Tejes Tea Szövetség

Tejes Tea Szövetség

A tüntetések új korszakának előfutára?

2021.03  | Olvasási idő: 8 perc

Az „online szerveződő demokratikus megmozdulás” kifejezés hallatán korántsem egy eredményes mozgalom képe sejlik fel előttünk. A világhálón történő véleménynyilvánítás egyik legnagyobb hátulütője, hogy a valódi cselekvés hamis benyomását kelti, hiszen az emberek úgy érzik, minden tőlük telhetőt megtettek az adott ügy érdekében, holott hozzászólásaiknak semmiféle közvetlen, kézzelfogható hatása nincsen. Az Ázsiában kibontakozó ún. Tejes Tea Szövetség azonban ezidáig rácáfolt a fenti igazságra: az immáron Hongkongra, Tajvanra, Thaiföldre és Mianmarra is kiterjedő megmozdulás hatásának mérlege egyelőre a „szövetség” mindegyik országában pozitív. A jelenség egy eredetileg Thaiföld és Kína közötti konfliktus kapcsán kirobbanó humoros mémháborúból a pánázsianizmus újfajta olvasatának alapjává vált, és virtuális mivolta ellenére valóságos eredményekkel is büszkélkedhet.

A kezdetben csupán Kína-ellenes éllel bíró, később azonban fő célul az érintett országok demokratizálódásának ösztönzését kitűző Tejes Tea Szövetség (Milk Tea Alliance) nevének különös jelentősége van. Habár a tejes tea – főként a gyarmati időszak hagyatékaként – máig népszerű italnak számít világszerte, a szárazföldi Kínában a brit befolyás ellenére sem terjedt el. Ázsia számos más országában viszont előszeretettel fogyasztják különböző változatait. A nemzetközi kapcsolatok szempontjából – a Tejes Tea Szövetség létrejöttének köszönhetően – az utóbbi időben elsősorban a hongkongi és a burmai tejes tea, valamint a thai tea és a tajvani eredetű buboréktea jutott különleges szerephez. A tej és a tea ezen jellegzetes kombinációit a különleges összetevők, valamint a sajátos elkészítési mód teszi egyedivé. A tejes tea tehát egyszerre jelképezi az azt fogyasztó régió egységét és sokszínűségét, átvitt értelemben pedig egyértelmű szembenállást fejez ki a térség globális nagyhatalmával, az autoriter berendezkedésű Kínával szemben.

A Tejes Tea Szövetség egy Kínában is ismert fiatal thai színész nagy felháborodást keltő internetes bejegyzése nyomán kialakult kommentháborúból nőtte ki magát. Vacsiravit Csivaari, művésznevén Bright, 2020 áprilisában egy Hongkongot önálló országként feltüntető képet osztott meg a közösségimédia-oldalán. Ezzel szinte azonnal magára haragította a kínai nagy tűzfal ellenére az online térben mindenütt jelen lévő kínai netpolgárokat, akik hozzászólásaikban felszólítottak a fiatal színész Kínában is közkedvelt sorozatának bojkottjára. A rendkívül heves kínai reakcióhullám a fiatalember bocsánatkérése ellenére sem csillapodott. A dühös kommentelők célkeresztjébe hamarosan a színész akkori, szintén közismertségnek örvendő barátnője került, aki a Tajvan függetlenségét és az új koronavírus kínai, laboratóriumi eredetét feszegető kijelentéseivel borzolta a Peking-pártiak kedélyét. Végül a Kínai Népköztársaság bangkoki nagykövetsége is beszállt az online térben zajló, egyre komolyabbá váló diplomáciai adok-kapokba, és egy közleményben határozottan visszautasította az ázsiai nagyhatalmat illető kritikákat és vádakat. Sokak nagy meglepetésére azonban a thai internetezők nem hagyták annyiban a dolgot, és felvették a kesztyűt a harcias kínaiakkal szemben, ezzel megágyazva egy eddig soha nem látott méretű regionális, főként a diktatórikus Kína ellenpontjaként szerveződő demokráciapárti összefogásnak.

