Visszatérhet-e Kína a régi kerékvágásba?

Visszatérhet-e Kína a régi kerékvágásba?

2020.03  | Olvasási idő: 5 perc

Míg Európában, az Egyesült Államokban és a világ számos más országában egyre növekvő esetszámokat regisztrálnak, és próbálják megakadályozni a járvány elharapódzását, úgy tűnik, Kína saját határain belül sikeresen állította meg a COVID–19 továbbterjedését. Noha Vuhanban már lazítottak a karanténnal kapcsolatos intézkedéseken, és lassan a gazdaság is kezd helyreállni, Kína előtt még hosszú út áll, mire újra visszatalál a járvány előtti állapotokhoz.

Míg Európában, az Egyesült Államokban és világ számos országában egyre növekvő esetszámokat regisztrálnak, és próbálják megakadályozni a járvány terjedését, úgy tűnik, Kína sikeresen állította meg a COVID–19 továbbterjedését az országban. Vuhanban, a járvány kiindulópontjában a múlt hét során öt napon át nem jelentettek új fertőzöttet, és – Hongkonghoz, Dél-Koreához és Szingapúrhoz, valamint több más kelet-ázsiai országhoz hasonlóan – Pekinget már inkább a fertőzések lehetséges második hulláma aggasztja.

Az elmúlt pár hónap során Kína hatalmas erőforrásokat mozgósított a járvány terjedésének megállítása érdekében, a korábbiaknál aktívabban működött együtt a nemzetközi szervezetekkel, illetve átláthatóbb módon kommunikálta a fertőzéssel kapcsolatos fejleményeket. Ez azt is mutatja, mennyivel felkészültebb volt most egy ilyen krízis kezelésére, mint a 2002–2003-as SARS-járvány során. A vírus megjelenésekor a helyi és a központi vezetés kezdeti lépéseit ugyanakkor sokan illeték a rossz válságkezelés kritikájával, mivel a vírusról több hivatalnok információkat tartott vissza, és így késleltette a Hopej tartományban kialakult helyzet hathatósabb kezelését. Kína az első új koronavírusos megbetegedéseket 2019. december 31-én jelentette az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), a vírus azonban már tavaly november óta fertőzhetett. A fertőzött betegek számának emelkedésével és a legnagyobb kínai ünnep, a holdújév közeledtével a kínai vezetés január végén előbb Vuhan városát, majd a közel 60 millió lakosú Hopej tartományt is karantén alá vonta – ezt pedig hamarosan más tartományok hasonló intézkedései követték. A lépések hatékonyságát jelezte, hogy az újonnan regisztrált COVID–19-megbetegedések száma február közepén mérséklődni kezdett a szárazföldi Kína területén, március 6-án pedig a napi száz regisztrált eset alá csökkent.

A kínai koronavírusos esetek számának alakulása (a jelmagyarázat fentről lefelé: az orvosilag diagnosztizált napi esetek száma; az igazolt új esetek száma; összesített esetszám; a halálozások összesített száma)
Forrás: Wikimedia Commons, szerző: Phoenix7777, licenc: CC BY-SA 4.0

A kezdeti narratívát megcáfolandó, a kínai vezetés mindent megtett, hogy mielőbb eredményeket mutathasson fel, és hangsúlyozta, az összes szükséges erőforrás a rendelkezésére áll a járvány gyors és hatékony megfékezéséhez – jól példázza ezt a fennakadás nélkül, mindössze hat nap alatt felépített mobil kórház esete is. A párt vezetői azt is fontosnak tartják, hogy megragadják azokat az alkalmakat, melyek során Kínát felelős országként tűntethetik fel, és így segíthetik az országról most kialakult kedvezőtlen kép megváltoztatását. Ennek jó példája, hogy a kínai vezetés egészségügyi dolgozókat és felszerelést küldött a járvány által jelenleg leginkább sújtott Olaszországba, illetve más európai országokba is.

Az „egészséges internet” megteremtésének céljával a Kínai Kibertér-irányítási Hivatal új, a korábbinál is átfogóbb online médiaszabályozást vezetett be. Ennek célja elősegíteni, hogy az online tartalmak több „pozitív energiát” sugározzanak azok fogyasztói felé. A lépés egybevág az elmúlt években egyre szigorodó internetcenzúra általános tendenciájával, és a jelen helyzetben tovább növeli a hatóságok eszköztárát, hogy az a kormányzat válságkezelésével foglalkozó és nem engedélyezett tartalmakat, illetve készítőik fiókjait mielőbb eltávolíthassa a közösségi médiumok felületeiről.

Infographic: Chinese Economy Hit Hard by Coronavirus Outbreak | Statista

A járvány hatása a kínai gazdaságra – a 2020 januárjában és februárjában mért eredmények az előző év azonos időszakával összehasonlítva (a grafikon három hasábja balról jobbra: ipari termelés, kiskereskedelem, befektetések és állóeszközök)
Forrás: Statista, szerző: Willem Roper, licenc: CC BY-ND 3.0

Ami a vírus gazdasági hatásait illeti, ma már egyértelmű, hogy a világjárvánnyá súlyosbodott fertőzés nemcsak kínálati oldalról fog sokkot jelenti Kína számára, de a rendkívül összekapcsolt nemzetközi ellátási láncokat és a globális keresletet is negatívan fogja érinteni. A gazdasági tevékenység februárban tapasztalható hirtelen csökkenése, a kötelező vesztegzár, valamint a dolgozókat is érintő utazási tilalom következményképpen Kínában évtizedek óta először a GDP csökkenésére számítanak az első negyedévben. Annak ellenére, hogy a legtöbb ipari vállalatnak március elején már sikerült újraindítania a termelését, a kis- és közepes vállalatoknak több időre lesz szüksége ehhez, a kínai gazdaság „felépülésének” üteme pedig várhatóan igen lassú lesz – még az állam jelentős pénzügyi segítségnyújtása esetén is. A fertőzés epicentruma már Kínán kívülre került, de ezzel a nemzetközi kereslet és a tőzsdei bizalom is jelentősen csökkent. A járvány kitörése, annak a nemzetközi pénzügyi piacokra gyakorolt hatása, valamint az olajárak visszaesése miatt idén a globális gazdasági növekedés valószínűleg csak 2% körül alakul majd, ami jelentős lassulást jelent, és így az euróövezet sok országának is súlyos recesszióval kell majd szembenéznie, mindez pedig visszavetheti a kínai termékek iránti keresletet.

A koronavírus-járvány a nemzetközi politikai, gazdasági és társadalmi viszonyokra példátlan hatást gyakorló sokk. Globális következményeit nehéz megjósolni, hiszen a legtöbb ország még csupán a fertőzés terjedésének megállításáért küzd. Noha Vuhanban már lazítottak a karanténnal kapcsolatos intézkedéseken, és lassan a gazdaság is kezd helyreállni, Kína előtt még hosszú út áll, mire újra visszatálal a járvány előtti állapotokhoz.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!