A 2021-es izraeli választások eredménye

A 2021-es izraeli választások eredménye

Terjedelem: 37 perc

Izrael polgárai két éven belül negyedszer járultak az urnákhoz 2021. március 23-án, hogy végre kiutat találhassanak az elhúzódó belpolitikai válságból egy új kormány megalakítása révén. Az előrehozott választások azonban ismételten patthelyzetet eredményeztek a politikai blokkok között, amely egyfelől folytatódó politikai bénultságot jelenthet, de akár az újszerű szövetségek létrejöttét és a közjogi reform végrehajtását is eredményezheti. Az izraeli politikában jelenleg számos kérdés megválaszolatlan, melyek közül a legfontosabbak talán Benjámín Netanjáhú miniszterelnök személyével és további sorsával kapcsolatos kérdések, a koronavírus járvány legyőzésével és az ország jövőbeli stratégiai irányultságaival kapcsolatos kérdései lehetnek. Mivel e problémarendszerek egytől egyig megosztják a társadalmat, ez egy igen fragmentált politikai palettát eredményez Izraelben. Az országban történő kormányalakítás kimenetele azonban nem csupán a zsidó állam polgárai számára jelentős, mivel Európa délkeleti szomszédságának egyik katonai nagyhatalma jelentős gazdasági és technológiai központ és világpolitikai szereplő is. Elsőre úgy tűnhet, hogy a választás ismételten patthelyzetet eredményezett, azonban a belpolitikában két szembenálló oldal valódi célja ugyanaz: az izraeli politikai és közjogi rendszer saját elképzeléseik szerinti újraszabályozása. Ehhez jelenleg számos parlamenti és kormánykoalíciós lehetőség nyitva áll, azonban ez korántsem jelenti azt, hogy az új kormánynak könnyű dolga lesz.

Legújabb áprilisi podcast adásunk vendége Csepregi Zsolt, az Antall József Tudásközpont nemzetközi igazgatóhelyettese.

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!