Egy eurázsiai tömb küszöbén?

Egy eurázsiai tömb küszöbén?

Húszéves a Sanghaji Együttműködési Szervezet

Terjedelem: 81 perc

2001. június 15-én Kína, Oroszország és három közép-ázsiai ország – Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán – teljesen új szintre emelte korábbi együttműködését: az 1996-ban alapított Sanghaji Ötök felvette tagjai közé Üzbegisztánt, létrehozva ezzel a Sanghaji Együttműködési Szervezetet (SCO).

Kezdetben úgy tűnt, hogy a regionális szervezet célja kimerül a kínai–orosz határkonfliktusok rendezésében, a radikális eszmék elleni harcban, valamint a Moszkva és Peking közötti rivalizálás féken tartásában. Azonban a napjainkra már nyolc teljes jogú tagállamot, négy megfigyelő országot és hat dialóguspartnert tömörítő eurázsiai szervezetben a gazdaságtól kezdve a hadgyakorlatokon át egészen az energetikai projektekig együttműködnek a felek.

Vajon hogyan definiálható az SCO húsz évvel a létrejötte után? Az alapítók mely korábban kitűzött célok elérésében jártak sikerrel, és hol vallottak kudarcot? Az online kerekasztal-beszélgetés célja, hogy a meghívott szakértők segítségével átfogó képet adjunk az SCO eddig megtett útjáról, valamint fejlődésének lehetséges irányvonalairól. 

A beszélgetés résztvevői:

  • Dr. Csicsmann László, PhD, tanszékvezető habilitált egyetemi docens, akadémiai ügyekért felelős rektorhelyettes, Budapesti Corvinus Egyetem
  • Dr. Eszterhai Viktor, PhD, vezető kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
  • Bendarzsevszkij Anton, kutatási igazgató, Danube Institute
  • Moderátor: Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok referens, Globális Kapcsolatok Iroda, Antall József Tudásközpont

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!