Hogyan készül Dél-Korea a 2018-as téli olimpiára?

Hogyan készül Dél-Korea a 2018-as téli olimpiára?

2018.01  | Olvasási idő: 9 perc

Dél-Korea szervezi a 2018-as téli olimpiai játékokat a Kangvon megyei Pjongcsang városában. A 17 napos esemény február 9. és 25. között kerül megrendezésre. Azt ezt követő tíz napos paralimpiai játékok március 9-én kezdődnek. Dél-Korea rendezett már olimpiát 1988-ban, ami azért is fontos esemény volt az ország számára, mert magukra tudták irányítani a nemzetközi közösség figyelmét, be tudták mutatni a kemény munkával elért gazdasági eredményeket, valamint a demokratizálásra való törekvésüket Pak Csong Hi diktatúrája után. Azonban a most következő téli olimpia az előzőnél is fontosabbá válhat a megosztott Korea történetében, mivel ez alkalommal Észak-Korea is részt vesz a játékokon.

A 2018-as téli olimpia játékok hivatalos emblémái
Forrás: Shutterstock

Az 1988-as nyári olimpia után, 30 év óta először kerül megrendezésre rangos nemzetközi sportesemény a Koreai Köztársaságban. A téli olimpiai játékokat három helyszínen rendezik meg: Pjongcsangban (nyitó és záró ceremóniák, havas sportok), Dzsongszonban (alpesi sísportok) és Kangnungben (jeges sportok). A sportolók 102 versenyszámban és 15 sportágban versenyeznek majd a több mint 100 aranyéremért. Összesen 93 csapat szerzett kvótát 92 országból. A téli olimpiai játékok hivatalos emblémája Pjongcsang hangul (koreai ábécé) kezdőbetűit kombinálja, és egy mindenki számára nyitott világot szimbolizál, ahol „a Föld találkozik az Éggel”. Továbbá az embléma a havat és a jeget jelképezi, valamint a világ minden tájáról érkező sportolókat és nézőket is, akik Pjongcsangban találkozhatnak. Sooharang és Bandabi az olimpia két hivatalos kabalaállata. A fehér tigris fontos szereplője a koreai mitológiának, a fekete medve pedig őshonos állat a Koreai-félszigeten.

A 2018-as téli olimpia hivatalos kabalaállatai, Sooharang and Bandabi
Forrás: Shutterstock

Dél-Korea gazdasági nagyhatalom, mely a világelsők közé tartozik az információs és kommunikációs technológiákban. A dél-koreaiak mindent megtesznek, hogy a téli olimpia alkalmával népszerűsítsék technológiai és innovációs fejlesztéseiket, és hogy bizonyítsák a globális versenyképességüket. Mivel a játékok helyszínei az ország keleti partján találhatók, a dél-koreaiak egy új nagysebességű vasútvonalat (KTX, Korea Train eXpress) építettek a reptér, a főváros és a sportesemény helyszíneinek összekötésére. A KTX ezen vonalát LTE-R technológiával is felszerelték, ami nagysebességű hang- és adatátvitelt biztosít az utasoknak az egész út során. Hogy megkönnyítsék a látogatók számára a helyszínek megközelítését, egy kiterjesztett valóságon (augmented reality, AR) alapuló navigációs alkalmazást is kifejlesztettek a szervezők. Mivel a koreaiak arra törekednek, hogy technológiailag a lehető legfejlettebb olimpiát rendezzék meg, így a világon először itt mutatják be az 5G-s internetszolgáltatást. Az ultranagy felbontású és nagyszélességű közvetítés, valamint a virtuális valóság technológia és a 360 fokos képalkotás még valóságosabb élményt biztosít majd azoknak, akik nem élőben nézik a mérkőzéseket. A hivatalos fordítási és tolmácsolási applikáció, a „GenieTalk” mesterséges intelligencián alapul, és 29 nyelv érhető el benne. Részletes tájékoztatókkal és az események időrendjével felszerelt robotok igazítják majd útba az események helyszíneire érkező látogatókat.  

Még fontosabb azonban, hogy ez alkalommal Észak-Korea is részt fog venni a téli olimpián. Emiatt minden bizonnyal az egész világ figyelme Koreára irányul majd. A hónapokig tartó fokozódó feszültség és nukleáris fegyverekkel való fenyegetőzés után az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un újévi köszöntő beszéde nem várt fordulatot hozott. Az észak-koreai vezető bejelentette, hogy megfontolná egy delegáció küldését a téli olimpiára. Azóta visszaállították a kommunikációs és katonai kapcsolatokat, és a két ország két éves kihagyás után újra tárgyal egymással. Több magas szintű tárgyalás után a két Korea megegyezett, hogy az északiak egy négyszáz fős delegációt küldenek: 230 szurkoló, 140 előadó, egy 30 fős taekwondo-csapat, és az olimpián résztvevő sportolók részvételével. Továbbá abban is megegyeztek, hogy a két koreai csapat egyetlen, semleges koreai zászló alatt fog vonulni, és közös női hokicsapatot állítanak ki. Az északiak követelésére Dél-Korea és az Egyesült Államok beleegyezett, hogy elhalasztják az eredetileg a téli olimpia idejére esedékes közös hadgyakorlatukat is.

A semleges koreai zászló
Forrás: Shutterstock

Habár sokan örömmel fogadták a hirtelen jött enyhülést, az északiak részvétele és ennek hátterében húzódó lehetséges szándékai mind Dél-Korea, mind a nemzetközi közösség számára okoznak némi fejtörést. Hangsúlyozták, hogy az északiak részvétele semmiképpen sem eredményezheti a fennálló szankciók alóli kibújást. Továbbá a nemzetközi közösség egyetért abban, hogy bár a két Korea közötti tárgyalások megújítása mögött az a szándék állhatott, hogy Észak részt vehessen az olimpián, a játékok után arra kell törekedni, hogy folytatódjon a párbeszéd, és érdemben szó essen a félszigeti feszültségekről, illetve akár a nukleáris kapacitás kérdéseiről. A dél-koreai kormánynak is körültekintően kell kezelnie az északi delegációt: számos olyan tényező merülhet fel az északiak részvételét illetően, ami megsértené a nemzetközi szankciókat és törvényeket, és akár a dél-koreai sportolók is hátrányos helyzetbe kerülhetnek miatta.

A nyomasztó kérdések ellenére Dél-Korea mindent megtesz annak érdekében, hogy az olimpia felejthetetlen élmény legyen a látogatók számára, és hogy bebizonyítsák, nem véletlenül vannak a világelsők között a technológia és innováció terén. Mindezeket szem előtt tartva kell kivárnunk, hogy a 2018-as téli olimpiai játékok mit hoznak a két Korea és a világ számára.

 

A nyitókép forrása: rvlsoft/Shutterstock 

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!