Visegrad+

Visegrad+

Avagy bővítés helyett partnerség

2018.01  | Olvasási idő: 10 perc

Sokszor elhangzik a kérdés, hogy lesznek-e olyan országok, amelyek csatlakozni akarnak a Visegrádi Csoporthoz, és bővülhet-e a regionális együttműködési keret. A legfrappánsabb válasz erre, hogy a V4 számára több évtizedes munka volt kialakítani azt a politikai konzultatív mechanizmust, amit akár az egyet nem értés művészetének is nevezhetnénk. Az érzékeny témák óvatos kikerülése és a pragmatikus együttműködés jelenleg egy sikeres Visegrádi Csoportot láttat, amely ugyan nem kíván további tagokat bevonni tárgyalási rendszerébe, de továbbra is nyitott az egyeztetni kívánó partnerek felé. Erre ad lehetőséget a Visegrad+ tárgyalási keret, amelynek hagyományos és új szereplőit kívánom bemutatni.

Habár az európai szomszédságpolitika területén lankadt a bővítési lendület, a visegrádi országok igyekeznek továbbra is jó kapcsolatokat ápolni a Nyugat-Balkánnal, amely euroatlanti integrációja mind politikai, mind pedig gazdasági szempontból vitális érdeke a négy országnak. A Keleti Partnerség (EaP) országaival mára a legfőbb cél a jó partneri viszony kialakítása és a gazdasági-politikai reformtörekvések támogatása. Az egyre inkább globalizált világban kibontakozó konfliktusok nem hagyják érintetlenül a V4 régiót sem, így egyre inkább szükség van rá, hogy közel-keleti, afrikai, vagy latin-amerikai országokkal is folyamatos és konstruktív diplomáciai kapcsolatokat ápoljon a regionális együttműködés.

A visegrádi országok államfői és Benjamin Netanjahu a V4+Izrael találkozón
Forrás: vlada.cz

A V4+ keretben szervezett csúcstalálkozók hasznos eszközt jelentenek a régiótól távolabb eső nagyhatalmakkal és regionális szereplőkkel való egyeztetésre, amelyekkel a négy ország szeretné szorosabbra fűzni kapcsolatait. Az Egyesült Államok és a Közel-Kelet különösen jelentős iránynak számít, az együttműködés előmozdítására a magyar elnökség alatt például sor került egy V4+Izrael és V4+Egyiptom találkozóra.

Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök és Orbán Viktor a V4+Egyiptom találkozón
Forrás: v4.gov.hu

Washingtonban a minden évben hagyományosan megrendezett CEPA-fórum mellett több szakértői szintű megbeszélést szerveztek energiapolitikai és a kiberbiztonságot érintő témákról, illetve Budapesten is megrendezték a szokásos AmCham üzleti fórumot. Új globális célkitűzésként jelent meg, hogy a felek V4+ keretben tárgyaljanak a szubszaharai térséggel kapcsolatos kérdésekről az Afrikai Unió képviselőivel. A gyakorlatban ezen megbeszélések során a nemzetközi segélyezéshez való hozzájárulás lehetőségeit vizsgálták. Szintúgy új elemnek számított a napirenden a Csendes-óceáni Szövetséggel való kapcsolatfelvétel Latin-Amerikában.

A Keleti Partnerség országok
Forrás: ec.europa.eu

Keleti Partnerség (EaP) országaival kapcsolatban a magyar V4 elnökség azt tűzte ki maga elé célként, hogy megőrizze a partnerségi rendszer hitelességét, ami elengedhetetlen feltétele a térségbeli stabilitásnak. Ennek eléréséhez az kell, hogy világos üzenetben fogalmazzák meg az EU-tagállamok, hogy mit várnak és mit adnak ezen országok számára cserébe. A legjobban az segíti ezt a célt, ha kis lépésekben, de folyamatosan konkrét gyakorlati projektek valósulnak meg, jellemzően a határmenti együttműködés és infrastruktúra fejlesztés területén. Az EaP-országok jogi és intézményi reformjai sokat lendíthetnek az Unióval kialakítandó kapcsolatokon, de ehhez elengedhetetlenek a tapasztalatcserét elősegítő konkrét programok, mint a Civil Servant Mobility Program (CSMP), melynek lényege, hogy ukrán, grúz és moldovai közhivatalnokok látogatnak a visegrádi országokhoz tapasztalatcsere céljából. Ennek a kezdeményezésnek a folytatását a magyar elnökség alatt is támogatja a Visegrádi Csoport. A gazdasági átalakulás szintén fontos eleme a korrupció felszámolása, vagy legalábbis csökkentése, amely például Ukrajna esetében máig kiemelkedő probléma. Emellett reálisan kell látni, hogy a nemrég beindított ukrán agrárreform megvalósulásához évtizedek szükségesek.

