Megkezdődött Hszi második ciklusa

Megkezdődött Hszi második ciklusa

2017.11  | Olvasási idő: 8 perc

Véget ért a Kínai Kommunista Párt (KKP) XIX. pártkongresszusa, megválasztották a következő öt év új pártvezetőit. Bejelentették a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának (PBÁB) öt új tagját, valamint nem meglepő módon, Hszi Csin-pinget pártfőtitkárként és a Központi Katonai Bizottság élére is újraválasztották.

Hszi rendkívül sikeres pártkongresszust tudhat maga mögött, hiszen központi vezetőként nemcsak hatalmát sikerült megerősítenie, „gondolatait” is beemelték a KKP Alkotmányába. Ilyen korai ideológiai kanonizációra korábban csak Mao Ce-tung esetében került sor, hiszen Teng Hsziao-ping teóriáját posztumusz, Csiang Cö-min és Hu Csin-tao ideológiai programját pedig csak második (egyben utolsó) ciklusuk végén adták hozzá az Alkotmányhoz. A „Hszi Csin-ping gondolatai a kínai színezetű szocializmusról az új korszakra” címet viselő ideológiai program elsősorban Kína „modern szocialista országgá” fejlesztésére utal, valamint egy új, Hszi-féle korszak kezdetére a Kínai Kommunista Pártban.

Az elmúlt pár évben Hszi eredményesen építette fel saját „frakcióját” és szorította háttérbe ellenfeleit, elsősorban a korrupció-ellenes kampány segítségével, mialatt ún. vezető bizottságokat hozott létre, melyeken keresztül felülről, mintegy közvetlenül irányíthatja a legfontosabb területeken (pl. nemzetbiztonság, kiberbiztonság,  gazdasági reform) születő döntéseket. Mindeközben az elmúlt öt évben elkezdte leépíteni a Teng vezetése óta létező íratlan szabályrendszert: Hszi egy központosítottabb, rugalmatlanabb és konzervatívabb primus inter pares vezetői stílust alakított ki, mely szükséges ugyan a korábban elodázott reformok végrehajtásához (például a közigazgatás vagy a veszteséges állami vállalatok átalakításához), de ugyanakkor  veszélyeztetheti is azokat.

Hszi hatalmának erősödését mutatja az újonnan megválasztott felsővezetés összetétele is. A XIX. Központi Bizottság első plénumán választotta meg a Politikai Bizottság (PB) és annak Állandó Bizottságának új tagjait. Az új tagok személyét érintő döntések azonban már jóval a kongresszus előtt megszülettek, főleg az elmúlt egy év során, háttéralkuk és kompromisszumok eredményeként. Hszinek többnyire itt is sikerült érvényesítenie az akaratát, ugyanis mind a PB-ben, mind pedig a PBÁB-ben szövetségesei kerültek többségbe. Ki is az az új öt tag, aki a KKP de facto döntéshozó szervének élén irányítja majd Kínát a következő ciklusban?

Li Csan-su (67): Hszi egyik legerősebb szövetségese, aki a pártfőtitkárral már az 1980-as években együtt dolgozott Hubej tartomány megyei szintű vezetőjeként. Li jelenleg a KKP adminisztratív ügyekkel foglalkozó szervét vezeti.

Vang Jang (62): a Hu Csin-tao bázisának számító Kínai Kommunista Ifjúsági Szövetség tagjaként kezdte politikai pályáját. Korábban Csungking, majd 2007 és 2012 között egy szintén fontos tartomány, Kanton párttitkáraként már az előző pártkongresszuson is komoly esélyekkel indult a PBÁB tagságáért.

Vang Hu-ning (62): a Fudan Egyetem korábbi professzora a KKP fő teoretikusaként felelt az előző két pártfőtitkár és Hszi ideológiai programjának kidolgozásáért is. 2002 óta Vang a Központi Politikai Hivatal vezetőjeként elsősorban a pártszervezetért, ideológiáért és propagandáért felelős.

Csao Lö-csi (60): a korrupcióellenes kampányt vezető Legfelső Ellenőrzési Igazgatóság élén Vang Csi-san helyét veszi át, így Vang esetében is érvényesült a párton belüli nyugdíjkorhatár – ezt a szabályt Hszi láthatóan tiszteletben tartotta. Csao szintén jó kapcsolatot ápol Hszivel, az elmúlt pár évben a KKP szervezeti hivatalának vezetőjeként segítette Hszi szövetségeseinek fontos pozíciókba juttatását.

Han Cseng (63): közel 40 éve dolgozik a Csiang Cö-min vezetése alatt egyik fő bázisának számító Sanghajban, jelenleg a város párttitkára. Mindazonáltal 2006-ban Han polgármesterként támogatta Hszi helyi párttitkári posztra kerülését.

Meglepő, hogy – a Teng óta kialakult szabállyal ellentétben – nem került kinevezésre olyan fiatalabb tisztviselő a PBÁB tagjai közé, aki 2022-ben válthatná Hszit a pártfőtitkári poszton. Az új PBÁB-tagok már mind a hatvanas éveikben járnak, a nyugdíjkorhatár miatt még a 60 éves Csao Lö-csi sem tudna pártfőtitkári poszton maradni két cikluson keresztül, 2032-ig.  A 25-tagú Politikai Bizottságba azonban több olyan fiatal, Hszi-hez közeli káder is bekerült, akik még bizonyíthatják rátermettségüket a felsővezetésnek. Hszinek 2023-ban államelnöki pozíciójáról mindenképp le kell köszönnie, de az, hogy pártfőtitkárként vajon maradna-e egy harmadik ciklusra – a párt hagyományaival ellentétben – még koránt sincs eldöntve.

Az idei pártkongresszus egyértelműen mutatja, milyen mértékben is sikerült Hszinek központosítania és megszilárdítania a hatalmát (legalább) a következő öt évre. A felsővezetés átrendeződése, a Hszi szövetségeseivel feltöltött PB és PBÁB, valamint „gondolatainak” beillesztése a KKP Alkotmányába komoly politikai tőkét jelent, azonban kérdés, hogy a pártfőtitkár hatékonyan tudja-e ezt használni a kitűzött célok elérésében.

 

A nyitókép forrása: Shutterstock

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!