Venezuela — Minden út zsákutca?

Venezuela — Minden út zsákutca?

2019.01  | Olvasási idő: 7 perc

Venezuela évek óta egyre komolyabb gazdasági, politikai és intézményi válsággal küzd, és az egymással szemben álló politikai erők nem találják a kibontakozás útját. Az országban eközben számos nagyhatalmi érdek is ütközik egymással. Az ellenzék egyik politikusának, Juan Guaidónak a múltheti fellépése viszont megbolygathatja a status quót – ám tettének várható kifutása egyelőre még igencsak homályos.

Január 23-án, szerdán a venezuelai nemzetgyűlés elnöke, Juan Guaidó ideiglenes köztársasági elnökké nyilvánította magát. Mindezt alig két héttel azt követően, hogy az ország elnöki tisztségét eddig is betöltő Nicolás Maduro január 10-én felesküdött, hogy tavaly tavaszi újraválasztását követően 2025-ig tartó második mandátumát is kitöltse. Az nem újdonság, hogy az ország gazdasága a Maduro és politikai elődje, Hugo Chávez rossz gazdasági döntéseinek, illetve az ország olajárkitettségének következtében romokban hever. A venezuelaiaknak a fennálló helyzettel elégedetlen része pedig már jó ideje többféle módon is hangot ad nemtetszéségnek: az ország nagyjából harminckét milliós lakosságából eddig körülbelül 2-3,5 millióan döntöttek úgy, hogy külföldre menekülnek, és az utcákon is gyakoriak a kormányellenes megmozdulások. De vajon miért éppen most szánta el magát az ellenzék erre a radikális lépésre, és mire számíthat az egyik, illetve a másik oldal?

A helyzet értelmezéséhez tudni kell, hogy a venezuelai nemzetgyűlést 2015-ben választották újra utoljára. Ezen 70%-os részvétel mellett a szavazatok 56%-át az ellenzék összefogásából létrejött A Demokratikus Egység Kerekasztala (Mesa de la Unidad Democrática, MUD) nyerte el, míg a Madurót támogató erők 41%-kal alulmaradtak.

A 167 parlamenti szék megoszlása a 2015-ös választást követően (a kék pöttyök az ellenzéki székeket, a pirosak a Madurót támogató erők székeit jelentik)

Asamblea_Nacional_Venezuela_2015_1.jpg

Forrás: Wikipedia, szerző: MrCharro, licenc: CC BY-SA 4.0

Ezt követően az ellenzék úgy egyezett meg, hogy évente váltakoztatni fogja, melyik párt adja a nemzetgyűlés elnökét. Így foglalhatta el idén Juan Guaidó a tisztséget. Mivel az ellenzéki nemzetgyűlés mindig szálka volt a szemében, Maduro 2015 óta folyamatosan dolgozik annak leépítésén: a hatalmat először megpróbálta átjátszani a hozzá hű tagokkal feltöltött legfelsőbb bíróság, majd a nemzetközi tiltakozás hatására az ennek határozata nyomán felálló alkotmányozó nemzetgyűlés kezébe. A tavaly megrendezett elnökválasztáson pedig a MUD pártjai a legfelsőbb bíróság korábbi határozata alapján nem indulhattak, miközben különböző eszközökkel a maradék ellenzéki indulót is próbálták ellehetetleníteni. A választást ilyen körülmények között természetesen Maduro nyerte meg, így érvelése szerint minden jogalapja megvolt arra, hogy idén újból ő legyen az elnök.

1024px-Juan_Guaidó_february_202_2.jpg

Az átmeneti elnök, Juan Guaidó
Forrás: Wikipedia, szerző: Carlos García Soto, licenc: közkincs

