Kihívások és lehetőségek a visegrádi négyek soros magyar elnöksége előtt

Kihívások és lehetőségek a visegrádi négyek soros magyar elnöksége előtt

2017.10  | Olvasási idő: 10 perc

Az utóbbi időszakban a visegrádi csoport országaival kapcsolatos hírek zömét leginkább az Európai Unióban képviselt közös, többször is a német–francia tengely álláspontjával ütköző fellépéseik és nyilatkozataik tették ki, főképp a migrációs politikával kapcsolatban. Magyarország idén immáron ötödjére tölti be a V4-ek soros elnöki pozícióját, és várhatóan egy izgalmas, küzdelmekkel teli év vár hazánkra, amennyiben továbbra is garantálni szeretné a négy ország közös fellépését az uniós döntéshozatalban. Rövid elemzés a visegrádi négyek eddigi tevékenységéről, a magyar elnökség programjáról, és a lehetséges problémákról.

A 26 éves Visegrádi Együttműködés államai a szervezet megalakulása óta több nagy sikert is magukénak tudhatnak, ezek közül kiemelve a sikeres NATO- és EU-csatlakozást, amely ezen országok Nyugathoz tartozásának biztosítékát is jelentette. A 2010-es évek azonban merőben új feladatok és kihívások elé állították a közép-európai országokat. Az elmúlt időszak migrációs válsága alapjaiban rengette meg az Európai Unió egészét, az együttműködés keleti szomszédságában pedig az Ukrajnában folyó polgárháború okoz további biztonságpolitikai feszültségeket.

A déli és keleti határ fenyegetettsége miatt a négy ország katonai együttműködése, védelempolitikájuk összehangolása elsődleges fontosságot élvez. Ezt támasztja alá a Magyarország déli határára küldött cseh, szlovák és lengyel rendvédelmi erők együttműködése a magyar hatóságokkal 2015-ben. Az azóta eltelt időben a négy állam döntéshozói még inkább elkötelezettebbek lettek egy európai uniós haderő felállításában, és az Unió külső határainak közös védelmében.

A visegrádi négyek Európában
Forrás: Shutterstock

Az elmúlt években egyre többeket foglalkoztató kérdés, hogy milyen irányban lenne célszerű a régiós együttműködés továbbfejlesztése. Vajon kívánatos volna, esetleg szükségszerű lenne-e eme kooperáció intézményesítése? Sokak szerint ez egy elengedhetetlen lépés, már csak azért is, hogy az együttműködést ne csak az államfők és miniszterek egymásnak tett ígéretei, nyilatkozatai biztosítsák, hanem egy komolyabb formális kerete is legyen a visegrádi csoportnak, amelynek létét jelenleg főként a közösen alapított Visegrádi Alap, a Visegrádi Szabadalmi Intézet, és a rotálódó elnöki rendszer testesíti meg. Ugyanakkor a régiós együttműködés sok esetben hatékonyabb is azáltal, hogy jelenleg nem kötik bürokratikus szabályok. A közös, régiós EU-harccsoport sikeres felállítását követően 2016. januártól júniusig állt bevetésre készen, ez az eredmény pedig biztos alapokra helyezi a visegrádi négyek még szorosabb együttműködését. Ehhez a több mint 3000 katonát mozgósító akcióhoz Lengyelország mintegy 1800, Csehország 728, Magyarország 640, Szlovákia pedig 560 katonával járult hozzá.

Tekintve, hogy a 2017/18-as esztendőben a közép-európai szervezet elnökségét Magyarország vette át, kétségtelen, hogy izgalmas év elé nézünk. Orbán Viktor az eseményen, amelyre egyébként idén június 19-én került sor, méltatta a visegrádi négyek példátlan együttműködését. Kifejtette, hogy hasonló kooperációra nagy szükség lenne az Unió más országai részéről is, valamint kiemelte az elmúlt időszak közös határvédelemért tett erőfeszítéseit, amellyel véleménye szerint a visegrádi csoport országai bebizonyították cselekvőképességüket, és képesek voltak megvédeni Európát.

A magyar miniszterelnök ezután ismertette a kormány visegrádi elnökségének programját és célkitűzéseit. Ennek alapján a négy fő irányvonal az elkövetkezendő egy évben az Európai VisegrádRegionális VisegrádDigitális Visegrád, valamint a Globális Visegrád nevet viseli.