A közösségi médiában kirobbanó diplomáciai háborúból egy jól működő hálózat nőtte ki magát a Kínával feszült viszonyban lévő, belpolitikai nehézségekkel küzdő országok és entitások között: a részt vevő országok egymás számra nyújtott támogatásának jó példája a képen látható, a thaiföldi tüntetések mellett állást foglaló hongkongi köztéri felirat
Forrás: Ray Chan/Twitter

Az országot érő kritikákra adott vehemens válaszreakció a kínai internetfelhasználók egy csoportján túl a Kínai Népköztársaság külpolitikájában különösen megfigyelhető. Ez egybecseng a kínai kormány által az utóbbi néhány évben alkalmazott ún. „harcifarkas-diplomácia” lényegével, hiszen ennek jegyében Peking a korábban megszokott külpolitikai magatartásához képest jóval proaktívabbá vált. Sajátos eszközei közé tartozik az ellenséges, Kína számára kedvezőtlen álláspontot képviselő országok elsősorban gazdasági és kereskedelmi szempontból történő szankcionálása és bojkottálása, illetve az ország saját érdekeinek a nemzetközi porondon történő, ellentmondást nem tűrő érvényesítése, ezek kapcsán pedig igyekszik a világháló nyújtotta előnyöket és lehetőségeket is kihasználni.

Ezt a fajta erőteljes kínai fellépést és érdekképviseletet az internetes trollok különféle szerveződései is segítik. Az ország globális nagyhatalommá válásával párhuzamosan a Kínai Kommunista Párt tevékenységét dicsérő internetes hozzászólások világszerte érzékelhetően elszaporodtak. Mindez főként az olyan jingoista – azaz Kína agresszív külpolitikai hozzáállását preferáló – csoportosulásoknak köszönhető, amelyek tagjai önkéntes alapon vagy a kínai hatóságok anyagi juttatásáért cserébe kormány- és nemzethű véleményeket terjesztenek, leginkább a különböző közösségimédia-oldalakon. Előbbire jó példa az ún. „Kis Rózsaszínűek” lelkes csoportja, míg az „50 Centesek” bizonyos összeg fejében próbálják a közvéleményt a kínai vezetés érdekeinek megfelelően manipulálni.

A kínai nemzeti érdekeket hivatásos módon vagy csak hobbiból védő netpolgároknak azonban egyre nagyobb ellentáborral kell szembenézniük. A kezdetben hashtagek és mémek csatájának indult diplomáciai szópárbaj mára tüntetések dinamikusan fejlődő nemzetközi hálózatává és bővülő támogatottságú szolidaritási mozgalommá nőtte ki magát. A Tejes Tea Szövetség alapjait lerakó Thaiföldön 2020 februárja óta a nemzetközi közvélemény előtt „gumikacsás tüntetések” néven ismertté vált, addig példátlan méretű és jelentőségű demonstrációsorozat zajlik. Habár a tiltakozáshullám eleinte csupán a jelenlegi miniszterelnök, Prajut Csan-ocsa és az általa vezetett kormány ellen irányult, a tüntetők célja mostanra nem kevesebb, mint az ország autoriter berendezkedésének felszámolása, valamint a történelmileg rögzült monarchia rendszerének megreformálása. A megmozdulások egy tavaly év végi rövidebb szünetet követően 2021-ben új erőre kaptak, ebben pedig jelentős szerepet játszott a délkelet-ázsiai monarchia szomszédjában, Mianmarban február elején bekövetkező belpolitikai fordulat, illetve az annak nyomán kibontakozó tiltakozási hullám.

