Nagyhatalmi Versengés az Északi-sarki térségben

Nagyhatalmi Versengés az Északi-sarki térségben

Terjedelem: 75 perc

Az Északi-sarkot körülvevő geopolitikai térség az elmúlt tíz évben a nagyhatalmi politikai-gazdasági versengés újabb színterévé vált. A klímaváltozás új helyzetet teremthet egy hozzáférhetőbb, a jövőben nyílt víztömeggé váló Jeges-tenger vonatkozásában.

Az Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság egyéni és közös vállalkozásainak biztonságpolitikai kockázata egyre növekvő tendenciát mutat a régióban. A térségbeli országok felől az elmúlt években egy több évtizedes nyomásgyakorlás után, az Amerikai Egyesült Államok a legmagasabb szinten foglalt állást az Arktisz megnövekedett jelentőségéről és elkötelezte magát a fokozottabb szerepvállalás mellett. A beszélgetés ezeket a nagyhatalmi ambíciókat hivatott bemutatni és elemezni, különösen az Egyesült Államok északi-sarki stratégiájának vonatkozásában.

A beszélgetés résztvevői:

▸ Ilyash György, Külügyi és Külgazdasági Intézet, kutató

▸ Zoltai Alexandra, Budapesti Corvinus Egyetem Eurázsia Központ, Kína kutató

▸ Moderátor: Szilvási Simon, Antall József Tudásközpont, nemzetközi referens

Regisztrálj és fizess elő, hogy hozzáférhess az általunk kínált összes tartalomhoz!

Kíváncsi vagy a kutatóink által írt legfrissebb anyagokra? Szeretnéd elsőként elolvasni az elemzéseket? Akkor regisztrálj most!

Szeretnél egy olyan platform előfizetője lenni, ahol minden tudást megtalálsz egy helyen? Ahol nem csak mélyelemzések, de exkluzív online rendezvények anyagaiba is bepillantást nyerhetsz? Akkor ne habozz, vásárold meg kedvezményes áron elérhető előfizetési csomagjaink egyikét!