Wallistól Meghanig

Wallistól Meghanig

Válások és elváltak a királyi családban

2018.01  | Olvasási idő: 10 perc

A brit királyi család nem olyan, mint egy átlagos família. Tagjainak feladata, hogy példát mutassanak az állampolgárok számára – akár a harmonikus családi élet területén is, természetesen sikeres házassággal. Ez utóbbival kapcsolatban elég csak a királynő Fülöp herceggel hetven éve tartó boldog frigyére gondolnunk. A példamutatás azonban sokáig azt is jelentette, hogy a válás a királyi családon belül teljesen elképzelhetetlennek tűnt.

A kérdést ráadásul az Anglikán Egyház szerepe és helyzete is tovább bonyolítja. Angliában ugyanis az uralkodó egyben az egyház feje is. A királynő mindig is komolyan vette ezt a szerepet, és igyekezett az egyház szabályainak megfelelően élni. Ez a korábbiakban a válás elutasítását jelentette, illetve annak tiltását, hogy azok az elvált személyek, akiknek még él a volt házastársa újraházasodjanak.

Wallis Simpson

A világháború előtti Nagy-Britanniában a kérdéssel kapcsolatos általános hozzáállás még radikálisan eltért a jelenlegitől, ami jól érzékelhető volt VIII. Eduárd és a kétszeresen elvált Wallis Simpson házassági szándéka során is. A közvélekedés szerint kapcsolatuk 1934 kezdődött, bár az akkor még herceg Eduárd ezt tagadta. Partnerét egy évvel később a palotában is bemutatták – a királyi család őszinte felháborodásától övezve. Mikor 1936-ban Eduárd a trónra lépett, hamar egyértelművé vált, hogy el akarja venni az asszonyt feleségül. Azonban az Anglikán Egyház nem engedélyezte a házasságot egy olyan nővel, akinek még mindkét korábbi férje életben volt, ráadásul a közhangulat sem volt különösebben lelkes egy amerikai királyné ötletétől.

King_Edward_VIII_and_Mrs_Simpson_on_holiday_in_Yugoslavia,_1936.jpg
VIII. Eduárd király és Mrs Simpson 1936-as jugoszláviai nyaralásuk során
Forrás: Wikimedia

Group Capt. Peter Townsend és Antony Armstrong-Jones

Nem sokkal Erzsébet megkoronázása után újabb házassági botrány tört ki: Margit hercegnő szerelmes lett az elvált Peter Townsendbe. Az 1950-es években Eduárd lemondása még igencsak közeli emlék volt, így mindenki emlékezett arra a káoszra, amit az 1930-as években Wallis Simpson okozott.

Mivel a hercegnő ekkor még nem töltötte be a 25. életévét, a királynő jóváhagyása kellett a házassághoz, akit ez az Anglikán egyházban betöltött státusza miatt igencsak nehéz helyzetbe hozott. Az sem segítette elő a helyzet megoldását, hogy Winston Churchill akkori miniszterelnök kijelentette, a támogató közhangulat ellenére nem valószínű, hogy a kormány hozzá fog járulni a frigyhez. Margit hercegnőnek választania kellett: hozzámehet a férfihoz – ha lemond előjogairól. Végül úgy döntött, nem lép frigyre Peter Townsendhez.

Néhány évvel később viszont házasságra lépett Antony Armstrong-Jones fényképésszel, aki az esküvőt követően megkapta a Lord Snowdon címet. Az Anglikán Egyházat aztán az első modernkori sokk 1978-ban érte, amikor a pár a válás mellett döntött. Ekkor már évek óta külön éltek, azonban az egyre szaporodó botrányok miatt a válás elkerülhetetlenné vált.

Az 1970-es években a válások száma egyébként is nőtt, vélhetően a liberális nézetek ekkor tapasztalható előretörésének a hatására. Margit hercegnő volt az első, aki ebben az értelemben a királyi családot a modern világ felé mozdította.

