Közeledik a „nulladik nap”

Közeledik a „nulladik nap”

Vízügyi válság Fokvárosban

2018.01  | Olvasási idő: 8 perc

Fokváros lakói számára az újév a vízhasználat korlátozásával kezdődött, ami a város egyes részeiben a vízellátás teljes kimaradásaihoz vezetett. A lakosságnak 6-os szintű vízkorlátozással kellett szembenéznie, mely szerint a városi háztartásoknak 45%-kal kell csökkenteniük vízhasználatukat, a mezőgazdasági felhasználóknak pedig 60%-kal. A vízkorlátozásról szóló döntéseket azért hozták, hogy megakadályozzák Fokváros vízkészleteinek kimerülését. A városvezetés hangsúlyozza a vízvédelem és a fenntartható gyakorlatok betartásának fontosságát, hogy elkerüljék a „Nulladik Napot”, amikor a város vízcsapjait teljesen elzárják. 

A „Nulladik Nap” akkor következik be, amikor a város vízellátását biztosító víztározók töltöttsége 13,5%-ra csökken, ami azt jelenti, hogy már nem képesek tovább fedezni a lakosság igényeit. 2018. január 5-én a víztározók szintje 30,1%-on áll, de az utolsó 10% nehezen hasznosítható, illetve a megnövekedett koncentrációjú szennyező anyagok jelenléte miatt emberi fogyasztásra alkalmatlan. A tudatos vízhasználat ösztönzése tehát különösen fontos, a vízfelhasználásra vonatkozó szabályok betartása a lakosságot és turistákat egyaránt érinti a jelenlegi forró és száraz nyári napokon.

A szárazság nem számít újkeletű jelenségnek a régióban, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ott élők ne éreznék meg ennek negatív hatásait. Éppen ellenkezőleg, Afrika ezen részén a közelmúlt évtizedeiben az egyre nagyobb intenzitású és gyakoriságú aszályok súlyosan megrengették a társadalmat és gazdaságot egyaránt. A 2015-2016-os El Niño természeti jelenség Dél-Afrikában annyira lecsökkentette az esős évszakban megszokott csapadék mennyiségét, hogy az egy hosszantartó aszályba torkollott. Ez az esemény olyan mértékű szárazságot generált, melyet már 35 éve nem látott az ország – és a régió sem.  

Az elhúzódó vízhiány következtében a lakosság kiszolgáltatottsága évről évre növekszik, és egyre kevesebb az esély arra, hogy visszatérhessen a megszokott kerékvágásba. Fontos megemlítenünk, hogy a globális klímaváltozás közrejátszik a helyzet súlyosbodásában, viszont nem közvetlen kiváltója a ciklikusan visszatérő El Niño jelenségnek. Az utóbbi években megfigyelhető tendencia is azt bizonyítja, hogy a vízhiányhoz kapcsolódó válságok egyre sűrűbben követik és fogják követni egymást a jövőben. Ez megnöveli a természeti katasztrófák kiszámíthatatlanságát, csökkenti a tervezhetőséget, és megnehezíti azt, hogy a régió felkészültebben nézzen szembe a kihívásokkal.

Abban az esetben, ha elérkezik a „Nulladik Nap”, akkor a lakosoknak a város 200 kijelölt vízgyűjtőpontján lesz lehetőségük magukhoz venni a számukra kiszabott napi 25 liter vizet. Ezt a tételt az Egészségügyi Világszervezet határozta meg és megegyezik azzal a minimális mennyiséggel, mely elegendő egy személy egészségének és higiéniájának megőrzéséhez. A kijelölt pontokon kézfertőtlenítő szereket is osztani fognak, a fertőzések elkerülése végett. Biztonsági okokból a helyzetet katonai és rendőrségi egységek felügyelik, hogy megakadályozzák a felmerülő konfliktusokat. A víz nem kerül elzárásra az informális településeken és a sűrűn lakott területeken a fertőzések és betegségek terjedésének korlátozása érdekében. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a „Nulladik Nap” várhatóan 2018 áprilisában fog elérkezni.

A lakók és turisták víztakarékossági erőfeszítései kitolhatják ezt a tervezett napot. A Fokvárosban tartózkodókat a városvezetés arra kéri, hogy a zuhanyzásaikat két percre korlátozzák, a csapokat fogmosás közben zárják el, használjanak újrahasznosított vizet a mosdók öblítésére – vagy kevesebbszer öblítsék őket – és lehetőleg tartózkodjanak a kertek öntözésétől vagy az úszómedencék feltöltésétől, de a meleg nyári napokon az is segíthet, ha jég nélkül isszák italaikat. Javasolt a kézfertőtlenítők használata víz és szappan helyett. A turistákat érkezésük előtt ajánlatos tájékoztatni a komoly vízügyi válságról, hogy tudatában legyenek a korlátozásoknak és fel tudjanak rájuk készülni.

Lényeges azonban nyomatékosítani, hogy a helyzet súlyos, de nem kilátástalan, és még sok mindent meg lehet tenni annak érdekében, hogy a „Nulladik Nap” ne jöjjön el. A városiak azonban nem késlekedhetnek, ha nem akarják, hogy a vízfelhasználás korlátozása mindennapi életük részévé váljon. Fokváros példája azt mutatja, hogy a vízügyi válság a nagyvárosok számára is valósággá válhat. A vízhiány feszültségeket idéz elő és képes konfliktusokat is okozni, különösen akkor, ha az állam készletei a kritikus szint alá csökkennek, és a belső szükségletek kielégítése veszélybe kerül. A következő évtizedekben a világnak szembe kell néznie azzal, hogy a vízellátás biztosítása valószínűsíthetően komoly globális biztonsági kihívássá fogja kinőni magát.

Nyitókép forrás: Shutterstock

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!