Guaidó fellépésében, az ideiglenes elnöki mandátumra való felesküdésében minden bizonnyal szerepet játszhattak a nemzetközi környezetben tapasztalható változások. Tavaly számos választás zajlott le Latin-Amerika-szerte, és ezek kimenetele nem feltétlenül volt kedvező Maduro egyébként is jelentős nemzetközi nyomás alatt álló rendszere számára. Kolumbia törvényhozási majd elnökválasztásán az ellenfelei által a venezuelai chávizmus lemásolásának szándékával megvádolt Gustavo Francisco Petro Urrego alulmaradt a jobboldali jelölttel, Iván Duque Márquezzel szemben. Duque pedig a venezuelai rendszerrel eddig sem éppen kesztyűs kézzel bánó Trumpot, illetve európai partnereit is a Maduróval szembeni még határozottabb fellépésre szólította fel. Kolumbia mellett Venezuela másik jelentős politikai súllyal bíró szomszédjában, Brazíliában is fontos politikai átrendeződés zajlott le tavaly ősszel: az országban megtartott elnökválasztásokat a jobboldali Jair Messias Bolsonaro nyerte meg a Munkáspárt jelöltjével szemben. A 2000-es évek első évtizedében a Munkáspárt akkori, társadalmi reformjai miatt jelentős támogatottságot élvező elnöke, Luíz Inacio Lula da Silva ideológiai alapon közel állt Chávezhez és rendszeréhez. A tavaly őszi választásokat követően viszont Maduro Brazíliából semmilyen támogatásra nem számíthat: Bolsonaro egyelőre még nem teljesen világos külpolitikai programjának viszonylag stabil sarokkövét jelenti, hogy Venezuelában változásra van szükség. Ennek értelmében például még a Mercosur nevű dél-amerikai együttműködési szervezetből is kizárná Venezuelát – pedig egykor többek között épp a brazil Munkáspárt segíthetett Cháveznek, hogy bejuthasson oda. Ez utóbbi párt egyébként továbbra is kiáll Maduro mellett. Eközben viszont a régiószerte szintén jelentős befolyással bíró Mexikóban erőteljes baloldali fordulat zajlott le, és az ország új elnöke, Andrés Manuel Lopez Obrador enyhített elődje Venezuelával szembeni politikáján, illetve számos tekintetben kiáll a regnáló venezuelai kormány mellett. Argentína, Chile és Peru már korábban is elítélték a venezuelai kormányt, Mexikó pedig a többek között az előbbi országok, valamint Brazília, illetve rajtuk kívül nyolc másik ország részvételével összehozott, a venezuelai válság békés megoldását sürgető Limai Csoportnak (Grupo de Lima) továbbra is tagja maradt. Ennek alapján AMLO kormánya várhatóan továbbra sem fog minden követ megmozgatni a mostani rendszer megmentése érdekében.

Ráadásul a Chávez által korábban összehozott, az ország jelentős olajvagyonára alapozó szövetségesi rendszer, a Petrocaribe, illetve az ehhez kapcsolódó ALBA–TCP (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América – Tratado de Comercio de los Pueblos, Bolivári Szövetség a Mi Amerikánk Népeiért – A Népek Kereskedelmi Egyezménye) által biztosított szövetségesi támogatás is olvadozni látszik. Ennek jele, hogy bár a két csoportosulás révén olcsó olajjal megtámogatott latin-amerikai és karibi államok segítségével az Amerikai Államok Szövetségében sokáig sikerült elkaszálni egy közös Venezuela elleni nyilatkozatot, 2018 júniusa után most januárban egy második határozatot is elfogadtak az ország ellen. Míg a fél évvel korábbi határozat csak az elnökválasztási folyamat legitimitását vonta kétségbe, a mostani azt is kimondta: a szervezet nem ismeri el Madurót törvényes elnöknek. Mexikó új politikai irányvonalának értelmében a júniusi szavazáskor leadott szavazatával ellentétben most tartózkodó álláspontra helyezkedett (ahogy egyébként Barbados is), viszont Haiti és Ecuador például a korábbi tartózkodásával szemben megszavazta a határozatot.

Általánosságban véve tehát a nemzetközi környezet a mostani venezuelai kormány számára negatív irányban módosult. Persze vannak olyan államok, amelyek továbbra is kitartanak Maduro és rendszere mellett: így például az elmúlt válságos években az ország energia- és egyéb stratégiailag fontos szektoraiba magukat kedvezményes hiteleik révén bevásárló Oroszország és az országgal való kapcsolatain egyébként az utóbbi időben némileg lazító Kína. Trump kormányzata viszont mindként országgal feszültségekkel terhes viszonyt ápol, és nyilván nem túl boldog tőle, hogy „hátsó udvarában” két vetélytársa is megveti a lábát. Ráadásul az Egyesült Államok olajipari érdekeit is sértheti a másik két ország venezuelai energiaszektorban való térfoglalása. Most pedig a latin-amerikai választások után, illetve Maduro növekvő nemzetközi elutasítottsága nyomán előálló helyzetben Trump valószínűleg elérkezettnek találta a pillanatot, hogy változást csikarjon ki.

