Kínai üzleti etikett avagy hogyan kössünk üzletet kínaiakkal?

Kínai üzleti etikett avagy hogyan kössünk üzletet kínaiakkal?

Második rész

2017.09  | Olvasási idő: 10 perc

Előző cikkemben már olvashattatok a kínai üzleti etikett egyes szabályairól, és azt is láthattátok, hogy az sokban eltér az általunk megszokottaktól. A mostani írásomban főként az üzleti vacsorák szabályaira térek ki, mivel ezek rendkívül nagy jelentőséggel bírnak egy-egy sikeres üzlet megkötése során. Nem mindegy hogyan ülünk le, mikor emeljük a poharunkat, sőt arra is érdemes odafigyelnünk, hogy az alkoholt nem fogyasztók bizony hátrányba kerülhetnek az üzletkötésnél.

A kínaiak számára nagyon fontos az étkezés, kis túlzással akár azt is mondhatjuk, hogy e körül forog az életük. Éppen ezért ez mindig jó beszélgetési téma is, mivel a kínaiak igen büszkék a konyhájukra és annak sokszínűségére. Ha külföldiként látogatunk az országba üzletet kötni, számíthatunk rá, hogy a megbeszélést egy ebéd vagy vacsora fogja követni. A kínaiak mindig ugyanabban az időintervallumban étkeznek napi háromszor, ami nagyjából reggel 7-9 óra között, délben 12-2 óra között, valamint este 6-8 óra között történik. Amennyiben a tárgyalások ezeket időszakokat közvetlenül megelőzik, például a találkozó délelőtt 11:30-ig tart, számíthatunk ebédmeghívásra is. Semmiképpen ne szervezzünk találkozót olyan időpontra, amely beleesik fenti három időszakba, mert ez udvariatlanságnak számít.

Az üzleti ebédek, vacsorák általában az éttermek körasztalos különtermeiben kapnak helyet. A résztvevők számára a vendéglátó rendeli meg a fogásokat, amelyeket az asztal közepén helyeznek el, hogy mindenki mindenből tudjon kóstolni. Külön rendelés tehát nincsen. Az asztal közepén az ételek egy köralakú üveglapon találhatóak; ezt megforgatva tud mindenki minden ételből kóstolni. Kínában nem használnak villát és kést, illetve kanalat is csak ritkán, de azon külföldi vendégek részére, akik nem tudnak pálcikával enni, az udvariasság kedvéért kérni szokták őket. A pálcika használatnál figyeljünk, hogy soha ne szúrjuk bele függőlegesen a rizsbe, mert az a temetéskor használatos füstölőkre emlékezteti vendéglátóinkat. A legjobb, ha a jobb éttermekben megtalálható tányér melletti pálcikatartóra helyezzük őket. A vendéglátó általában rengeteg fogást rendel, bőven többet, mint amit el tudnának fogyasztani, mivel ez is része az udvarias viselkedésnek. A legfontosabb vendég/vendégek (a képen 2-es, illetve 3-as számmal jelölve) ülnek az ajtóval szemben, közvetlenül a vendéglátó mellett. A kevésbé fontos személyek pedig általában a vendéglátótól és a legfontosabb vendégektől távolabbi, az ajtó felé eső székeket foglalják el hierarchikus sorrendben. A vendéglátóval szemben, az ajtóhoz általában legközelebb a vendéglátó legjobb barátja/támogatója ül, aki kommunikál a személyzettel és a fizetésben is segíthet.

kinai_ultetesrend.png

A kínai üzleti vacsorák sematikus ábrája
Forrás: AJRC Research grafika

Az ételek sorrendje is kötött: a kínaiak hideg előételekkel (főként zöldségekkel) kezdenek, ezt követően pedig kihozzák a meleg ételeket, majd a levest. Köretet (ami náluk rizst vagy tésztát jelent) az üzleti ebédek során ritkán rendelnek, mivel rengeteg a fogás, a rizst pedig a kínaiak általában akkor fogyasztanak az étkezéseik végén, ha még nem laktak jól. Édességet nem igazán esznek, helyette gyümölcsöt rendelnek. Próbáljunk meg minden ételből kóstolni, még akkor is, ha nem szeretjük annyira őket, vagy furcsának tűnnek, mivel ezzel kedves gesztust teszünk a vendéglátónk felé. Amikor új fogást hoznak, abból általában a vendéglátó szed a legfontosabb vendégek részére, de legalábbis odaforgatja az asztalt feléjük, hogy ők kóstolják meg először, mivel ez is része a vendéggel szembeni udvarias magatartásnak. Az európai szokásoktól eltérően az üzleti vacsorákon rengeteg fogást rendelnek, aminek nagy része kárba vész (mostanában már gyakoribb, hogy elvitelre elcsomagoltatják a megmaradt ételt, de a nagyon formális vacsorákon ez nem jellemző). Az étkezés végén hagyjunk mindig valamit a tányérunkon, mivel ha mindent elfogyasztunk, azzal azt fejezzük ki a vendéglátónk számára, hogy még éhesek vagyunk, ami újabb fogás rendelését vonhatja maga után.