Az első pontjában, az Európai Visegrádban a magyar kormány elnökségi programja kiemeli többek között az Unióval való együttműködés fontosságát a szubszidiaritás elve mentén, a versenyképesség és gazdasági felzárkóztatás szükségességét, a kiszámíthatóságot, valamint a migrációs válság felelősségteljes kezelését.

Regionális Visegrád a védelmi együttműködés megerősítésének a módszereit, valamint a kül- és biztonságpolitika összehangolásának lépéseit hangsúlyozza. Ez utóbbi rendkívül fontos, a már fentebb is részletezett események tükrében. Ezenkívül ez a programpont tartalmazza a közös infrastruktúra- és közlekedéspolitikai, valamint a klíma- és energiapolitikai kooperáció fejlesztését is.

Digitális Visegrádhoz kapcsolódó elképzelések révén a visegrádi négyek növelni kívánják gazdasági és szociális politikájuk kohézióját, valamint a digitalizáció minél több területre történő kiterjesztését is célul tűzik ki.

Globális Visegrád a kormány programjának utolsó pontja, amely a nemzetközi szervezetekkel és a visegrádi csoporton kívüli partnerországokkal kapcsolatos külpolitikát fejti ki, amelyet a V4+ program keretében valósít majd meg.

Ugyanakkor a visegrádi négyek összetartásának erősségét néhány, a közelmúltban lezajlott esemény is beárnyékolja, amelyek azt mutatják, hogy Szlovákia és Csehország közel sem annyira elkötelezettek az együttműködés irányában, mint magyar és lengyel partnereik. Ezt támasztja alá Robert Fico szlovák miniszterelnök ez év áprilisában tett nyilatkozata, amelyben kiemeli, hogy országának elsősorban uniós elkötelezettsége van, és csak másodsorban régiós.

Ennek megfelelően a visegrádi négyek nem a legmeghatározóbb tényezőt jelentik országa Európát érintő külpolitikájában, vagy ahogyan ő fogalmazott - „Szlovákia számára a V4-ek nem az az élettér, amit mi a jövőben elképzelünk”. Ezt a nyilatkozatát a „jó szomszédságról és baráti együttműködésről” szóló német–cseh–szlovák egyezmény 25. évfordulója alkalmából tette, ami jelzésértékkel bír, hiszen Angela Merkel német kancellár számára fontos, hogy a visegrádi négyek ne tudjanak egységes erőként fellépni a német-francia tengely Európai Unión belüli ellenpólusaként.

A szlovák és cseh fél távolodását jelzi a visegrádi négyektől a slavkovi háromszög létrejötte is, amely együttműködést 2015. január 29-én Ausztria, Csehország és Szlovákia akkori vezetői alapítottak. Az S3 néven emlegetett formáció már megalakulása idején is többekben felkeltette a gyanút, hogy egyfajta V4-alternatívaként funkcionálhat a benne szereplő államok számára, azonban ezt a résztvevő felek határozottan tagadták. Bár az azóta eltelt időszak valóban nem feltétlenül bizonyítja, hogy az egykori Csehszlovákia két utódállama Ausztriára cserélné a Lengyelországgal és Magyarországgal való együttműködési rendszerét - hiszen megfér egymás mellett a kettő - nem árt odafigyelni a fentebb idézett, hasonló tartalmú nyilatkozatokra. A lengyel-magyar befolyás és irányvonal néha talán túlságosan nagy hangsúlyt kap a másik két ország kárára, és az ebből fakadó nézeteltérések mentén Franciaország és Németország már most láthatóan megpróbál éket verni a visegrádi országok közé.

A V4-en belüli egyenlőtlenségek több szakértő szerint is problémát jelenthetnek hosszú távon. Köztük van a The Economist külpolitikai szerkesztője, Edward Lucas, aki úgy véli, Lengyelország túlzottan nagy súllyal rendelkezik a másik három országgal szemben. Az állításnak valóban van valóságalapja, még ha csak a katonai kiadásokat vesszük is számba, tekintve, hogy a visegrádi négyek legnagyobb tagországa saját – a régión belül szintén kimagaslóan nagy – GDP-jének csaknem kétszer akkora százalékát fordítja védelmi célokra, mint V4-es társai.

Látható tehát, hogy a magyar kormány számára nehéz időszak várható, az együttműködés biztosítása a négy ország között feltehetően korántsem lesz könnyű feladat, azonban a visegrádi négyek továbbra is meghatározó szereplője lesz Közép-Európa politikai térképének.

 

A nyitókép forrása: Shutterstock

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!