A lépéshez pedig úgy tűnik, a megfelelő venezuelai partnert is megtalálta. Juan Guaidó ugyanis még kinevezésének napján telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Államok külügyeiért felelős Mike Pompeóval. A némileg lakonikus szóvivői tájékoztató szerint „Mindketten újfent megerősítették, az év során számos ügyben együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy a venezuelai népre békés, virágzó és demokratikus jövő köszönthessen.” Ráadásul a hírek szerint Guaidó már korábban is több országgal folytatott egyeztetéseket, hogy a mögötte felsorakozó koalíciót összehozza. Ezek után talán nem meglepő, hogy Trump nem sokat töprengett a nemzetgyűlés elnökének lépését követően, és szinte azonnal elismerte őt Venezuela átmeneti elnökeként.

Trump kedvenc oldalán, a Twitteren keresztül bejelenti, hogy támogatja Juan Guaidót
Forrás: Twitter

A lépést követően aztán az Egyesült Államok helyi szövetségesei, illetve az Amerikai Államok Szövetségének főtitkára is hasonló nyilatkozatokban ismerték el Guaidót, miközben Maduro korábban említett szövetségesei, és rajtuk kívül Irán, Törökország, Uruguay és Bolívia pedig az eddigi elnök mellett sorakoztak fel.

A nemzetközi közösség egyes országainak kérdéssel kapcsolatos álláspontja (fekete: Venezuela, sötétkék: a Guaidót elismerő országok, világoskék: a nemzetgyűlést támogató országok, piros: a Madurót elismerő országok)

1104px-Venezuela_president_recognition_map_2019-4.png

Forrás: Wikipedia, szerző: ZiaLater, licenc: közkincs

Miközben afelől nincs sok kétség, hogy Maduro korábbi lépéseinek alkotmányossága és ennek folyományaként elnökké történő újbóli megválasztása enyhén szólva sem áll túlzottan erősen a jogállamiság talaján, alkotmányos szempontból némileg azért Guaidó tette is aggályos lehet. Ő átmeneti elnökként való eskütétele során a venezuelai alkotmány 233., 333., illetve 350. cikkelyét citálta. Ezek közül a 333., valamint a 350. nem teljesen konkrétan körülírt keretek között lehetőséget teremt az állampolgárok számára az alkotmány rendelkezéseivel szembemenő, a demokratikus értékeket el nem ismerő berendezkedésekkel való szembeszállásra, illetőleg az alkotmányosság helyreállítására. Ennél fontosabb jogalapot jelent a 233. cikkely, ez ugyanis azokat az eseteket sorolja fel, amikor a nemzetgyűlés elnöke ideiglenesen helyettesítheti az elnököt. Ezek közül az utolsó pontot a „meghatalmazásának a nép által történő visszahívása” jelenti, viszont az alkotmány nem részletezi, ez a helyzet pontosan mikor is áll elő. Persze lehet mondani, hogy Guaidó már csak azért is elfoglalhatta a tisztséget, mivel eleve nincs is elnöke az országnak, hiszen Maduro egy nem szabályos választást követően jogtalanul bitorolja a posztot, de ennek az érvelésnek is vannak szubjektív vonzatai. Nem tudhatjuk például ugyanis, hogy valójában mekkora támogatottságot tudhat maga mögött Maduro, illetve az ellenzék. Ha például a Datanálisis nevű piackutató cég adataiból indulunk ki, akkor bár igaz, hogy tavaly tavasszal a népesség 75%-a Maduro ellen szavazott volna, a MUD elutasítottsága viszont csak kicsivel maradt el ez övétől. Akárhogy is, a kérdéssel kapcsolatban nyilatkozó jogi szakértők véleménye sem egyöntetű a kérdéssel kapcsolatban.