A király végül a lemondás mellett döntött, és a BBC adásában így érvelt döntése mellett: „Lehetetlennek találtam, hogy annak a nőnek a segítsége és támogatása nélkül, akit szeretek tovább vigyem a felelősség nehéz terhét, királyi feladataimat pedig úgy lássam el, ahogy szeretném.” Lemondása után Eduárd öccse, Albert herceg – a jelenlegi királynő édesapja – lépett a trónra VI. György néven.

Természetesen az ő helyzete jelentősen különbözött Harry hercegétől, aki nem király és még csak nem is trónörökös, így az angoloknak jelenleg nem kell egy amerikai királyné miatt aggódniuk.

Válások a királyi családban

Az 1990-es évekre már elkerülhetetlenné vált, hogy a királyi család is foglalkozzon a válások ügyével. 1992-re a királynő négy gyermekéből három döntött úgy, hogy véget vet a házasságának. Ekkorra már egyértelművé vált, hogy ez jobb megoldás, mint a botrányok miatt folyamatosan a címlapon szerepelni. Anna hercegnő elvált első férjétől, Mark Philipstől, András herceg véget vetett házasságának Sarah Fergusonnal, és Károly herceg, illetve Diana hercegnő különválása is hivatalossá vált.

A válás tehát elfogadhatóvá vált a királyi család tagjai számára is, azonban az újraházasodás lehetőségére 2002-ig kellett még várni. Ezért aztán mikor Anna hercegnő az 1990-es években újra férjhez ment, az esküvőjét Skóciában tartotta meg, mivel Angliában nem állhatott volna újra az oltár elé.

shutterstock_143178193m.jpg

Egy Károly herceg és Kamilla hercegné esküvőjének alkalmából kiadott bélyeg
Forrás: Shutterstock

2002-ben az Anglikán Egyház megszüntette az elvált személyek házasságkötésével kapcsolatos tilalmát, és a lelkészekre bízta, eseti alapon ők döntsék el, vállalnak-e egy ilyen ceremóniát. Ez a rendelkezés tette lehetővé a korábban elvált Károly herceg és a szintén elvált Camilla Parker-Bowles 2005-ös házasságát. Az is tény azonban, hogy az új rendelkezés ellenére még mindig nehéz volt olyan lelkészt találni, aki megtartja a ceremóniát, így végül a hercegi pár polgári szertartás keretében kelt egybe, amelyet csupán egy egyházi áldás követett. Ez volt az első olyan frigy a királyi családban, amelyet két elvált személy között jött létre, és ezzel eltörölte a stigmát, amellyel a monarchia korábban a sikertelen házasságokat bélyegezte. Az ügynek további jelentőséget kölcsönöz, hogy ezt az aktust épp a trónörökös tette meg, aki tehát a jövőben az egyház feje is lesz.

Meghan Markle

Apjához hasonlóan Harry herceg is hasznot húz az egyház modernizációjából. A canterburyi érsek (aki a királynő után a második legmagasabb posztot foglalja el az Anglikán Egyházban) ugyanis nem ellenezte a nászt, sőt, inkább örömét fejezte ki annak bejelentése után. Természetesen továbbra is be kell tartani bizonyos előírásokat: Meghannak az egyház előírásai szerint meg kell keresztelkednie, és a párnak az esküvői szertartást is egy történelmileg fontos templomban kell tartania.

Ugyan a királyi család feladata a tradíciók életben tartása, a válás megbélyegzése szép lassan eltűnik a hagyományok közül. Bár Harry herceg menyasszonya kétségtelenül kapott kritikus megjegyzéseket, ezek elsősorban társadalmi helyzetére és bőrszínére irányultak, nem pedig arra, hogy korábban elvált. Úgy tűnik tehát, előző házassága semmilyen problémát nem okoz az új frigy megkötésekor. Csak remélni lehet, hogy a királyi család jelenlegi és jövőbeli generációi teljes szabadságot élvezhetnek majd a házasság – és nem kevésbé a válás – terén.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!