, hogy fejlődési alternatívát kínáljon a konfliktusoktól sújtott balkáni régiónak. Azóta azonban mindössze Horvátországnak sikerült csatlakoznia az EU-hoz, és a folyamatos halogatás könnyen a még csatlakozásra váró országok kedvét szegheti.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is elhalasztották a döntést az uniós vezetők, így továbbra sem lehet tudni, mikor kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások Albániával és a nemrégiben nevet változtató Észak-Macedóniával. Mindez annak ellenére történt így, hogy sok tagállam és maga az Európai Bizottság is javasolta, idén már tényleg nyissák meg a tárgyalási fejezeteket a tagjelölt államokkal. Ez jól mutatja, a tagállami vezetők az EU-bővítés kérdésében is igencsak eltérő álláspontokat képviselnek. Az Unió 2003-ban kínált tagsági perspektívát az egykori Jugoszlávia tagköztársaságainak és Albániának, ám azóta mindössze Horvátország tudott csatlakozni a szervezethez.

De hogyan hat a folyamatos halogatás ezekre az országokra, és még mindig vonzó perspektívát jelent-e számukra az uniós tagság ígérete? Vajon mikor kezdheti meg végre a csatlakozási tárgyalásokat Szkopje és Tirana, és kik számítanak a balkáni bővítés fő támogatóinak, illetve ellenzőinek? Az alábbi blogbejegyzés ezekre a kérdésekre kíván választ adni.

Az uniós tagság: egy szebb jövő ígérete…

A 2004-es kelet-közép-európai csatlakozással párhuzamosan az Európai Unió akkori vezetői úgy gondolták, a stabilizáció érdekében az 1990-es évek viharos eseményei után a Balkán számára is érdemes lenne tagsági perspektívát kínálni. Az unió tehát először stabilizálni, azt követően pedig integrálni kívánta a térséget. A kezdeti eufória után azonban hamarosan világossá vált, az uniós tagság ígérete önmagában nem lesz képes arra, hogy összebékítse a térség országait. Ezt a közelmúltbeli események – így például a jelenlegi albániai vagy az ahhoz rendkívül hasonló észak-macedón és montenegrói politikai válság – is alátámasztják. Túl ezeken a legégetőbb regionális kérdések, például Koszovó státuszának rendezése vagy Bosznia-Hercegovina államiságának problémái, nemcsak az euroatlanti integrációt, de a demokratikus és piacgazdasági konszolidációt is hátráltatják.

Ráadásul eközben a lassú gazdasági fejlődés arra ösztökéli a régió fiataljait, hogy hazájukat elhagyva Nyugat-Európába vándoroljanak – mindez pedig komolyan visszahat a térség munkaerőpiacára. Ugyan a nehézségeket a tagállamok és az Unió is több kezdeményezéssel és programmal igyekeztek orvosolni, ezek egyelőre inkább tüneti kezelésnek, semmint tartós és átfogó megoldásnak bizonyultak. Az EU azonban az elmúlt évben több erőfeszítést is tett arra, hogy a fennálló nehézségek ellenére a Nyugat-Balkánt az „európai úton” tartsa. Ennek érdekében 2018-ban a Bizottság új bővítési stratégiát dolgozott ki a Balkán számára. Ezért mind a 2014 óta tagjelölt Albánia, mind pedig a 2005 óta tagjelölt Észak-Macedónia joggal várhatta, hogy az Európai Tanács 2018 júniusában zöld utat ad számukra, és a két ország meg tudja nyitni a csatlakozási fejezeteket.

…vagy csupán egy folyamatosan mozgó céldátum?

Az optimista várakozás ellenére hideg zuhanyként érte a vezetőket, hogy mindössze egy hónappal a 2018 júniusában megszervezett EU–Nyugat-Balkán csúcsot követően Franciaország és Hollandia blokkolta a tárgyalások megkezdését.

A Tanács azonban mindenképpen fenn kívánta tartani az optimista hangulatot, és kiadott egy dokumentumot, melynek tanulsága szerint elkezdte kikövezni az utat afelé, hogy Albánia és Észak-Macedónia 2019 júniusában meg tudja kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Most azonban, egy évvel a fenti dokumentum kiadását követően a Tanács újból elhalasztotta a várva várt döntést, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság ajánlása mellett tizenhárom uniós tagállam is kérte, Szkopje és Tirana hadd indíthassa el végre a csatlakozás folyamatát. Az újabb csúszás hátterében Franciaország és Hollandia mellett azonban idén Berlint is ott találjuk.

Ez már csak amiatt is érdekes, mivel 2018 őszén Angela Merkel német kancellár együtt kampányolt Zoran Zaev macedón kollégájával azért, hogy minél több macedón állampolgár vegyen részt a Görögországgal kötött megállapodásról szóló népszavazáson. Ilyen előzmények után azonban a német parlament alsóháza idén júniusban végül nem szavazta meg a csatlakozási tárgyalások megkezdését támogató javaslatot. Berlin esetében viszont legalább az elmondható, hogy a döntést csupán szeptemberre, a nyári szünet utáni parlamenti időszakra halasztotta.

Macron francia elnök ennél sokkal merevebb álláspontot képvisel, s ennek alapján sejthető, hogy Franciaország továbbra is ellenezni fog minden olyan döntést, amely a bővítés irányába mozdítaná el az Európai Uniót. Párizs érvelése szerint ugyanis az újabb tagok felvétele előtt először magát az Uniót kellene megreformálni. Ez tehát azt jelenti, a görög–macedón névvita lezárását hozó preszpai megállapodás ellenére sem várható, hogy a közeljövőben felgyorsul a Nyugat-Balkán EU-integrációs folyamata, mert a tagállamok továbbra is megosztottak a kérdésben. Vagyis a bővítési fáradtság továbbra is érzékelhető a tagállamok között, ráadásul az unió vezetői egyelőre semmilyen konkrét ígérettel nem tudnak előállni az újabb államok felvételével kapcsolatban.

De akkor hogyan tovább? A valós veszélyek

A kialakult helyzet miatt az Európai Tanács idén ősz előtt biztosan nem tud döntést hozni Albánia és Észak-Macedónia európai uniós jövőjét illetően. Az is megeshet azonban, hogy az erről szóló határozat már csak az új Európai Bizottság megválasztása után fog megszületni. Sőt, a pletykák szerint előfordulhat, hogy még a legoptimálisabb esetben is csupán Szkopje számíthat arra, hogy megindíthatja a csatlakozási tárgyalásokat, míg az országot sújtó komoly politikai krízis miatt Albánia várhatóan várólistán marad.

Valós veszélyt jelenthet viszont, hogy a folyamatos bizonytalanság miatt az EU-párti politikai vezetők mégsem hajtják végre azokat a reformokat, amelyek egyébként szükségesek lennének a tagság eléréséhez. Franciaország és Hollandia a jelenlegi helyzetben a napnál is világosabban ellenzik a bővítést, azonban a csatlakozási tárgyalások megkezdésének várható elhúzódása könnyen az EU-n kívüli nagyhatalmak felé sodorhatja a Nyugat-Balkán államait.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!