Japán és egy nagyon is szokványos választás

Japán és egy nagyon is szokványos választás

2018.09  | Olvasási idő: 10 perc

Egy új választási kampányidőszak kezdődött Japánban a hónap elején, jóllehet eddig nem sok hírforrás vett róla tudomást a nemzetközi médiában. A világ e pontjától távol élők jogosan tehetnék fel a kérdést: Választások? Már megint? Az igazat megvallva, valóban csupán egy év telt el, azonban ez a választás egészen másfajta konnotációval rendelkezik. Különböző választások, hasonló várakozások: ki nyert, és mit?

Abe Sinzó 2013-ban
Forrás: Flickr

A tavalyi választások különös jelentőséggel bírtak a japán és a nemzetközi közösség szemében: Japán népe megszavazhatta, hogy melyik párt irányítsa az országot. A politikai verseny váratlanul felforrósodott, amikor új ellenzéki pártok jöttek létre, mások felbomlottak, egyesek pedig egyesültek, hogy megfoszthassák a Liberális Demokrata Pártot fél évszázados politikai hatalmától. Ez a párt gyakorlatilag az amerikai megszállás óta szinte töretlenül uralta Japánban a politikai életet, az ország politikai rendszerét lényegében de facto egypárti demokráciává változtatva. És hogyan? Az LDP különösen tehetséges az ellenzéki pártok politikáinak adaptálásában, a helyi támogatás mozgósításában, a vidéki foglalkoztatás fellendítésében és a demográfiai tendenciákra támaszkodásban. A párt méreteiben jelentős, ami biztosítja az ideológiai diverzitást az egyébként többnyire konzervatív csoportosulásban. Konzervatív politikusnak lenni megéri Japánban, mert a társadalom rohamos iramban öregszik, közel 20%-os arányt képeznek a 75 éven felüliek. A politikusok tudják ezt, kampányukat így konzervatív témákra építik, úgymint a migrációellenesség vagy a nacionalizmus – azonban konzervatív elmék sokszor ellentmondásos gondolatokat szülnek, legyen az militarizmus, a bálnavadászat támogatása, az atomenergia támogatása, a császári múlt sötét oldalának tagadása, vagy akár a koreai és a kínai állampolgárok ellen rasszizmus. Ez utóbbi elemeket a szélsőjobboldal, feltételezhetően az LDP kis százaléka képviseli, de senki sem tudja pontosan, hogy mennyire népszerűek ezek a nézetek a párton belül.

Mindazonáltal a 2017-es választásokon – az ellenzéki pártok nagy erőfeszítései ellenére – újra megválasztották az LDP-t, biztosítva Abe Sinzó miniszterelnök és pártja, a Liberális Demokrata Párt második ciklusát. A választási eredmények rávilágítottak arra, hogy növekszik az igény a stabilitásra és Japán nemzetközi porondon való aktív képviselésére. A 2017-ben bekövetkező számos észak-koreai rakétakilövés és az ellenzék sikertelen összefogása arra kényszerítette a választókat, hogy a „szokásosra” szavazzanak – olyanra, amit már ismernek, még ha nem is feltétlenül szeretnek vagy értenek vele egyet.

De vajon kit választanak meg ezúttal? Senkit, ugyanis a most szeptemberi választásokon nem a választópolgárok és kormány közti procedúra zajlik, hanem a Liberális Demokrata Párt elnöki szavazása, amikor is a pártelnökkel egyetemben a miniszterelnök is megválasztásra kerül. Épp ezért az első számú jelölt természetesen a jelenlegi miniszterelnök, Abe Sinzó volt, akinek ezúttal csak egy kihívója akadt: a volt védelmi miniszter, Isiba Sigeru. 

Ishiba_Shigeru_2012.jpg

Isiba Sigeru beszédet mond a 2012-es LDP elnökválasztási kampány alatt
Forrás: Wikimedia Commons

