Matteo Salvini nagy játszmája: előrehozott választások és teljhatalom

Matteo Salvini nagy játszmája: előrehozott választások és teljhatalom

Hogy hazardírozik a Liga vezetője országa sorsával

2019.08  | Olvasási idő: 11 perc

Salvini döntése miatt a miniszterelnöknek, Giuseppe Contének hivatalosan is el kellett indítania azt a folyamatot, amely már októberre elvezethet az időközi választások megtartásához. Ennek megrendezésére egyelőre három dátum jöhet szóba: október 13-a, 20-a vagy 27-e.

Forrás: Instagram

Elérkeztük – ahogy az meg is van írva – a görög tragédiára emlékeztető olasz kormány működésének utolsó felvonásához. A legutóbbi közvélemény-kutatások eredményétől felvillanyozott Matteo Salvini magához ragadta a kezdeményezést, és úgy határozott, itt az ideje, hogy véget vessen az olasz koalíciós kormány működésének. Az erről szóló hírek az Abruzzo tengerpartján fekvő Pescara városából érkeztek, vagyis abból a dél-itáliai régióból, ahol a politikus vezetésével a Liga elsöprő győzelmet aratott a „szövetséges-rivális” Öt Csillag Mozgalom felett. A diadalnak köszönhetően Salvini felismerte, az általa képviselt narratíva gyümölcsei most már nem csupán a Pótól, hanem a Teverétől délre is beérhettek, pártját pedig országos szinten is a népszerűségi listák élére repíthették. A leghíresebb olasz tengerpartokon tett nyári kampánykörútjának az egyik állomásán a Liga vezetője bejelentette: „Örömmel tölt el, ha eszembe jut mindaz, amit az Öt Csillaggal együtt sikerült elérnünk, és boldog vagyok, hogy eddig mennyi mindent tudtam Olaszországért, illetve az olaszokért tenni. Ugyanakkor a jelen körülmények és a nemek, a halogatások, hátráltatások és napi küzdelmek között nincs értelme a folytatásnak […] ha tehát válság tör ki, akkor a jelen kormány egyedüli alternatíváját az jelenti, ha új választásokat kiírva újra visszaadjuk a döntés lehetőségét az olaszoknak.”

Salvini a támogatóival szelfizik az olasz tengerparton tett kampánykörútja során
Forrás: Twitter

Salvini döntése ez követően arra késztette a miniszterelnököt, Giuseppe Contét, hogy hivatalosan is elindítsa azt a folyamatot, amely már októberre elvezethet az időközi választások megtartásához. Ennek megrendezésére egyelőre három dátum jöhet szóba: október 13-a, 20-a vagy 27-e. Ha a válság augusztus közepén tör ki, akkor a szavazóhelyiségek leghamarabb kép hónappal később nyithatnak ki, figyelembe véve a külföldön élő olaszok esetében szükséges időt is. A szakítás lehetősége már egy ideje benne volt a levegőben, miután a Liga leszavazta az Öt Csillag arra vonatkozó javaslatát, hogy állítsák le a Torinót Lyonnal összekötő gyorsvasút, vagyis a hires TAV (Treno ad Alta Velocitá, nagy sebességű vonat) építését. A Luigi Di Maio által vezetett mozgalom mindig is vehemensen ellenezte ezt a fontos infrastrukturális fejlesztést, és most arról akart szavazást a parlamentben, hogy állítsák is le azt, dacára annak, hogy Conte felvetése szerint jelenleg már sokkal többe kerülne Olaszországnak, ha leállítanák a munkálatokat, mintha befejeznék azokat. Az Öt Csillag lépése majdnem visszaütött a pártra, a szavazás során a főbb ellenzéki erőket is maga mögött tudó Salviniek pedig remek lehetőséget nyújtott arra, hogy kirobbantson egy méretesebb kormányválságot. A Carroccio vezetőjének első reakciója a rimpasto, vagyis a kormányátalakítás volt, illetve az, hogy javaslatot tett egy új, de ugyancsak Conte által vezetett kormány felállítására. A Liga képviselői ilyen módon átvették volna a legfontosabb minisztériumok vezetését, kezdve mindenekelőtt természetesen az infrastrukturális fejlesztésekért felelős minisztériummal. Ezt a lehetőséget azonban hamarosan ejtették az Öt Csillagtól érzékelhető ellenállásnak köszönhetően, illetve azért, mert Salvini felismerte, az időzítés tökéletes lenne a saját miniszterelnöki jelölésének előtérbe helyezésére, valamint a májusi európai parlamenti választások eredményének kisajátítására. Csütörtök délután Conte és Mattarella találkozót tartott, és megvitatták a kormány helyzetét, ugyanakkor a miniszterelnök nem nyújtotta be a felmondását, és a kormány átalakítására sem tett javaslatot. Salvini csak késő délután jelentette be az előrehozott választásokról szóló és mindenkit meglepetésként érő ötletét. A Liga vezetője pénteken újabb lépést tett az olasz kormány bukásának előidézése érdekében, mivel bizalmatlansági szavazást kezdeményzett a miniszterelnök ellen.

