Pillanatkép: Kína gazdasági együttműködési platformjai

Pillanatkép: Kína gazdasági együttműködési platformjai

2018.10  | Olvasási idő: 6 perc

Rövid interjú Dr. Yang Huijunnel a Shanghai Academy és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatójával.

A globális erőközpontok elmozdulásával Kína aktívabb nemzetközi szerepvállalása talán nem meglepő, habár az, hogy ez valójában meddig is menne el, továbbra is kérdés. Mit gondol Kína jelenlegi, nemzetközi arénában betöltött szerepéről?

Úgy gondolom, hogy ami Kínával történik, az természetes. Kína a fejlődő országok közé tartozott (és gyakorlatilag még most is oda tartozik), a „reform és nyitás” előtt pedig egy sok gazdasági problémával küzdő, meglehetősen elmaradott ország volt. A „reform és nyitás” politikájával viszont elkezdődött az a folyamat, amely Kínát összekapcsolta a világ többi részével. Az 1980-as években a multinacionális vállalatok elkezdték erőforrásaikat allokálni, és működésüket globálissá tették. Ekkor indultak útjukra a kínai reformok is, így Kína be tudott csatlakozni a világgazdaságba, illetve a globalizáció folyamatába. Szóval elmondható, hogy Kína felemelkedése egyben a kínai gazdasági szereplők felemelkedése is – ezek párhuzamos folyamatok. De hogy hogyan látja Kína magát egy felemelkedő hatalom szerepében? Erre a folyamatra természetes, a globalizációval együtt végbemenő jelenségként tekint. Mikor egy ország kezd gazdagabb lenni, többet tud segíteni másoknak is, és meg tudja osztani a tapasztalatait a nemzetközi közösséggel. Nincs ez másképp ebben az esetben sem: Kína szeretné fenntartani a saját jólétét, ugyanakkor azt is szeretné, ha megoszthatná tapasztalatit a nemzetközi közösséggel, és jobb kapcsolatokat tudna kialakítani a világ többi részével. Kína alapvetően meg akarta reformálni magát, és nyitni kívánt a külvilág felé, ez a folyamat pedig egybefonódott a globalizációval.

Mi a véleménye Kína gazdasági együttműködési mechanizmusairól most, hogy úgy tűnik, az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi vita egyre jobban elmélyül?

Nálunk nem azon van a hangsúly, hogy mi a különbség a Föld egyes régiói között, hiszen mind egymásra vagyunk utalva. A jelenlegi kereskedelmi vitát az Egyesült Államok kormánya kezdeményezte, nekünk pedig szembe kell néznünk az így előállt helyzettel. Az amerikai kormány szerint az elmúlt harminc évben a kínai fél tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A kínai kormány tisztában van vele, hogy különösen az internet fejlődésének és a negyedik ipari forradalomnak köszönhetően a dolgok átalakulóban vannak, és ezért számos kihívással kell szembenéznie. A globalizációnak tehát új keretrendszerre van szüksége, viszont ennek a kialakításában Kína is részt akar venni.

Európa pozitív és dinamikus szereplője a globalizációnak, ezért az európai államokkal Kína szeretne jó kapcsolatot ápolni. Ami azt illeti, az EU és Kína folytattak már megbeszéléseket az Egyesült Államokkal, hogy jobb belátásra térítsék, és megpróbáljanak új keretet adni a globalizációnak, illetve a kereskedelmi megállapodásoknak. Úgy gondolom, ez racionális és érthető, nem úgy, mint a védővámok kivetése, mivel az csak tovább rontja a helyzetet. Ha egy ország elégedetlen, vagy úgy gondolja, tisztességtelen elbánásban részesült, akkor tárgyalás útján kell megpróbálnia rendezni a felmerülő problémákat.

Dr. Yang Huijun
Fotó: Németh Szabolcs

Az elmúlt öt évben Kína több mint harmincnégy milliárd amerikai dollárt költött az „Egy öv, egy út”-kezdeményezésre, főként infrastruktúrafejlesztési projektekre. Ezek között volt néhány sikeres és néhány kevésbé sikeres is. Mit gondol, mi a kezdeményezés eddigi tanulsága, különösen ami a bilaterális együttműködéseket illeti?

Az „Egy öv, egy út”-kezdeményezés igazából a történelmi kereskedelmi útvonalak újjáélesztése. Ha jó kapcsolatokat és partnerségeket akarsz építeni, akkor szükséged van jó infrastruktúrára is. Az Új Selyemút célja, hogy elősegítse Kína és a világ többi részének kapcsolatait. Ez azonban nem egy egyoldalú együttműködési forma, hanem olyan, amibe minden érdekelt fél, résztvevő be van vonva.

Úgy gondolom, Kína már kezdettől fogva tisztában volt azzal, ez nem egy könnyű, hanem egy nagyon is bonyolult projekt, ugyanakkor nincs más módja annak, hogy minden országot egy tető alá hozzon. Valóban, Kína nem egyszer ütközött sokszor politikailag is kockázatos nehézségekbe, pár projekt pedig kudarcba is fulladt, ám ez várható volt. Véleményem szerint a kezdeményezés iránya helyes, hiszen már ezer évvel ezelőtt is létezett egy meglehetősen organikusan kialakult kereskedelmi út Ázsia és Európa között. Manapság, az információs korban is fontos, hogy legyen összeköttetés a két régió között. Térségeink között vannak ugyan különbségek, de az együttműködés ezek ellenére minden fél számára előnyös lehet. Az igaz, hogy az „Egy öv, egy út”-kezdeményezést Kína indította útjára, de ez nem jelenti azt, hogy az csakis Kína fennhatósága alá tartozna. A tanulság Kína számára szerintem az lehet, hogy még jobban kell iparkodnia, az Új Selyemutat pedig még „okosabbá” és fenntarthatóbbá kell tennie. Ez nem egy rövid távú projekt, és nem lesz egyszerű végigcsinálni sem.

A tengergazdaság Kína GDP-jének közel 10%-át teszi ki, és jelentősen hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez. Mit gondol, mely területeken működhet együtt Kína és Európa a „21. századi tengeri selyemút” kapcsán?

Úgy gondolom, a kezdeményezés fontos eleme, hogy összekapcsolja az érintett országok üzleti közösségeit. Amennyiben egy adott kormányzat célja a „tengeri selyemút”-projektek gyakorlatiasabbá tétele, akkor annak be kellene vonnia a helyi vállalatokat is, mivel ők állítanak elő javakat és szolgáltatásokat, nem pedig a kormány. Véleményem szerint tehát a következő lépésnek ennek kellene lennie. Túl ezen az új selyemút mentén elő kellene segíteni az áruk, szolgáltatások és emberek szabadabb áramlását is, hiszen jobb kapcsolatokkal, gazdasági fejlődéssel és az életszínvonal növekedésével a biztonsági helyzet is javulni fog.

 

Az interjút 2018. szeptember 26-án Papp Viktória Anna készítette.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!