Habár ugyanannak a pártnak a tagjai, a jelöltek mégis egészen különböző programpontokkal kampányoltak. A kampányt indító vita során egyértelműen felszínre kerültek a különbségek: amíg Abe az első hat év eredményeire és fennmaradó kihívásaira építette beszédét, addig Isiba meglehetős kritikával illette az Abe-féle politikákat, megkérdőjelezve azok fenntarthatóságát. Ezen politikák közé tartozik a híres Abenomics gazdasági programcsomag, mely magába foglalja az agresszív monetáris lazítást és a fiskális kiadások ösztönzését, melyek a befektetéseket hivatottak serkenteni. Abe beszédében megjelölte a legsürgetőbb szociális problémákat és tervként tűzte ki az alacsony jövedelmű családok számára az ingyenes óvodai ellátást és a segítséget a felsőoktatási tandíj előteremtésében. Tervei szerint a veszélyes mértékben zsugorodó munkaerőpiacot az idősebbek lehetőségeinek bővítésével is kezelni fogják. Nagyobb nézetkülönbségek a gazdasági kérdések kapcsán alakultak ki, melyek hosszútávú fenntarthatóságával kapcsolatban Isiba erős kételyeket fogalmazott meg, és preferált fő fókuszpontként a kis- és középvállalkozásokat és a vidéket jelölte meg. Abe fő célja, az alkotmány békecikkelyének módosítása szintén terítékre került a kampány során. Abe esetében a 9. cikkely módosítása az Önvédelmi Erők legális helyzetének tisztázása okán történne, de Isiba, aki híresen katonaság-párti, egyenesen tradicionális haderővé alakítaná azt.

A verseny döntő tényezőjét azonban egyáltalán nem a programpontok képezték, a végeredmény már jóval a kampány kezdete előtt eldőlt. Az igazi verseny a nyár elején kezdődött, amikor elkezdtek tisztázódni a pártfrakciók affiliációi. A frakciók olyan alcsoportok, amelyek tagjai számára kampány- és más célokra külön költségvetést tartanak fenn, amelynek elosztásáról lojalitás alapján dönt a frakció feje. A politikusok egy frakció vezetőjeként a szokásosnál nagyobb befolyásra tehetnek szert a párton belül. Abe miniszterelnök például a Hosoda-frakció tagja (95 tag), melynek azonban érdekes módon soha nem válhatott vezetőjévé. A miniszterelnök természetes szövetségese a 60 tagot felvonultató Aszó-frakció, a pénzügyminiszter Aszó Taróval az élen, valamint a Nikai-frakció (43 tag), melyet az LDP főtitkára, Nikai Tosihiro elnököl.

A legnagyobb kérdés a Kisida Fumio volt külügyminiszter által vezetett 46 tagú Kisida-frakció állásfoglalása volt. A tavaly őszi kormányalakítás alkalmával spekulációk szerint azért mondott le pozíciójáról, hogy lépéseket tehessen a sokak által feltételezett célja, Abe leváltása felé. A miniszterelnök szerencséjére Kisida júliusban meggondolta magát, és hivatalosan is bejelentette, hogy nem kíván indulni a választásokon. Isiba frakciója 12 tagból áll, így neki taktikai szempontból kifejezetten előnyös lett volna Kisidát a maga oldalára csábítani, mert úgy talán a döntésképtelenek és függetlenek is jó eséllyel csatlakoztak volna. A helyzet azonban nem kedvezett neki: Kisida a júliusi bejelentésével egy időben azt is egyértelművé tette, hogy a frakciója Abét fogja támogatni. A verseny tehát ezzel eldőlt.

Kisida Fumio a G20 csúcson 2017-ben
Forrás: Wikimedia Commons

A szavazás napja szeptember 20-ra esett, ahol is Abe a 807-ből 553 szavazatot szerzett, Isiba pedig 254-et. Most, hogy Abe harmadik ciklusa is be van biztosítva, kevés meglepetés érheti a japánokat. Az Abenomics minden bizonnyal gőzerővel megy tovább, és a ’80-as években Észak-Korea által elrabolt japánok ügye is kiemelt szerepet fog kapni Abe külpolitikájában. Az Oroszországgal való viszony szintén kiemelt fontosságot kapott az utóbbi években, így a Kuril-szigetek és a második világháború utáni békekötés szintén fontos napirendi pont marad, az alkotmánymódosításhoz hasonlóan. A migráció kérdése – ami a szélsőjobb számára tabunak számít – szintén előtérbe kerülhet, minthogy a miniszterelnök az idei évben többször is felhozta a külföldi munkaerő beengedését lehetséges jövőbeli megoldásként a kínzóan szűkülő munkaerőpiacból születő problémákra.

A stabilitás és a nemzetközi porondon való eredményes képviselet tehát biztosítva van. Abe kifejezetten eredményes munkát végzett eddig a Dél-Koreával és Kínával való kapcsolatok helyrehozásában, valamint az amerikai szövetség ápolásában, ami az ország kapcsolatainak építésén felül a szavazók felé is igazolhatja a tavaly őszi kampányígéretek teljesítését. Ez alkalommal az LDP-elnökválasztás óriási győzelmet jelent Abe számára – aki ezzel jövőre Japán leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnökévé fog válni –, és meglehetősen kétes győzelem az őt támogatók számára. A nyár során bizonyosan számos szívesség cserélődött, hamarosan kiderül, hogy mennyi előnyt hoz ez a győzelem a frakcióvezetőknek – és az országnak.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!