Az alkotmány egyébként azt is előírja, hogy a nemzetgyűlés fenti körülmények között átmenetileg az ország elnökévé kinevezett elnökének harminc napja van az új választások kiírására. Ha ezt a határidőt nem tudja teljesíteni Guaidó, akkor újabb muníciót biztosíthat a lépésének jogszerűségét megkérdőjelező erők számára. Ezzel pedig el is érkeztünk oda, hogy milyen lehetőségek adódnak a helyzet holtpontról való elmozdítására. A lehetséges megoldások között megtalálhatjuk a tárgyalásos utat, a katonai puccsot, Maduro önpuccsát, a polgárháborús helyzet kialakulását, és ezek függvényében a nemzetközi beavatkozást is. Hogy ezek közül melyik fog érvényesülni, abban minden bizonnyal fontos szerepe lesz majd az ország fegyveres erőinek. Chávez katonai múltja és az ország politikai és gazdasági döntésekben egyre növekvő szerepe következtében a katonai vezetés alapvetően érdekelt a mostani rendszer fenntartásában. Vannak azonban arra utaló jelek is, hogy a katonaságon belül is erősödik az rendszerrel szembeni ellenérzés. Kérdés, hogy mennyire kiterjedtek és szervezettek az elégedetlenek csoportjai, és a rendszerhez hű erők mennyire képesek kontrollálni őket. Persze az sem teljesen kizárható, hogy a katonai vezetés is elfordul Madurótól: valószínűleg Guaidó a katonáknak adandó amnesztiáról szóló ígérete, illetve az Egyesült Államok újabb szankciókról szóló tervei éppen a katonai vezetés megosztását célozzák.

Kína és Oroszország nem valószínű, hogy a közeljövőben teljes hátraarcot hirdetve kihátrálna a rendszer mögül, de az sem valószínű, hogy felvállalnák a szövetségesük érdekében vívott nyílt fegyveres harcot. Kína magáról sugározni szándékozott nemzetközi képével ez eleve ellentétes lenne, ráadásul egy ilyen húzás többi térségbeli partnerét is megijeszthetné. Oroszország hivatalosan még a szomszédjában folyó konfliktusokba sem avatkozik be – nem hivatalosan persze általában igen, és Venezuela esetében is szólnak arról hírek, hogy Wagner nevű paramilitáris hadseregének egységeit már átdobta Venezuelába Maduro védelme érdekében. Bár Trump nem zárta ki a katonai beavatkozás lehetőségét (ahogy fogalmazott: „Minden megoldásról folynak az egyeztetések.”), ennek a valószínűsége elég csekély. Eleve Trump külpolitikájának egyik fontos pontját jelenti, hogy csökkentse országa nemzetközi konfliktusokban történő részvételét. Másrészről egy ilyen intervenció valószínűleg nagyon rossz vért szülne az Egyesült Államoknak a latin-amerikai ügyekbe való állandó beavatkozására egyébként is rendkívül érzékeny helyi lakosság körében. Ráadásul az sem biztos, hogy Trump támogatókat találna ehhez a lépéséhez, hiszen a régió országai büszkék arra, hogy az egymás közötti konfliktusaikat általában sikerül békés módon megoldaniuk. Az előzőek fényében nem véletlen, hogy Bolsonaro és korábban a Limai Csoport is elutasította a katonai beavatkozás lehetőségét. Végül pedig az sem utolsó szempont, hogy milyen anyagi, katonai és morális terheket róna az Egyesült Államokra egy ilyen katonai akció.

Ha a fenti kikötések tényleg érvényesek, akkor a kibontakozás csakis a nemzetközi gazdasági-diplomáciai nyomás következményeként, illetve az ellenzék és a fegyveres erők valamilyen összefogása útján képzelhető el. A chávezi-madurói rendszer viszont már eddig is meglepően ellenállónak bizonyult a külső és belső nyomással szemben, illetve bebizonyította, hogy hatalma megtartása érdekében az erőszaktól és a jogállami elvek áthágásától sem riad vissza. Ráadásul a lakosság legalább akkora részének a támogatottságát tudhatja maga mögött, mint amekkora az ellenzéki erők mögött sorakozik fel. Két fő szövetségese – Kína és Oroszország – pedig az egyéb változók relatív változatlansága esetén egy ideig még biztosan hajlandóak lesznek arra, hogy gazdasági-geopolitikai érdekeik miatt így-úgy életben tartsák a mostani rezsimet.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!