MATTEO SALVINI NAGY JÁTSZMÁJA_3m.jpg

Matteo Salvini a TAV építkezésén
Forrás: Shutterstock

A labda tehát jelenleg Conte térfelén pattog, mivel ő már a következő héten is arra kényszerülhet, hogy az alsóház, vagyis a Camera előtt megjelenve bizalmatlansági szavazásnak vesse alá magát. A miniszterelnök-helyettes lépésétől meglehetősen meglepetten Conte elmesélte: „Megmondtam Salvininek, hogy lépése több fontos, a kormányom által megindított reformot is veszélybe sodorhat.” Ha sor kerül a bizalmatlansági indítványra, Conténak be kell nyújtania a lemondását Sergio Mattarella elnökhöz, aki utána több egyeztetést is kezdeményezni fog hogy feltérképezze, szükség van-e azonnali választásokra, vagy megvan-e a működőképességhez szükséges többség, és szükség van-e arra, hogy esetleg ősszel egy ügyvivő kormányt nevezzen ki a 2020-as költségvetés elfogadtatása érdekében. Bármilyen döntésre is jut majd, Salvini számára a fentiek közül egyik forgatókönyv sem biztosítana vezető szerepet a következő kormányban, és a Liga gyarkan csak a Capitano becenévvel illetett vezetője a választóurnák előtt könnyen megfizetheti annak az árát, hogy az országot politikai válságba sodorta. Ráadásul Salvini kormánya könnyen igencsak sebezhetővé válhat, hiszen jelenleg is vizsgálatok folynak a Liga számára érkezett orosz olajból származó illegális támogatások ügyében. Most még nincs bizonyíték arra, hogy a támogatás ténylegesen megvalósult volna, illetve hogy a Liga vezetője tudott-e róla, ám a milánói ügyészség vizsgálódik, a politikai ellenfelek pedig egészen bizonyosan szívesen kovácsolnak majd fegyvert a bizonytalan helyzetből, illetőleg Salvini Vlagyimir Putyin iránt érzett rajongásából.

Salvini ennek ellenére igencsak bizakodó, és meggyőződése szerint sikerül majd megszereznie a szavazatok 50%-át. Azonban felmérések azt mutatják, ha a most tartanának választásokat, akkor ugyan valószínűleg ugyan a Liga lenne a győztes párt, de a szavazatoknak mindössze csak a 37%-át sikerülne elnyernie. Emiatt pedig a pártnak igencsak szüksége van a szövetségesekre annak érdekében, hogy meglegyen a kormányalakításhoz szükséges többsége. Ebből a szempontból pedig jól jöhet neki a Berlusconi Forza Italiája számára jósolt 7%-nyi, valamint a szélsőjobboldali Fratelli d’Italia számára jósolt 6,4%-nyi szavazat. Ugyan Salvini Berlusconi dominanciájától tartva kimért hűvösséggel viszonyul egy új jobbközép koalícióhoz, a miniszterelnök-helyettes hivatalosan nem zárta még ki ez a lehetőséget sem. Így aztán a politikus mostani döntése némileg furcsának tűnhet. A Liga vezetője manapság az olasz kormány nem hivatalos vezetőjének számít úgy, hogy a felelősséget sem neki kell vállalnia, ráadásul a helyzete abból a szempontból is irigylendő, hogy minden hibával az alaktalan és súlytalan Öt Csillagot vádolhatja. A Di Maio és az Öt Csillag arculatán elkerülhetetlenül foltot hagyott az a döntés, hogy Salvinivel alakítottak kormányt. A párt egyébként is épp identitásválságon megy keresztül és jócskán 20% alá süllyedt a népszerűsége, ez pedig még alacsonyabb támogatottságot jelent, mint amit a május 26-án 20-21%-os szavazatarányával az ország második erejévé előlépő balközép Demokrata Párt élvezhet. A DP főtitkára, Nicola Zingaretti magabiztosnak mutatkozik, mivel kijelentette, pártja készen áll az előrehozott választásokra. Az azonban továbbra sem világos, hogy ki lenne a párt miniszterelnök-jelöltje, illetve hogy a tömörülés szeretne-e más baloldali erőkkel együtt egy szélesebb koalíciót kialakítani.

