Lemondás kazah módra

Lemondás kazah módra

Továbbra is Nazarbaev az úr

2019.04  | Olvasási idő: 5 perc

Idén a világ egy váratlanul bekövetkezett, ám a valóságban már egy ideje gondosan kitervelt hatalomátadásnak lehetett tanúja Kazahsztánban. Az ország elnöki tisztségét évtizedek óta betöltő Nursultan Nazarbaev lemondott hivataláról, a következő választásokig pedig egy megbízott elnök került a helyére. A háttérben azonban továbbra is Nazarbaev mozgatja a szálakat, és végső soron ő fog dönteni végleges utódja személyéről is.

Sokak meglepetésére harminc hatalomban töltött év után, 2019. március 19-én a kazah elnök, Nursultan Nazarbaev lemondott elnöki tisztségéről. A döntés időzítése váratlanul érte a kazah társadalmat csakúgy, mint a szomszédos közép-ázsiai országokat. Ahogy azonban több politikai elemző is megjegyezte, várható volt, hogy Nazarbaev lemondása előbb vagy utóbb be fog következni. Már 2017-ben is voltak erre utaló jelek, akkor ugyanis a politikus megvétózta azt a parlament által kezdeményezett alkotmánymódosítást, amely lehetővé tette volna, hogy elnökségének idejét 2020-ig meghosszabbítsák.

shutterstock_126921716.jpg

A korábbi elnök, Nursultan Nazarbaev
Forrás: Shutterstock

Az üzbég vezető, Islom Karimov 2016-os halála után Nazarbaev elkezdte megtervezni, hogy hogyan tudná hatalmát ellenőrzött és zökkenőmentes módon átörökíteni. A kazah vezető ugyanis biztosítani kívánta családtagjai épségét és biztonságát, illetve az elnöksége alatt összegyűjtött vagyont – az üzbég eset pedig tanulságos volt számára, mivel az ország hatóságai Karimov hirtelen halálát követően bűntetőeljárást indítottak az elhunyt vezető családja ellen. 2017-ben Karimov lányát, Gul’narát korrupció, a vámjogszabályok megsértése és csalás vádjával tíz év börtönre ítélték. Egyes források szerint jelenleg is börtönben ül, míg más információk alapján háziőrizetben tartják. Nazarbaev tehát szerette volna elejét venni, hogy az ő családtagjainak is hasonló következményekkel kelljen szembenézniük, ha esetleg váratlanul ő is elhalálozna.

shutterstock_1231308202.jpg

Nursultan Nazarbaev elnökként 1990 óta van uralmon. Lemondása ellenére családja továbbra is megőrizheti hatalmát.
Forrás: Shutterstock

Nazarbaev a fenti megfontolások nyomán döntött úgy, hogy hatalmát alapos tervezést követően részlegesen átadja. Azért mondhatjuk, hogy csak részleges hatalomátadás történt, mert Nazarbaev továbbra is a Kazah Köztársaság Nemzetbiztonsági Tanácsának elnöke, a Nur Otan párt vezetője, illetőleg az Alkotmánytanács tagja maradt. Eközben azonban Kasym-Joomart Tokaev, a parlament egykori szóvivője személyében a 2020-ra tervezett elnökválasztásokig új átmeneti elnököt neveztek ki helyette. Tokaevről köztudomású, hogy Nazarbaev hűséges kádere és régi cinkostársa. Tokaev elnökké való kinevezését követően rögtön aláírt egy rendeletet arról, hogy a kazah fővárost Asztanáról Nur-Sultanra keresztelik, valamint kezdeményezte Nursultan Nazarbaev nevének halhatatlanná tételét, tekintettel az egykori elnöknek a független Kazahsztánban végzett állam- és nemzetépítő tevékenysége során szerzett érdemeire. A kezdeményezés keretében az ország összes központi útját „Nazarbaev Nursultanra” nevezték át. A parlament többsége a fenti kezdeményezések mindegyikét támogatta, jóllehet azok alkotmánysértéssel jártak, és a kazah lakosok nyilvános zúgolódását vonták maguk után.

shutterstock_585990431.jpg

Az elnök lemondása után nem sokkal az ország fővárosát Nur-Sultanra nevezték át
Forrás: Shutterstock

Az új politikai felállásban a leköszönő elnök legidősebb lánya, Darıǵa Nazarbaeva vált a kazah politikai élet harmadik legfontosabb alakjává, miután 2019. március 20-án őt választották meg a parlament új szóvivőjének. Őt, illetve Nazarbaev unokaöccsét, Samat Abisht, a Kazah Köztársaság Nemzetbiztonsági Tanácsának igazgatóhelyettesét is Nazarbaev lehetséges utódjai között tartják számon. Ily módon de facto Nazarbaev személye továbbra is meghatározó lehet a nagypolitikában, és lemondása ellenére ő maradhat a politikai eseményeket irányító játékmester. Közelről figyelemmel fogja kísérni Tokaev elnökségét, és igyekszik majd úgy levezényelni az elnökválasztásokat, hogy azzal 2020 utánra is biztosítsa politikai klánja pozícióit. Elvileg családtagjai (vagyis lánya és unokaöccse) között is kialakulhat a feszültség, ugyanakkor nem túl valószínű, hogy ez valóban meg is fog történni. Nazarbaev természetesen ragaszkodni fog ahhoz, hogy magának tartsa meg a végső szót családtagjai kinevezésével kapcsolatban, és ezzel elejét vegye a családon belüli súrlódások kialakulásának. Egyáltalán nincs tehát még eldöntve, hogy Nazarbaev a vezetést egy kinevezett családtagjára fogja-e hagyni, és teljesen átadja-e majd a hatalmat, hogy 2020 után végképp levonuljon a nagypolitika színpadáról.

556px-Dariga_Nazarbayeva.jpg

Darıǵa Nazarbaeva, a lemondott elnök legidősebb lánya
Forrás: Wikimedia Commons, szerző: Evstafiev, licenc: közkincs

2019 kritikus, ám ezzel együtt tökéletes év volt Nazarbaev számára leköszönése bejelentéséhez. A jövőre tervezett elnökválasztás előtt jelenleg még egy éve van arra, hogy átgondolja, ki is léphetne az örökébe. Az általa leginkább ambicionált forgatókönyv szerint az ország vezetését valamelyik családtagja szerzi majd meg maga számára. Egy másik lehetséges felállás szerint viszont az is elképzelhető, hogy családtagjai helyett végül a hozzá hűséges káderek közül nevezi majd ki az utódját. Ez a megoldás akkor kerülhet előtérbe, ha esetleg mind Darıǵáról, mind pedig Samatról bebizonyosodik, hogy egyikük sem elég érett még a hatalom átvételére – vagy ha mind a ketten elvesztik Nazarbaev beléjük vetett bizalmát. Az viszont kevésbé valószerű, hogy az elnökválasztások során az ellenzéki erők helyzetbe tudnának kerülni, vagy hogy a politikai stabilitást a hatalomátadás időszakában meg tudnák törni. A biztonsági erők ugyanis továbbra is Nazarbaev kezében vannak, és az elégedetlenség legkisebb jelével szemben is azonnal fellépnek. A főváros átkeresztelése ellen tiltakozó, több városban is megtartott tüntetéseket március 21-én, a perzsa újév idején kíméletlen letartóztatások követték, ez pedig újra ékesen bizonyította, mennyi ereje van még az elnyomó rendszernek.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!