Japán kitárja kapuit?

Japán kitárja kapuit?

Az új bevándorlási törvény értelmezése

2018.12  | Olvasási idő: 7 perc

November 27-én a japán alsóház elfogadta a hosszú ideje vitatott új szabályozást, ami lényegesen több külföldi munkavállalót engedne be az országba. Nem is annyira elfogadták, mint inkább átnyomták, pedig az ellenzéki pártok a végsőkig elmentek, hogy megakadályozzák a törvény elfogadását. Egy igazán különleges konstrukciót láthatunk tehát: a liberális ellenzék az új bevándorlási törvény ellen harcol, míg a konzervatív  kormánypárt erőltetné azt. Mi lehet a probléma a törvénnyel?

A javasolt új vízumrendszert az ellenzéki pártok és szakértők egyaránt komoly kritikával illették, még ha a tervezet látszólag a gyorsan elöregedő társadalom és a csökkenő születési ráta miatti súlyos munkaerő-hiányra csökkentésére törekszik is. A terv 14 ágazatbeli kékgalléros munkaerőnek kínál kétfajta vízumot, ami lehetővé teszi, hogy több százezer ember éljen és dolgozhasson öt vagy tíz évig Japánban. Eddig csak magasan képzett szakemberek kaptak hosszú távú vízumot, például az egészségügyi szektorban, az újonnan elfogadott szakmák közé viszont most bekerültek az elemzők (pontos meghatározás nélkül), a tanácsadók, a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szakemberek, a kereskedelmi és pénzügyi szakemberek, a pénzügyi termékfejlesztők, az építőmunkások, mezőgazdasági dolgozók és egészségügyi szakemberek is. Ezeket az ágazatokat a munkaerőhiánytól leginkább szenvedő ágazatokként azonosították.

A japán parlament alsóháza
Forrás: Shutterstock

Az elemzők számos kételyt fogalmaztak meg az új vízumrendszerrel kapcsolatban. A beérkezők pontos számáról a kormány még nem határozott, ami aggodalomra ad okot, különösen, ha figyelembe vesszük a szociális infrastruktúrát. A múltban előfordultak olyan esetek, amikor a bevándorlási politika a szociális infrastruktúra hiánya miatt nagy terhet rótt a helyi közösségekre és a külföldiekre egyaránt. Megemlíthető itt az 1990-es években a nikkeijinek jelentős beáramlása körüli mizéria. A nikkeijin szó a japán származású dél-amerikai állampolgárokra használt kifejezés, akik főként Brazíliában és Peruban tartanak fenn diaszpóra-közösségeket. Az 1990-es bevándorlási törvény kedvező feltételű vízumot biztosított letelepedésre és munkavállalásra azok számára, akik japán vérvonalukat bizonyítani tudták. Az előre nem látott számban Japánba érkező munkavállalók azonban már az érkezéskor számos problémával találkoztak, mivel az oktatási rendszer egyáltalán nem volt felkészülve a nikkeijin gyermekekre. A nyelvoktatás hiánya (nem is beszélve a társadalmi beilleszkedéssel kapcsolatos nehézségekről) nyilvánvaló problémává vált a családok számára. Ez az eset intő jelként szolgálhat a jelenlegi kormány számára, tekintve, hogy az újonnan bevezetett terv lehetővé teszi a családtagok számára, hogy a vízum birtoklójával együtt telepedjenek le Japánban. A kormánypárt mindeddig azonban nem dolgozott ki stratégiát e fenti problémára.

Egy másik kérdéses tényező a már meglévő gyakornoki program számos problémája. A Japánban alkalmazott technikai gyakornoki programmal kapcsolatban egyre több figyelem fordul a külföldiek kizsákmányolására és a velük szemben alkalmazott rossz bánásmódra. A visszaélések jelentős túlórákban, alulfizetésben, valamint a szerződések vagy akár az útlevelek visszatartásában nyilvánulnak meg. Hasonlóképpen kétes helyzet alakult ki a 2000-es évek végén, amikor a japán kormány létrehozott egy programot külföldi (filippínó és indonéz) egészségügyi szakemberek, főleg ápolók és gondviselők foglalkoztatására a munkaerőhiány csökkentése érdekében. A programban részt vevőknek számos bonyolult vizsgát kellett letenniük, ezt követően azonban a helyi kórházak és más egészségügyi intézmények jelentősen lekorlátozták a mozgásterüket, és csak olyan feladatokat engedtek nekik elvégezni, amit a szakmai tudásuk és a vizsgakövetelmények is magasan felülmúltak.

Azonban nem minden külföldi munkavállalói program kétes eredményű. A JET program (Japán Csere- és Tanítási Program) e tekintetben felülmúlta önmagát, mivel ma már nemzetközileg is elismertté vált. A program lehetőséget nyújt külföldieknek arra, hogy Japán számos oktatási intézményében, többek között óvodákban és középiskolákban tanítsanak angol nyelvet. Japán jelenleg 40 országból fogad jelölteket, és a program évtizedek óta sikeres.

Bevándorláshoz szükséges japán dokumentumok
Source: Shutterstock

A jelenlegi bevándorlási törvényről még nem tudni, hogy a fenti aspektusokat a terv előterjesztésekor figyelembe vették-e. A mérlegelési folyamat meglepően gyors volt: 17 órás és 15 perces (ideértve azokat az időszakokat is, amikor az ellenzéki párt tagjai bojkottálták a bizottság üléseit), a minimumként megszabott 20 óra helyett. Emellett a terv indoklásánál benyújtott alátámasztó statisztikában is voltak csúsztatások: az Igazságügyi Minisztérium hamis adatokat nyújtott be arról a kérdőívről, ami azt részletezte, hogy a külföldi gyakornokok miért váltottak munkát. Mindez arra sarkallta az ellenzéket, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be Takashi Yamashita igazságügyi miniszter ellen, aki a tervezetért volt felelős. A Liberális Demokrata Párt leszavazta az indítványt, így a törvényjavaslat elfogadásra került. Az új vízumfajtákat 2019 áprilisától vezetik majd be.

Nyilvánvaló, hogy Japánban nagy szükség van a munkaerőhiány és az öregedő társadalom problémáinak kezelésére, és hogy a megoldás valószínűleg a külföldi munkaerőben rejlik, de a munkajogokkal kapcsolatos aggodalmak valóságosak és jogosak. A 2020-as tokiói nyári olimpia közeledtével nem csoda, hogy az Abe-kormány sietve próbál megoldást találni a munkaerőpiaci nyomás enyhítésére, ahol a módszer és a végrehajtás módja kiemelkedő szerepet fog játszani.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!