A február eleji katonai puccsot követően Mianmar is csatlakozott a Tejes Tea Szövetséghez
Forrás: Save Myanmar/Twitter

Mianmarban ugyanis február 1-jén a hadsereg egy jól szervezett katonai puccs révén átvette a hatalmat az ország de facto vezetőjétől, Aun Szan Szu Kji államtanácsostól. A szükségállapot kihirdetése, valamint több demokratikusan megválasztott civil politikus letartóztatása után tömegek vonultak az utcákra a nagyvárosokban, hogy kifejezzék a fennálló helyzettel szemben érzett elégedetlenségüket. Mozgalmukat ugyan a Tejes Tea Szövetség is támogatta, a támogatás erejét azonban jelentősen visszavetette, hogy a katonai rezsim a tüntetésekre válaszul gyakorlatilag az egész országban leállította az internetet. Habár így megszűnt annak a lehetősége, hogy a környező országok lakosai a közösségi médián keresztül virtuális támogatásukról biztosítsák a tüntetőket, a szolidaritás kifejezése érdekében a thai és a mianmari tüntetők egymás szimbólumait kezdték használni a saját tiltakozásaik során.

„háromujjas” tisztelgés közös használatán túl jó példa a hasonló célokért küzdő országok között kialakult kapocs erősségére a fenti kép, amelyen bangkoki tüntetők a Mianmarban elterjedt módon, edényeket verve keltenek zajt, miközben a felségsértést tiltó törvény eltörlését követelik
Forrás: Chaiwat Subprasom/Shutterstock

A Tejes Tea Szövetség két speciális tagja Hongkong és Tajvan, hiszen a politikai szempontból mérvadó álláspont, vagyis Kína „egy ország, két rendszer”-elve szerint a két terület nem független, hanem a Kínai Népköztársaság elidegeníthetetlen részét képezi. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – mindkét entitás lakosságának identitástudata jelentős, az egyes tüntetéshullámok nyomán pedig rendszerint új erőre kap. Hongkongban 2019 óta zajlanak tiltakozások a kínai kormány népszerűtlen intézkedései, így például a kiadatási törvény módosításáról szóló javaslat vagy a tavaly nyáron életbe lépett új nemzetbiztonsági törvény ellen. A szövetség eszköztárába a Hongkong demokráciapárti megmozdulásai során alkalmazott technikák és szimbólumok is hamar beépültek. A meglehetősen szokatlan, de annál hatékonyabb támadási és védekezési módszerek már a thaiföldi tüntetéseken is kulcsszerepet játszottak, de a közös pontok jelentősége túlmutat az ilyen gyakorlati elemek átvételén. A Tejes Tea Szövetség tagjai a hasonlóságok, illetve a folyamatos támogató üzenetek és nyilatkozatok révén az összetartozás tudatát erősítik egymásban, és ez pozitívan befolyásolja az eseményeket.

A szövetség ezidáig összességében hatékonynak bizonyult, hiszen a kedélyek továbbra sem csillapodnak az érintett országokban, ezzel együtt azonban fontos kiemelni a jelenlegi helyzet bizonytalan voltát. A tüntetők kitartására ugyan a nemzetközi közösség is felfigyelt, ám a helyi hatóságok a vonatkozó törvények értelmében tulajdonképpen bármikor pontot tehetnek a zavargások végére. Adódik tehát a kérdés: mégis miért értékelhető pozitívan a szolidaritási megmozdulás, és miben rejlik a sikere? Elsősorban valószínűleg abban, hogy nem kíván többnek látszani annál, mint ami: egy olyan, a megoldások keresését ösztönző hálózatnál, amely egyfajta „második frontvonalként” működik az egyes országokban zajló tüntetéssorozatok mögött. Ezt a szerepét viszont hibátlanul betölti, olyannyira, hogy a szövetség szűken vett tagságán túl mostanra már Ázsia összes tejes teát fogyasztó, Kínával feszült viszonyt ápoló országából gyűjtött támogatókat. Ezt figyelembe véve elmondható: a jelenség kapcsán a pánázsianizmus újfajta interpretációja látszik kibontakozni. A kontinens politikai és gazdasági egységén alapuló eszme eredetileg a tágan értelmezhető „nyugati értékrenddel” helyezte szembe a követendőnek tartott „ázsiai értékeket” – ezzel szemben viszont a Tejes Tea Szövetség által életre hívott összázsiai együttműködés a térség globális nagyhatalma által képviselt irányvonal ellen lép fel.

 

A nyitókép forrása: Maquiladora/Shutterstock

Kapcsolódó tartalom

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!