Vajon fenn tudja-e tartani a jog és az igazságosság a status quót Lengyelországban?

Vajon fenn tudja-e tartani a jog és az igazságosság a status quót Lengyelországban?

2019.05  | Olvasási idő: 10 perc

A május 23. és 25. között tartott európai parlamenti választások során az Unió minden felnőtt állampolgárának lehetősége nyílik arra, hogy döntsön, milyen Európát szeretne a következő években. Lengyelországnak ötvenkét helye van az Európai Parlamentben, és ezek betöltéséért jelenleg húsz választói lista képviselői versenyeznek. A kormányzó Jog és Igazságosságnak több nehézséggel is szembe kell néznie a kampány során, mivel közvetlenül a választások előtt minden bizonnyal új tiltakozási és sztrájkhullámok indulnak majd az országban. Noha a részvétel az európai parlamenti választásokon általában alacsonyabb, mint a nemzeti szavazásokon, a pártok számára a mostani mégis egyfajta előzetes erőpróba lesz az őszi törvényhozási megmérettetés előtt.

20190520kep01m.jpg

Forrás: Shutterstock

A május 23. és 25. között tartott európai parlamenti választások során az Unió minden felnőtt állampolgárának lehetősége nyílik arra, hogy döntsön, milyen Európát szeretne a következő években. Lengyelországnak ötvenkét helye van az Európai Parlamentben, és ezek betöltéséért jelenleg húsz választói lista képviselői versenyeznek. A kormányzó Jog és Igazságosságnak (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) több nehézséggel is szembe kell néznie a kampány során, mivel közvetlenül a választások előtt minden bizonnyal új tiltakozási és sztrájkhullámok indulnak majd az országban. A tanárok, a „Szolidaritás” Független Önkormányzó Szakszervezet (Niezależny Samorządny Związek Zawodowy “Solidarność”) tagjai, a földművesek, a fogyatékkal élők és ápolóik csak néhány csoport azok közül, amelyek már eddig is az utcára vonultak, hogy hangot adjanak az elégedetlenségüknek. A közelgő európai parlamenti választásokkal ezek a tiltakozások várhatóan tovább fognak folytatódni – tulajdonképpen számos tüntetés már most is tervbe van véve.

A korábbi miniszterek és miniszterelnökök februárban indították útjára az Európai Koalíció elnevezésű közös választási tömörülésüket. Ebben öt lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (Platforma Obywatelska, PO), a .Modern (.Nowoczesna), a Legyel Néppárt (Polskie Stronnictwo Ludowe, PSL), a Baloldali Demokratikus Szövetség (Sojusz Lewicy Demokratycznej, SLD) és a Zöldek (Zieloni) képviselői fogtak össze, hogy együtt több helyet szerezzenek az Európai Parlamentben, mint a kormány. Ők „A Lengyelország jövője: a nagy választás” szlogenjével kampányolnak, programjukat pedig egy tízpontos nyilatkozatban összegezték. A választói névsor összeállítása nem volt könnyű feladat az Európai Koalíció tagjai számára. A lista elején lévő legfontosabb helyeket általában a pártok legismertebb politikusai foglalják el: a koalíciós megállapodás alapján a Polgári Platform hét, a Lengyel Néppárt és a Baloldali Demokratikus Szövetség pedig három-három ilyen kiemelt pozíciót kap majd, míg a .Modern és a Zöldek egyet sem. A .Modern kapta egyébként a legkevesebb helyet az Európai Koalíció választási listáján: a párt csak nyolc névvel szerepel ezen. A Zöldek eközben tizenhárom, a SLD tizenöt, míg a PSL tizenhat jelölttel indul, a Polgári Platformnak pedig hetvennyolc politikusa van rajta a névsoron. A mandátum megszerzését követően a koalíció tagjai négy különböző frakció – a kereszténydemokraták, a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek – között fognak szétoszlani.

