Made in China 2025

Made in China 2025

Kína ipari modernizációs kezdeményezésének célkitűzései és globális megítélése

2018.10  | Olvasási idő: 9 perc

A technológiai fejlesztések és az innováció már napjainkban is mindent meghatároznak, a jövőben pedig ez a tendencia várhatóan tovább fog fokozódni. Nem elég tehát, ha egy ország gazdasága nagy, valódi szuperhatalommá csak úgy válhat, ha a termelési kapacitások mellett kellő innovációs potenciállal is bír. A kínai vezetés már Maót követően felismerte a K+F szektor jelentőségét, azonban az ország gazdaságában a legutóbbi időkig csak marginális szerepet töltött be ez a terület. A jelenlegi államelnök, Hszi Csin-ping által meghirdetett „kínai álom” gondolata már önmagában is hordozza a gazdasági szerkezetváltás igényét, az ezt célzó Made in China 2025 elnevezésű projekt pedig valódi alternatívát nyújthat Kína számára a világ élvonalához történő felzárkózásra.

Forrás: Shutterstock

Kína napjainkra egy több mint három évtizedes folyamat eredményeként a világ vezető gazdasági erőinek élvonalába került. Ezt a tényt a meggyőző statisztikai adatokon túl jól szemlélteti az a kiélezett piaci verseny is, amely az országba mára szép számmal betelepülő külföldi és az egyre erősödő belföldi vállalatok között zajlik, illetve az is, hogy már jó ideje Kína rendelkezik a világ legnagyobb devizatartalékaival.

Kína gazdasági sikereit azonban némiképp beárnyékolja, hogy azokat extenzív növekedéssel, azaz erőforrásainak és tartalékainak maximális kihasználásával érte el, valamint az is, hogy az ország mindeközben egyfajta „összeszerelőüzem”-jelleget öltött: javarészt külföldi technológiákat, fejlesztéseket, ötleteket felhasználva a nagy multinacionális vállalatok ugyanis itt gyártatták le a termékeiket az olcsó, de jellemzően szakképzetlen helyi munkaerővel. Ez a felállás azonban gazdasági és külpolitikai szempontból sem felel már meg Kínának. Gazdasági szempontból ugyanis ez a fejlődési modell fenntarthatatlan, így nem véletlen, a kínai vezetés egyik elsődleges célja, hogy átálljon a mostaninál hatékonyabb intenzív gazdálkodásra. A külpolitikai szál pedig elsősorban a kibertér uralásával függ össze, ez ugyanis mára elengedhetetlenné vált a globális nagyhatalmisághoz. Ennek elérése érdekében viszont nélkülözhetetlenné vált többek között például a mesterséges intelligencia kifejlesztése is – amíg azonban a fejlesztéshez szükséges alkatrészek beszerzése miatt külföldi ellátási láncokra kell támaszkodnia, Kína joggal érzi veszélyeztetve magát.

Ezen problémák megoldására dolgozták ki a Made in China 2025 elnevezésű, tíz évre szóló stratégiai tervezetet, melyet Li Ko-csiang kormánya hirdetett meg 2015 májusában. A kezdeményezést a német Industrie 4.0 inspirálta; alapvető célja, hogy az ipar modernizálása révén Kína a „világ műhelye” státuszból kitörve az innovatív termelési technológiákat használó „intelligens gyártás” útjára lépjen, a folyamat eredményeként pedig teljesen önálló, külföldi ellátási láncokat és technológiát nem igénylő „gyártási szuperhatalommá” váljon. Az olyan hangzatos szlogenek, mint például a „hazai innováció” vagy az „önállóság” jegyében Kína célja, hogy 2025-ig 40%-ról 70%-ra növelje a hazai beszállítók belföldi piaci részesedését az „alapvető alkatrészek és alapanyagok” tekintetében. Terveinek elérése érdekében viszont az országnak növelnie kell a kínai cégek versenyképességét a csúcstechnológiai iparágakban mind a belföldi, mind a nemzetközi piacokon, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy az ország feljebb lépjen a globális értékláncon. Mindennek három alapvető feltétele van: az innovatív termékek kifejlesztéséhez szükséges képességek megléte, a nemzetközileg is jól ismert új márkák megteremtése, illetve a modern ipari létesítmények építése. Kína mára már ezen feltételek mindegyikét teljesíti.

Az idei Smart China Expo Csungkingban, ahol a legújabb kínai technológiai fejlesztések kerültek kiállításra
Forrás: Shutterstock

Azonban a kínai kormány által a fenti célkitűzések megvalósítása érdekében kidolgozott stratégia nemzetközi szinten igen negatív megítélés alá esik. A hivatalos kínai álláspont szerint a kezdeményezés célja „a hazai pénzügyi szektor reformja” és a minden külföldi vállalat számára egységesen nyitott piac fokozatos kialakítása, egyik legjelentősebb kulcspontja pedig a szellemi tulajdon védelme. A fejlett ipari országokban azonban ez utóbbi pont megvalósulásában komolyan kételkednek. A nemzetközi vállalatok ugyanis Kínát a technológiai know-how és a szellemi tulajdon lopásával, valamint azzal vádolják, hogy Made in China 2025 feltételei ütköznek a WTO szabályaival a globális versenyt és a szabadpiacot illetően, mivel a kínai állam aránytalanul nagy előnyhöz juttatja a hazai cégeket különböző állami finanszírozások és a külföldi szervezeteket hátrányosan érintő törvényi előírások révén.

Való igaz, hogy az „agyelszívás”, a szellemi tulajdon „elcsenése” jellemző sajátosságai a kínai technológia- és tudástranszfer eszköztárának, de érdemes megemlíteni azt az utóbbi időben egyre szembetűnőbb jelenséget is, hogy kínai befektetők, vagy kínai hátterű cégek a fejlett technológiákat külföldi cégekbe történő beruházásokkal, illetve azok felvásárlásával szerzik meg. Ezt a nyugati világ egyrészt azért rosszalja, mert míg a kínai vállalatok globálisan kihasználják a szabadpiaci verseny szabályai jelentette előnyöket, Kína az ország határain belül a szocialista piacgazdaság saját maga által meghatározott elvei szerint játszik, megnehezítve ezzel a külföldi vállalatok kínai piacon való megjelenését. Ráadásul Kína erősödő nemzetközi jelenléte azt is maga után vonja, hogy az ország nemcsak a termékeit exportálja külföldre, de saját, a szabadpiaci elveket csak bizonyos mértékben, erős állami kontroll mellett érvényesülni hagyó gazdaságpolitikai elképzeléseit is. Ebben a megvilágításban a Made in China 2025 meghaladja a „gazdaságfejlesztési mérföldkő” fogalmát, és inkább egy átfogó, hosszú távú külpolitikai program részeként lehet értelmezni. Ennek célja pedig nem az, hogy az ország bekapcsolódjon a fennálló világrendbe, hanem az, hogy saját vezetésével és játékszabályaival egy új gazdasági blokkot hozzon létre. Ezzel pedig főként az USA jelenlegi státuszára jelenthet veszélyt.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!