Terített asztal egy kínai üzleti vacsorán, közepén a forgatható üvegasztallal
Forrás: Shutterstock

Az üzleti vacsorák rendkívül fontos eleme az alkohol. Aki nem fogyaszt alkoholt, a tárgyalások során is hátrányba kerülhet. Az alkohol fogyasztása főként a férfiakra vonatkozik, a nőktől ugyanis nem veszik jó néven, ha sokat isznak, ám ez alól a külföldi nők kivételt jelenthetnek. A kínaiak leggyakrabban pálinkát (白酒) és sört (啤酒) fogyasztanak. Pálinkájuk legalább olyan erős, mint a magyaroké, viszont sörük alkoholtartalma alacsonyabb a nálunk megszokottnál. Manapság a borfogyasztás is egyre divatosabb: ezekből ők az édes fajtákat preferálják. Az üzleti vacsora kezdetén a vendéglátó tósztot mond, ami után mindenkinek innia kell. A tósztot a többi vendégnek illik viszonoznia. A kínaiak nagyon vendégszeretőek, és mindig figyelnek rá, hogy ha a vendégnek kiürül a pohara, utántöltsék. A vendégnek nem is illik saját magának töltenie, illetve csak akkor illik beleinnia az alkoholos italba, amikor a vendéglátó is felemeli a poharát, valaki tósztot mond, vagy ivásra buzdít. A ganbei (干杯) kifejezés azt jelenti, hogy „fenékig”, tehát ha így koccintanak, akkor illik lehúzni a pohár tartalmát. Ha sokan vannak az asztaltársaságban, koccintás helyett a poharat kissé megemelik, majd az alját hozzáérintik az asztalhoz, így helyettesítve a mindenkivel való koccintást. Itt figyeljünk arra, hogy a poharunkat ne emeljük magasabbra a vendéglátó poharánál, mivel ezzel is kifejezzük iránta a tiszteletünket. Az ittas állapot a kínai vacsorákon nem számít kellemetlennek, sőt, minél több alkoholt fogyaszt valaki, a vendéglátó annál jobban úgy érzi, jó házigazda, ami nagyban hozzájárul a sikeres üzlet megkötéséhez. Ahogy a korábbi esetben jeleztük, ez a szabály is elsősorban a férfiakra vonatkozik.

A kínaiak számára nagyon fontos az „arc” (面子) fogalma, illetve az arcvesztés elkerülése. Ez azt jelenti, hogy semmiképpen sem szeretnének szégyenben maradni, így a vendéglátás során sem. Ha a kínai partnert már egyszer vendégül láttuk, például a saját országunkban, biztosak lehetünk benne, hogy ezt viszonozni fogja (nem is akárhogyan), különben elveszítené az arcát előttünk. Ha nem fogy sok étel, ha a vendég nem iszik sok alkoholt, és nem érzi jól magát, az számukra arcvesztéssel jár. Az arcvesztéssel kapcsolatban jó példa még az ajándékozás is. A kínaiak első alkalommal általában adnak valamit a partner számára, és számíthatunk rá, hogy ez valamilyen igényes, kínai kultúrához kapcsolható, esztétikusan csomagolt ajándék lesz. Ha nem így lenne, akkor az arcvesztéssel járna számukra. Törekedni kell arra is, hogy az az ajándék, amelyet mi adunk a kínai partnerünk számára, ne legyen sokkal értékesebb annál, amit ő ad, hiszen az számra kellemetlen lenne, és szintén arcvesztéssel járna. Rengeteg példát lehetne még írni, hiszen a kínaiak az „arcukat”, illetve annak elvesztését igen komolyan veszik, és ennek a magánéletükben is éppoly nagy jelentőséget tulajdonítanak, mint a munkában. 

A fent említett példák a formálisabb, üzleti vacsorákra vonatkoznak. Természetesen mivel Kína hatalmas ország, régiónként lehetnek különbségek, illetve a fentiektől eltérő szokások. Azonban ha figyelünk, és kicsit felkészültebben, a szokásokkal jobban megismerkedve érkezünk az országba, és ezekre a részletekre az üzleti vacsorákon is odafigyelünk, akkor számíthatunk rá, hogy ezt kínai vendéglátóink értékelni fogják. Természetesen egy külfölditől természetesen nem várják el, hogy ismerjék és kövessék ezeket a szabályokat, és ezért nem is neheztelnek, ha eltérünk tőlük, ám ha odafigyelünk rájuk, azzal nagyban meggyorsíthatjuk az amúgy is lassú és nehézkes üzletkötési folyamatot.

 

A nyitókép forrása: Shutterstock

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!