20190520kep04m.jpg

Az Európai Koalíció logója
Forrás: WikimediaCommons, szerző: KoalicyjnyKomitetWyborczyKoalicjaEuropejska PO PSL SLD .NZieloni, licenc: CC BY-SA 4.0

A nemzeti konzervatív jobboldali pártként azonosított (és gyakran a Magyar Fidesszel párhuzamba állított) Jog és Igazságosság továbbra is népszerű a lengyel választók között. Ennek ellenére az utóbbi időben több elmélet is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy a következő hónapok jelentős feladatot állíthatnak majd a párt elé. A Jog és Igazságosság több függőben lévő ügyet és számos sikertelen törekvést tudhat maga mögött, a választás évében pedig ezek a korábbinál nagyobb nyilvánosságot kaphatnak, sőt, annak kimenetelére is hatással lehetnek. A lengyel kormányt előreláthatóan a májusi erőpróba után át kell majd alakítani, miután számos honatya ott van a párt európai parlamenti választásokra összeállított listáján – mások mellett például a miniszterelnök-helyettes, illetve több miniszter és miniszterhelyettes is.

Az európai parlamenti helyekről szóló szavazást megelőző kampánnyal párhuzamosan a Jog és Igazságosság már az őszi törvényhozási megmérettetésre koncentráló választási hadjáratát is beindította. Programjában egy sor szociális jellegű ígéret is szerepel. A párt igyekszik új választókat megszólítani, ezért minden nyugdíjasnak az országos minimálnyugdíj összegével (vagyis 1 100 złotyval) megegyező plusz nyugdíjat adna. Emellett a huszonhat évnél fiatalabbak a személyi jövedelemadó alól is mentességet élveznének. Egy másik javaslatuk szerint a már most is futó, a családokat a gyereknevelésben a második gyereket követően minden egyes gyermek után gyermekgondozási támogatás folyósításával segítő Rodzina+-t kibővítenék, mégpedig úgy, hogy az már az első gyermek megszületésétől járna. A kormánypárt elnöke, Jarosław Kaczyński kifejtette, ellenzi az euró lengyelországi bevezetését, az ellenzéket pedig olyan színben tüntette fel, mintha annak tagjai az európai közös valutához történő mihamarabbi csatlakozásra törekednének. Az Európai Koalíció eddig még nem nyilatkozott nyilvánosan az eurózónával kapcsolatos politikájáról, jóllehet tagadhatatlanul sokkal támogatóbb a hozzáállása, mint a PiS-nek.

Az EU részéről hallható és a köztisztviselők jogvisszaéléseit firtató kritikák, illetve a „polexitről” szóló megnyilatkozások ellenére a Jog és Igazságosság célja az, hogy Lengyelország Unióban elfoglalt helyzetét megerősítse, és az ország lakosai számára európai szintű életszínvonalat biztosítson. A párt nyilvánvalóan tisztában van vele, hogy a lengyelek között mennyire magas az ország EU-tagságának támogatottsága.

Egy másik, a lengyel belpolitikában nagy hullámokat vető téma középpontjában egy újdonsült progresszív formáció, a Tavasz (Wiosna) áll. Vezetőjének, Robert Biedrońnak a célja, hogy új fejezetet nyisson a lengyel politikában, igaz, javaslatai között semmi olyan nincs, ami radikálisan új lenne más pártok korábbi felvetéseihez képest. Legtöbb indítványuk ugyanis már régebben is a közvélemény érdeklődésének középpontjába került, amikor a Palikot Mozgalom (Ruch Palikota, RP) 2011 és 2015 között bejutott a lengyel parlamentbe, ráadásul az Együtt (Razem) választási programjában is fel lehet találni őket. A párt karizmatikus vezetőjének az a célja, hogy a szavazókat egy, az államot és az egyházat jobban szétválasztó, a nőknek (pl. terhesség esetén a tizenkettedik hónapig a művi vetélés lehetőségének biztosításával vagy az in vitro megtermékenyítés teljes finanszírozásával) több jogot biztosító és az azonos nemű párok kapcsolatát törvényileg elismerő programmal vonzza magához. A párt néhány környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésben is hallatja a hangját, így például támogatja a szénbányák bezárását és a megújuló erőforrások fejlesztését. Robert Biedroń elismerte, bár ő is megméreti magát az EP-választásokon, az európai parlament padsoraiba nem szándékozik beülni – részvételének egyedüli célja, hogy hozzájáruljon pártja jelöltjeinek sikeréhez. Említésre méltó, hogy Tavasz úgy a Jog és Igazságossággal, mint az Európai Koalícióval kizárta a koalíció lehetőségét. Amerikai stílusú kampánynyitó show, egy „friss és igencsak haladó” program, valamint a jelenleg hatalmon lévő erőkkel való együttműködés elutasítása – kérdés, mindez elegendő lesz-e ahhoz, hogy a párt magához vonzza a kormány és az ellenzék közötti állandó csatározásba belefáradt lengyel választókat.

