Miként alakul a globalizáció jövője a járvány után?

Miként alakul a globalizáció jövője a járvány után?

2021.09  |  AJTK VLOG E07, Terjedelem: 5 perc

Hetedik vlog adásunkban Kocsev Bence, az AJTK győri irodájának, valamint a globalizációkutatási irányának vezetője ezt a most induló kutatási projektet mutatja be.

A globalizáció minden bizonnyal az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb (és nem mellesleg legvitatottabb) társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális jelensége, amelynek struktúráit és mechanizmusait – legalábbis úgy tűnik – alapjaiban rengette meg a 2020 elején berobbant járvány. A lezárt határokat, a szétzilálódott globális termelési és ellátási láncokat, a konnektivitás csökkenését, a nemzetállamnak mint potens politikai aktornak a visszatérését látva sokan a globalizáció végéről kezdtek el beszélni. Ezzel szemben mások – a globalizáció eddigi történetének tapasztalatai alapján – óvatosabban fogalmaznak, s csupán a globalizáció új szakaszáról beszélnek, kiemelve ugyanakkor, hogy újra kell értelmeznünk azokat a kereteket, ahogyan a globalizációról gondolkodunk.

Megközelítéstől és vérmérséklettől függetlenül is jól látszik mindenesetre, hogy az általunk ismert globalizációs folyamatok és trendek komoly változásokon mentek/mennek keresztül, s hogy ebben a helyzetben óriási lehetőségek rejlenek a szakmai vizsgálódás számára is, amelyhez – a maga kereteihez mértem – az Antall József Tudásközpont is igyekszik csatlakozni. Természetesen a járvány okozta, illetve azáltal felgyorsuló átalakulási folyamatokat nem tudjuk a maguk teljességében elemezni, így csupán néhány válogatott szempont alapján tekintünk át olyan, általunk fontosnak ítélt témaköröket, amelyek fontos tanulságokat hordozhatnak a globalizáció várható tendenciáit illetően.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!