Pennsylvania közelebbről

Pennsylvania közelebbről

2020.06  | Olvasási idő: 5 perc

2016-ban Pennsylvania Republikánus elnökjelöltet választott, amire 1988 óta nem volt példa. Az eredmény mindössze 44,000 szavazaton múlott (összesen hatmillióból), és az állam 20 elektori szavazatának köszönhetően (amely Illinois mellett az ötödik legmagasabb az USA tagállamai között) nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Elektori Kollégium végül Donald Trump felé billenjen. Pennsylvania, amely korábban a 1992 óta stabilan Demokrata államok által alkotott „kék fal” egyik téglája volt, ingaállamnak számít 2020-ban, valamint Wisconsin és Michigan mellett azon „rozsdaövezeti” államok egyikének, amelyek a legnagyobb meglepetést okozták azzal, hogy négy éve végül Trump mellé álltak. Ennek megfelelően várhatóan kiemelt figyelem jut majd neki az idei választás során, alább pedig áttekintünk pár tényezőt, amelyet érdemes lesz szem előtt tartani a versenyt figyelve.

Számos jelentős mérőszám jelzi, hogy Trump jelenleg rosszabbul áll az államban, mint 2016-ban. A helyi közvélemény-kutatásokban rendre Joe Biden mögött végez, általános megítélése 11 pontot romlott hivatalba lépése óta, és azok a szavazók, akik 2012-ben még Obamára szavaztak, de négy évvel később már Trumpra—ezzel különösen érdekes választói blokkot alkotva a kék fal korábbi államaiban—a jelek szerint lassan kiábrándulnak az elnökből: egy tavalyi felmérés szerint két év alatt 19 százalékot romlott a szemükben. Összességében azonban még mindig jól (66 százalékon) áll a Demokratákat elhagyók között, és joggal számíthat rá, hogy a gazdasági üzenete ismét hatékony lehet.

Mindez annak ellenére, hogy Pennsylvania alaposan megszenvedte a koronavírus-járványt. Egy ponton egyedül Kalifornia előzte meg az elvesztett munkahelyek számában, és jelenleg nyolcadig a vírushoz köthető halálozások számában.  Az ipari termelés, amely várhatóan hangsúlyos kérdés lesz a 2020-as kampányban, és az állam gazdaságának 12 százalékát teszi ki, szintén komoly visszaesést produkált, ahogy az alábbi táblázat is mutatja.

Aligha meglepő tehát, hogy egy múlt havi kutatás szerint az emberek csupán 43 százaléka találta jónak Trump járványkezelési erőfeszítéseit, míg a Demokrata-párti Tom Wolf kormányzóét 64 százalékuk. Ezzel együtt lehetséges amellett érvelni, hogy mindez ugyanúgy tekinthető lehetőségnek is az elnök számára, mint potenciális hátránynak. Ennek oka az, hogy—ahogy arra a FiveThirtyEight rávilágított—a gazdaság iránya (különösen az ipari termelési mutatóé) jobban előre vetítheti egy választás eredményét, mint a gazdaság aktuális állapota. Az előbbi táblázaton pedig az is látszik, hogy a 2020 áprilisi visszaesést gyors növekedés követte (ami nem mellesleg a teljes munkanélküliségi mutatóra is érvényes)—ha pedig ez a folyamat novemberben is érvényesül, akkor esélyes, hogy a választók kevésbé hajlanak majd a drasztikusabb irányváltásra. Különösen igaz lehet ez akkor, ha ehhez a lehetséges fejleményhez hozzávesszük a járványt megelőző szolid, de kétségkívül valós ipari munkahelyteremtést Trump elnöksége alatt, amelyek egy része a választás szempontjából kulcsfontosságú megyékben valósult meg.

Mindeközben Joe Biden már arra az egyszerű tényre is támaszkodhat, hogy ő nem Hillary Clinton. Ez elsőre triviális részletnek tűnhet, de számos jelét találhatjuk annak, hogy a négy évvel ezelőtti pennsylvaniai eredmények nem kis részben a korábbi külügyminiszter népszerűtlenségét tükrözték—amely egyébként annyira maradandónak bizonyult, hogy Clinton még egy friss kutatásban is Trump és Biden mögött végzett. Talán a legszembetűnőbb adat a kisebb pártokra adott szavazatok száma, amely 2012-ben 70,000 volt, 2016-ban pedig nem kevesebb, mint 200,000. Persze ezt nem lehet kizárólag Clinton számlájára írni, de más jelek is jól mutatják viszonylagos gyengeségét az államban: két kulcsfontosságú megyében például sokkal rosszabbul teljesített, mint korábban Barack Obama: Lackawannában 23,000, Luzerne-ben pedig 32,000 szavazatot vesztett a korábbi Demokrata jelölthöz képest Trump javára—már csak ezek megtartásával is megnyerte volna az államot. Ezen felül egy mostani kutatás szerint Biden magabiztosan, 35 ponttal vezet a 2016-os ingaállamokban kisebb pártra szavazók között, illetve 17 ponttal azok körében, akik inkább nem is szavaztak abban az évben.

Végül pedig tanulságos lesz látni, hogy a szavazók földrajzi átrendeződése milyen hatással lesz novemberben. Sok figyelmet kapott mostanában az a folyamat, amelynek során Philadelphia egyre népesebb, korábban stabil Republikánus külvárosi részei egyre inkább Demokratává válnak—míg az állam csökkenő népességű területeinek nagy része egyre inkább Republikánus lesz. Ennek egyik fő oka, hogy az újdonsült külvárosi lakosság etnikailag egyre sokszínűbb, magasabban iskolázott, és fiatalabb, amely manapság a Demokratákkal való szimpatizálás receptje. Ennek megfelelően a regisztrált Demokraták száma a külvárosokban 75 százalékkal nőtt az elmúlt két évtizedben, míg a Republikánusoké 14-gyel csökkent. A kérdés persze az, hogy ezek a szavazók mennyire lesznek hajlandóak el is menni szavazni: az államban ugyanis az inaktív Demokraták majdnem kétszer annyian vannak, mint az inaktív Republikánusok, és a fiatal szavazók Biden iránti lelkesedése nem nagyon látszik növekedni.

Összefoglalva tehát komoly alapja van Biden mostanában mért előnyének Pennsylvaniában, de közelről sincs lejátszva a mérkőzés. Az elnök hivatkozhat az ipari munkahelyteremtésre, mint betartott kampányígéretre, és reménykedhet abban, hogy a (politikailag) félresikerült járványkezelés után egy esetleges dinamikus gazdasági fellendülés az ő irányába lendíti a közhangulatot. Másrészről viszont nincs jelentős kispárti kihívó a láthatáron, ami egyelőre tisztábban kétpólusú versenyt ígér, mint négy éve, ha pedig ez így marad, akkor Biden okkal várhatja, hogy Clinton fent említett 2016-os hátrányai hiányában ő húzhat majd nagyobb hasznot belőle. 20 elektori szavazatának és rendkívül szoros 2016-os eredményének köszönhetően Pennsylvania idén is a legtöbb figyelmet vonzó választási versenyek között lesz, a fent említett tényezőket pedig jó eséllyel viszontlátjuk majd novemberi eredményeket magyarázó cikkekben.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!