20190520kep03m.jpg

Robert Biedroń a Tavasz kampánynyitó rendezvényén
Forrás: Shutterstock

A Polgári Platform tagjai most már azzal sem vádolhatják Biedrońt, hogy összedolgozik a Jog és Igazságossággal, hiszen a politikus megígérte, minden törvényszegő ellen vádat fog emelni. Biedroń egyik indítványa értelmében fölállítanának egy ún. Igazságszolgáltatási és Megbékélési Bizottságot, ennek a feladata pedig a köztisztviselők által 2015 és 2019 között elkövetett jogsértések felderítése lenne. A PiS szavazói attól tartanak: amennyiben a Tavasz nyeri meg az őszi választásokat, a párt kivezeti a Rodzina+-t. Ugyanakkor Biedroń ígérete szerint a juttatást nem szüntetnék meg, sőt még ki is terjesztenék. Más baloldali pártok eközben kétségüknek adtak hangot Biedroń és csapata politikai ideológiájával kapcsolatosan, annak ellenére, hogy a Tavasz a kampány során több baloldali elképzelést is felkarolt, a szexuális nevelést, a terhességmegszakítást, az azonos neműek kapcsolatának törvényi elismerését illető morális kérdésekben pedig világos elvi álláspontot foglalt el. A fentiek azonban nem jelentik azt, hogy a Tavasznak sikerült a politikai ellenfelei részéről őt érő összes kritikára megfelelnie. Szakértők szerint Biedroń egy, a gazdasági realitásokkal köszönő viszonyban sem lévő programot szorgalmaz. Kritikusai arra is felhívják a figyelmet, hogy a gazdagokra kivetett adók emelésével, az állam biztonságával, az európai integráció kérdésével, valamint a szövetségesekhez és az ellenlábasokhoz, illetve az EU-hoz és a NATO-hoz fűződő viszonnyal kapcsolatban nem világos a párt álláspontja.

Az elmúlt hetekben az EP-választások várható kimeneteléről több felmérés eredménye is napvilágot látott. Néhányuk azt mutatta, hogy a jobboldali kormány és az Európai Koalíció fej fej mellett teljesítenek a szavazók között. Mások viszont arra a következtetésre jutottak, hogy a PiS számottevően jobban teljesít az ellenzék pártjainál. A választási listákra vonatkozó előrejelzések eredményeit átlagolva a Jog és Igazságosság vinné el a legtöbb (körülbelül 39%-nyi) képviselői helyet. A második helyezett a képviselői székek 34%-át megszerző Európai Koalíció lenne. A választási küszöböt átlépő további két párt a Tavasz, valamint a Kukiz’15 lenne – ezek 7,8%-ot, illetve 5,3%-ot szereznének.

20190520kep02m.jpg

Az adatok forrása: ewybory.eu

Annak ellenére, hogy az EP-választásokon a választói részvétel általában messze elmarad az egyes országok saját szavazásain tapasztalhatótól, a pártok számára a mostani mégis egyfajta előzetes erőpróba lesz az őszi törvényhozási megmérettetés előtt. Az Európai Koalíció jövője, illetve annak az ellenzéki pártok őszi választásokon induló szövetségévé való esetleges átformálása a mostani eredmények függvénye is. Amennyiben jól teljesítenek, az ellenzéki pártok sokkal magabiztosabban indulhatnak neki az őszi megmérettetésnek, és megnőne az esélyük arra, hogy legyőzzék a kormánypártot. Bármi is lesz azonban a mostani választások kimenetele Lengyelországban, az eljövendő hónapok eseményei a következő négy-öt év politikai színterére is bizonyosan rá fogják nyomni a bélyegüket.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!