201908013kép2.jpg

Salvini bizalmatlansági indítványa miatt a képviselőknek vissza kellett térniük a nyári szabadságukról, és újranyitották a parlamentet
Forrás: Shutterstock

A választások eredményét viszont némileg befolyásolhatja, ha az Öt Csillag által támogatott, a parlamenti képviselők számát 345 fővel csökkenteni kívánó alkotmányreformra végül sor kerül. A reformról szóló vitát szeptember 9-ére hirdettek meg, a nemzetgyűlés soron kívüli augusztusi megnyitása viszont jó lehetőséget teremt Di Maio pártja számára, hogy az ügyet vitára bocsássa. Ha a kormány már augusztusban megbukik, akkor a javaslat könnyen elhalhat. Ha viszont a törvényt ennek megtörténte előtt sikerül elfogadni, akkor először is szükséges lesz kivárni a szavazáshoz szükséges technikai időt (az olasz alkotmányreformok elfogadásához ugyanis nem kötelező módon, de bizonyos körülmények között szükség lehet egy megerősítő népszavazásra), ezáltal pedig az előrehozott választásokat egészen tavaszig el lehet halasztani. Ebben az esetben több nagyon érdekes forgatókönyvre is sor kerülhet. A jelenlegi vegyes rendszert használó választójogi törvény értelmében a nagy győztes valószínűleg Salvini lenne, a képviselők számának csökkentésével viszont ezt a szisztémát meg lehetne kérdőjelezni, a törvényhozók pedig könnyen a váratlan eredményekre vezető arányos rendszer bevezetése mellett dönthetnének.
 
Brüsszel közben aggódva tekint az eurozóna harmadik legnagyobb gazdaságában kialakult helyzetre. Olaszországban a tízéves lejáratú államkötvények árfolyamkülönbsége közötti különbség 235 ponttal emelkedett a hasonló típusú német kötvényekéhez képest, ez pedig a június óta mért legmagasabb értéket jelenti. Olaszországnak máig nem sikerült megneveznie a bizottsági jelöltjét, és a várakozások szerint Rómának szeptember végén kellene előállnia az év végéig elfogadandó manovra néven ismert költségvetési javaslatával. Olaszország egyértelműen a nemzetközi jelentéktelenné válás és a gazdasági összeomlás veszélyes vizei felé tart. Egy Ligát képviselő személy jelentős biztosi címre – például versenyjogi biztossá – való kinevezéséről szövögetett álmokról jelenleg úgy tűnik, kipukkanhatnak, a sárga-zöld kormányt folyamatosan jellemző politikai működőképtelenség pedig arra kényszeríteni Olaszországot, hogy az Európában zajló gyors változásokat csupán nézőként szemlélje. Az ország minden bizonnyal bizonytalan napokat fog átélni, a sorsa pedig egy olyan groteszk, szelfimániás vezető kezében van, aki folyamatosan a nem túl esztétikus testét mutogatja a strandokon, miközben mojitót iszik, és az olasz nemzeti himnusz ütemére kínos táncot lejtő félmeztelen táncosoknak djzik. De hát végeredményben az olasz nyár közepén járunk, a partokon hemzsegnek a turisták, így aztán a problémák is várhatnak szeptemberig, a nyári szabadságolások végéig.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!