Az Európai Unió szomszédságpolitikája mellett a NATO jövőbeni keleti bővítési terve is sokáig a napirenden volt Ukrajna, Georgia és Moldova esetében. Habár a 2008-es orosz-grúz és a 2014-es orosz-ukrán fegyveres konfliktusok után a bővítés lekerült a napirendről, rendkívül fontos, hogy az említett államok ne érezzék, hogy magára hagyta őket a transzatlanti szövetség. Ennek érdekében a NATO különböző kezdeményezésekkel állt elő, amely segíthet az említett országok képességfejlesztési terveit. Ezeket a kezdeményezéseket politikai szándék esetében meg lehet tölteni valós tartalommal, mind Ukrajna (Comprehensive Assistance Package), mind Georgia (Substantial NATO-Georgia Package), mind pedig Moldova (Defence Capacity Building Initiative) esetében. A visegrádi országok alapvetően támogatják a védelmi együttműködést ezen a területen, de az ambíciók szintje az egyes országokban eltér. Lengyelország elkötelezett támogatója Georgiának és az ukrán védelmi képességek megerősítésének. Ugyan a másik három V4-ország is üdvözli a partnerséget, de kevésbé érdekeltek a folyamat felgyorsításában és középtávon egy NATO Membership Action Plan (MAP) ígéretében.

A Visegrádi Csoport egyforma figyelmet kíván szentelni a Keleti Partnerség országai közül Fehéroroszországnak, Azerbajdzsánnak és Örményországnak, de ez a gyakorlatban nehézségeket jelenthet. Fehéroroszország kapcsán a Visegrádi Csoport elő akarta segíteni az ország Európai Unióval való kapcsolatainak javítását. Mivel azonban sokáig Lengyelországból finanszírozták a fehérorosz kormány által betiltott BELSAT TV sugárzását, valamint a területen élő lengyel kisebbség miatt sem volt mindig felhőtlen a viszony, ez komoly akadályokba ütközött. A PiS-kormány azonban változtatott a korábbi politikán, amit a BELSAT TV finanszírozásának megvonása is mutatott. Azerbajdzsán és Örményország párhuzamos támogatása a két állam közötti feszültségek miatt jelent nagyon érzékeny kérdést. Magyarország például jó kapcsolatokat alakított ki Azerbajdzsánnal, amit igyekezett megőrizni, miközben Ramil Szafarov kiadatási ügye után mélypontra zuhantak a magyar-örmény kapcsolatok. Az azeriekkel kialakított jó viszonyt a Visegrádi Csoport bilaterális szerződéses kapcsolatokkal tervezi tovább javítani, illetve szorgalmazzák egy EU-val kötendő keretszerződési rendszer kialakítását is. Ezzel párhuzamosan nem kívánják elidegeníteni Jerevánt sem. Örményország számára jó ösztönző lehet a kapcsolatok javításához a vízumkönnyítést is előrevetítő EU-Örményország Együttműködési Megállapodás, amelynek ratifikációját a Visegrádi Csoport is támogatja.

A Nyugat-Balkán kapcsán a magyar elnökség alatt a visegrádi országok ösztönözni kívánják a régió stabilitását, biztonságát és gazdaságát erősítő kezdeményezéseket. Az Unió balkáni bővítése hosszútávú megoldást jelentene a régió problémáira, de a Bizottság 2016 novemberében közzétett bővítési csomagját 2017-ben nem követte új értékelés kiadása. A folyamat összességében is lassulni látszik, ezért mindenképp fontos lehet, ha a Visegrádi Csoport igyekszik a kérdést a csökkenő érdeklődés ellenére az uniós napirenden tartani.

Összefoglalva a Visegrad+ jelenlegi helyzetét, a V4 célja az Unión kívüli partnerek felé kétirányú. Egyrészt arra törekszik, hogy támogassa a Nyugat-Balkán uniós integrációját, a Keleti Partnerség országaiban pedig előmozdítsa a NATO partnerségi kapcsolatokat, vagy, ha ez nem releváns, a kiegyensúlyozott viszonyrendszer fenntartását. Másrészt 2017 után olyan globális partnerek felé is nyitottak, mint az Amerikai Egyesült Államok, és folytatták az ázsiai kapcsolatok javítását Dél-Koreában és Japánban. A közel-keleti és latin-amerikai országokkal való tárgyalások jelzik a V4 országok megnövekedett ambíciószintjét a külkapcsolatok fejlesztése terén, és az idáig lezajlott V4+Izrael és V4+Egyiptom találkozók is azt mutatják, hogy van fogadókészség ilyen jellegű kezdeményezésre a partnerek részéről is.

 

A nyitókép forrása: v4.gov.hu

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!